in

Voorbereiding voor landschapsfotografie: zo kies je de juiste locaties


14 augustus 2020, 09:34

Voordat je op pad gaat, ga je bedenken welke locatie je wilt fotograferen. Ideeën daarvoor kun je de hele dag door verzamelen. Door op internet foto’s van anderen te bekijken, maar vooral ook onderweg tijdens een wandeling, op de fiets naar je werk of vanuit de trein.

Probeer een beeld te vormen van hoe het landschap eruit zou kunnen zien met nevel, een dreigende wolkenlucht of in tegenlicht. Met een kompas kun je inschatten waar de zon opkomt en ondergaat. Op die manier weet je welk type licht (zijlicht, tegenlicht) je kunt verwachten en wat dus het beste tijdstip is om terug te komen.

Je hoeft tijdens de voorbereiding je camera en statief in principe niet mee te sleuren. Dat scheelt meteen een aantal kilo’s en dat wandelt een stuk comfortabeler. De camera op je smartphone volstaat voor een snelle snapshot om te kijken of de foto ‘werkt’. De meeste smartphones slaan bij elke foto ook de gps-coördinaten op, zodat je achteraf nog perfect weet waar de foto genomen is. Je kunt de foto’s daarna in Lightroom importeren, zodat je over een kaart beschikt met foto’s die je opnieuw gaat proberen bij mooi licht. Lightroom heeft bovendien een kaartmodule die foto’s pint op een Google Maps gebaseerde kaart, zodat je locaties gemakkelijk terugvindt.

Op de kaart markeren

Mooie plekjes vinden is niet altijd eenvoudig. Kaartmateriaal kan je daarbij ongetwijfeld helpen. Een topografische kaart op schaal 1/50.000 is ideaal om vooraf een beeld te vormen van het landschap. Hoogtelijnen geven je een idee van het reliëf. Liggen die dicht bij elkaar, dan zijn er grote hoogteverschillen. Op die manier kun je een mooie vallei of een heuvellandschap ontdekken. Aan de kleurcodes herken je biotopen als moerassen, heide, loofbos of veengebieden. Tot slot laten icoontjes op de kaart zien waar je bijvoorbeeld een windmolen, kerkje, steiger of pier kunt vinden, die als aandachtspunten in het landschap kunnen fungeren.

Een topografische kaart is handig om vooraf een beeld te vormen van het landschap en helpt je bovendien bij de navigatie ter plaatse.

Uiteraard kun je een papieren kaart kopen, maar er zijn ook heel goede digitale kaarten van 1:50000 of 1:25000 (nog gedetailleerder) beschikbaar, bijvoorbeeld via de app:


Topo GPS Nederland

Ook op Google Maps kun je met de satellietkaart het landschap verkennen. Via Streetview kun je zelf virtueel rondwandelen in een gebied. Bovendien laat Google soms een aantal foto’s zien die ter plekke zijn gemaakt.

Als je zelf geen leuke plekjes kunt bedenken, kun je ook inspiratie opdoen door het werk van andere fotografen te bekijken. Op Google Earth en in Google Maps kun je op basis van een kaart zien waar bepaalde foto’s werden gemaakt.

Lukt het niet om vooraf de locatie te verkennen, dan kun je terugvallen op The Photographer’s Ephemeris (TPE). Deze op Google Maps gebaseerde applicatie vind je online op www.photoephemeris.com of je installeert ‘m op je smartphone. Zo kun je achterhalen waar en wanneer de zon opkomt of ondergaat. SunSurveyor is ook een dergelijke app, die ook de baan van de zon (en maan) op een bepaalde dag op een locatie kan laten zien.

Door een pin op de kaart te zetten, laat TPE je zien in welke richting de zon opkomt en ondergaat.

Een andere app die dit ook doet is Sunsurveyor (www.sunsurveyor.com)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Geef je op en test de LAOWA 12mm f/2.8 Zero-Distortion

Brandpuntsafstand voor beginners – kies je beeldhoek