in

Vooruitblik naar 2021: veel fotografienieuws in de lucht (Deel 1/2)


5 december 2020, 07:17

Het jaar 2020 was op veel gebieden ongewoon en teleurstellend, dus hopen we maar dat het jaar 2021 de camerawereld beter gezind is. Dit kun je verwachten van Nikon, Canon en Sony.

Nikon

Bij Nikon staat het nodige nieuws op stapel. Zo gaan ze – interessant genoeg – inzetten op de aloude dslr-reeks en komen er op dat gebied de nodige nieuwe camera’s en objectieven aan. Zo is er een update voor de D500, het topmodel met aps-c-sensor. Deze nieuwe camera gaat waarschijnlijk D580 heten. Ook de D850, nog steeds een zeer populaire camera, wordt opgevolgd en dat zal gebeuren door de D880 die naar het schijnt een sensor met 60 megapixel aangemeten krijgt. Het is voor de grote groep dslr-gebruikers een prettig idee dat Nikon hen niet uit het oog verliest en blijft inzetten op innovatie en verbetering van de dslr-camera’s en -objectieven. Natuurlijk zet Nikon daarnaast vol in op het spiegelloze Z-systeem. Zo verschijnen in 2021 maar liefst twee topmodellen die boven de nu verkrijgbare Z6II en Z7II komen te vallen. De Z8 (of Z9) krijgt naar verluidt een sensor met 60 megapixel aan boord en volgt daarmee het recept van de dslr D880. Ook is er sprake van een Z30 met aps-c-sensor die nog onder de Z50 in het gamma verschijnt. Bij Nikon wedden ze dus nog steeds op twee verschillende sporen: het spiegelloze Z-systeem en de vertrouwde dslr-reeks; ook in 2021.

Canon

Ondanks dat 2020 een goed jaar was voor Canon-liefhebbers gaat Canon in 2021 gewoon weer verder met het uitbrengen van nieuwe modellen. De R5 en R6 zijn nog maar net op de markt, maar in 2021 staan diverse extra R-camera’s op het programma. Zo is er sprake van een R1 als (EOS-1D X-achtig) topmodel en een RS die naar verluidt beelden maakt met 90 megapixel. Daar houdt het echter niet op, want ook in het betaalbare domein komt Canon waarschijnlijk met nieuwe camera’s als aanvulling en of vervangning van bijvoorbeeld de EOS RP. Daarnaast zou er ook een R-camera met aps-c-sensor verschijnen. We verwachten ook een groot aantal nieuwe RF-objectieven om de groei van het camera-systeem ook op dat gebied te ondersteunen. Kortom: genoeg nieuws.

Sony

Het jaar begint goed voor Sony met de introductie van een nieuwe spiegelloos topmodel. Waarschijnlijk gaat deze camera A9III of A9S heten, maar zeker weten doen we dat niet. Het snelle topmodel heeft waarschijnlijk een 50 megapixel-sensor aan boord en doet er daarnaast qua snelheid en autofocusprestaties nog een paar schepjes bovenop. Daarnaast is er – in navolging van de Canon EOS R5 – 8K video aan boord. Daarnaast komt er een opvolger voor de inmiddels drie jaar oude Sony A7III, die naar alle waarschijnlijkheid A7IV gaat heten. De bekende 24 megapixel-sensor wordt ingeruild voor een nieuwe met meer megapixels en ook de snelheid, de videoprestaties en de grip zullen worden verbeterd. Ook komen er natuurlijk weer de nodige nieuwe Sony-objectieven aan.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe je je Fine Art Photography verbetert

Basiscursus: Links of rechts belichten?