in

Vooruitblik naar 2021: veel fotografienieuws in de lucht – Deel 2


15 december 2020, 10:25

Eerder al bekeken we de vooruitzichten van Canon, Nikon en Sony voor het jaar 2021. Nu kijken we naar andere grote fabrikanten zoals Panasonic, Fujifilm en Olympus.

Panasonic

In 2020 heeft Panasonic verder ingezet op het S-systeem, met als nieuwste wapenfeit de S5. Dit is een prachtig instapmodel voor de spiegelloze fullframe-modellen van Panasonic. Wat er op dit gebied staat te gebeuren in 2021 is nog niet duidelijk, al zullen er waarschijnlijk weer enkele mooie objectieven voor het S-systeem verschijnen. Wel kunnen we een opvolger verwachten voor de GH5, waarbij Panasonic bewijst dat ze hun MFT-systeem niet links laten liggen na alle investeringen op fullframe-gebied in recente jaren. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze camera GH6 heten en een MFT-sensor met veel megapixels (men spreekt over 41) aan boord hebben. Ook zal er weer een video-georiënteerde GH6S verschijnen. Overigens is duidelijk dat Panasonic niets ziet in een uitbreiding naar camera’s met een aps-c-sensor, een stap die ook niet logisch zou zijn gezien hun investeringen in het MFT-systeem.

Fujifilm

2020 stond voor Fujifilm in het teken van de X-T4 en de X-S10, maar ook in 2021 staat er nieuws op stapel. Zo verwachten we de opvolger van de GFX50s of in ieder geval een uitbreiding in de GFX-lijn. Sommigen verwachten een GFX met 100-megapixel (zoals de al bestaande GFX100), maar dan in kleiner formaat en misschien ook wel voor een kleinere prijs. Deze camera zou de vervanger van de GFX50s kunnen zijn, maar kan ook een extra toevoeging aan het gamma van Fujifilm zijn. Ook komt er waarschijnlijk een X-E4 aan als opvolger voor de huidige X-E3. Of er in 2021 een opvolger aan zit te komen voor de hybride X-H1 is nog niet duidelijk. Tijdstechnisch zou dat een logische stap zijn, maar gezien de ontwikkelingen op video- en hybride-gebied in onder meer de X-T4 zou het ook kunnen dat Fujifilm andere keuzes maakt op het gebied van de toekomst van de X-H-lijn.

Olympus

Voor Olympus was 2020 een jaar met wat onverwachte veranderingen. De camera-divisie is verkocht aan JIP (Japan Industrial Partners) en hoe de deal er in de praktijk uit gaat zien is natuurlijk nog niet helemaal duidelijk. Vanaf 1 januari 2021 worden 95 procent van de aandelen aan JIP overgedragen. Het bedrijf zegt dat de Olympus-naam zal nog een zekere tijd gebruikt gaan worden, maar we sluiten niet uit dat de naam Olympus zelf op termijn vervangen zal gaan worden. De officiële naam van het bedrijf zal luiden: ‘OM Digital Solutions’. Wat de deal zal betekenen voor de huidige en toekomstige camera’s van het merk dat nu nog Olympus heet, is niet geheel duidelijk. Wel zegt het bedrijf dat men wil focussen op ‘high-end’ modellen met een MFT-sensor. Gaandeweg 2021 wordt natuurlijk meer duidelijk over hoe deze verandering in de praktijk zal uitpakken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuis aan de slag: olie op water fotograferen

Belangrijke update: Zoom Academy LIVE ‘Lightpainting’ donderdag 17 december