in

Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands camera of objectief?

Je kan enorm veel geld besparen wanneer je ervoor kiest om een camera of objectief tweedehands te kopen, maar het brengt natuurlijk wel een risico met zich mee. Waar moet je voor aanschaf op letten, om een miskoop te voorkomen?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een bezoek aan de verkoper

Probeer te voorkomen dat je een camera koopt die je niet voor aanschaf in handen hebt gehad. Het beste breng je dus een bezoek aan de verkoper. Ga goed voorbereid op pad. Draag op voorhand geen grote hoeveelheden aan contant geld bij je en vraag iemand om mee te gaan. Maak duidelijke afspraken met de verkoper over een mogelijke test-termijn, zodat je bij gebreken die later aan het licht komen, alsnog met elkaar in gesprek kan gaan.

Vraag naar de originele aankopbonnen en een eventueel garantiebewijs van de camera. Zorg dat je alle extra accessoires die bij de camera horen, zoals een usb-kabel, opladers en draagriem, ook daadwerkelijk ontvangt. Denk daarnaast goed na over je betaalmethode. Betaalservices, zoals PayPal, bieden in sommige gevallen namelijk een aankoopbescherming, maar controleer goed of je hier in geval van problemen aanspraak op kan maken.

Controle van een tweedehands camera

Inspecteer bij de verkoper de buitenkant van de body: zitten er krassen op de zoeker of op het scherm? In welke staat zijn de rubberen grepen? Het zijn gebreken die wellicht niet direct van invloed zijn op de kwaliteit van de foto’s, maar die wel een goede onderhandelingspositie bieden voor de verkoopprijs van de camera.

De lensvatting van de camera moet schoon zijn, zonder vet-resten, deuken of krassen. Zo voorkom je dat je later problemen ondervindt met het gebruik van je eigen lenzen.

Zorg dat je een laptop bij je hebt. Hiermee kan je de sensor van de camera controleren. Dit doe je door een foto te maken, terwijl je de lensdop nog op de camera laat zitten. Kies voor een lage iso-waarde, rond de 100-200. Bekijk de foto op 100% op de laptop. Dode pixels zijn duidelijk herkenbaar, door de afwijkende kleur in het zwarte beeld. Bij oudere camera’s zullen er zeker wat dode pixels zichtbaar zijn, maar een paar vormen geen groot probleem. Je hebt er namelijk miljoenen. Een groot aantal duidt wel op problemen met de sensor.

Een vergelijkbare check doe je zonder de lensdop, door een foto te maken van een egaal en goed-belicht onderwerp, zoals een witte muur of een strakblauwe lucht. Kies voor een hoge diafragmawaarde en bekijk de foto opnieuw op 100% op de laptop. Zo zie je of er geen stof of vuil op de sensor zit. Naast het feit dat je op deze manieren de sensor controleert, weet je ook meteen dat er geen probleem zit in het wegschrijven van de foto’s op de sd-kaart of de koppeling tussen camera en laptop.

Soms zeggen verkopers dat een camera ‘zo goed als nieuw is’ en ‘nog nauwelijks is gebruikt’. Hoe controleer je dat? In deze fotodokter wordt uitgelegd hoe je kan achterhalen hoeveel foto’s er al met de camera zijn gemaakt.

Controle van een tweedehands objectief

Ook bij het controleren van een tweedehands objectief is het van belang om de buitenkant goed te controleren. Krassen in de lak of grepen die beschadigd zijn, zullen ongetwijfeld snel in het oog springen. Controleer ook de kleine schroefjes, want vaak kan je daaraan zien of de lens al een keer geopend is geweest. De focus- en zoomring moeten enige weerstand bieden maar wel soepel te hanteren zijn. Als ze té soepel draaien, dan is de lens waarschijnlijk erg veel gebruikt.

Het controleren van het glas doe je het beste met een zaklamp of in het licht van een gewone lamp. Zo zie je krassen en stof het beste. Controleer zowel de voor- en achterkant als een eventueel filter. Stof is nog relatief eenvoudig om schoon te maken, maar schimmel in een lens is lastig te verhelpen omdat het de lenscoating aantast.

Controleer de scherpte van de lens door een foto te maken van een onderwerp met veel details, zoals tekstregels op een papier of een muur met bakstenen. De scherpte moet van links naar rechts gelijk lopen. Kies hiervoor een hoge diafragmawaarde en probeer bij een zoomlens verschillende brandpuntsafstanden uit.

Test de autofocus grondig, zowel bij aanschaf van een camera als bij aanschaf van een objectief. Het scherpstelproces moet soepel verlopen. De lens of camera kan wellicht je verwachtingen overtreffen en supersnel scherpstellen, maar wees voorzichtig als hij merkbaar langzaam is. Probeer verschillende autofocusstanden en test de minimale scherpstelafstand én het scherpstellen op het oneindige.

Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper

Met name bij internationale verkoopsites is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare verkoper. Bekijk de reviews, zodat je kan zien hoe eerdere verkoopervaringen verlopen zijn. In het geval van Marktplaats gaat deze regel wellicht wat minder op, omdat de website niet met beoordelingen werkt. Let in dat geval vooral op zijn/haar andere advertenties en de aanmaakdatum van het account, ook al is dat niet alleszeggend. Een account wat slechts enkele dagen actief is, geeft eerder de schijn van illegale handel dan een account dat al jaren bestaat. De betalings- en contactgegevens van de verkoper kan je via de politie controleren op eerdere meldingen en de serienummers van de apparatuur kan je hier invoeren om te achterhalen of het om gestolen artikelen gaat.

Belangrijke waarschuwing voor verkopers van camera-apparatuur

Op dit moment zijn er oplichters actief die reageren op advertenties en die aanbieden om de apparatuur direct op te halen. Ter plekke laten zij op hun telefoon zien dat ze het geld overmaken, via de app van een van de Nederlandse banken. Achteraf, wanneer men met de spullen naar huis is vertrokken, blijkt dat het geld niet is overgemaakt en dat de app nep was. Geef je apparatuur dus alleen mee als je daadwerkelijk hebt gezien dat het geld op je rekening staat.

Koop een occasion

Het kopen van een tweedehands camera of lens bij een onbekende verkoper blijft, zelfs nadat je alles tot in de puntjes getest hebt, natuurlijk altijd een risico. Wil je meer zekerheid en toch een lage prijs? Koop dan een occasion bij een camerawinkel. Deze zijn door de winkel zelf grondig nagekeken, waardoor er vaak alsnog garantie op gegeven wordt. Bovendien voorkom je het risico dat je te maken hebt met een onbetrouwbare verkoper.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo gebruik je presets in Lightroom

5 tips voor het fotograferen van water en olie