in

Waar moet je op letten bij het bepalen van een daglichtlocatie?27 januari 2017, 10:43

Hoe kies je nu de juiste (daglicht)locatie voor je fotosessie? Maaike Kampert geeft je een paar tips.

Ik ben gefascineerd door het licht om mij heen, iedere dag raak ik geïnspireerd door hoe het licht zich overal bijzonder toont. Licht is overal, dit kun je altijd toepassen in je foto’s. Ik gebruik dus bijna nooit een flitser, reflectiescherm of lampen. En als je dit op juiste manier weet te fotograferen, word je foto soms magisch. De keuze voor je buitenlocatie maakt hier ook een groot deel van uit.

Tip 1: Ontdek

Ga heel veel wandelen, fietsen of rij rond met je auto. Blijf gewoon dicht bij je eigen huis. Kijk goed rond. Hoe valt het licht? Wat doet een achtergrond? Zijn er bijzondere plekjes te vinden? Kijk ook naar het water; hoe is de weerspiegeling, zie je misschien nog een mooie boot liggen. Neem tijdens je tocht een notitieboekje mee en schrijf alles op wat je bijzonder vindt. Je hoeft nog niet te fotograferen, maar kijk echt vanuit je eigen ogen.

Let ook heel goed op het seizoen en het licht. Hoe staat de zon? Hoe laat gaat de zon op en hoe laat zakt de zon? Ook dit schrijf je op. Zodat je van ieder seizoen weet, hoe laat de zon op komt op welke plek en hoe laat hij onder gaat. Dit zijn belangrijke dingen om te weten.

Ik houd heel erg van fotograferen tijdens zonsondergang. Het licht is op dat moment soms zo magisch mooi. Je kunt er alle kanten mee op. Niet alleen in de zomer of lente is dit licht ontzettend mooi, ook zeker in de herfst en de winter. Wat kan het licht mooi zijn in combinatie met de mist of met sneeuw.

Tip 2: Dicht bij huis

Ga heel veel fotograferen op diverse locaties in je omgeving. Niet alleen in de natuur, maar ook in de stad of dicht naast je huis.
Veel fotograferen zeggen vaak; wij hebben geen mooie plekjes in de buurt om fotosessies te maken. Dat is niet waar, eigenlijk kun je overal mooie foto’s maken! Wat je nodig hebt mooi licht, en een rustige of mooie achtergrond.

Deze foto is gemaakt tijdens de winter op een gewoon grasveld. De zon stond op dit moment heel laag, waardoor er een prachtig rimlicht (licht door het haar) ontstond bij het kleine meisje en waardoor het gras rood/oranje werd.

Je hebt in principe niet veel meer nodig dan een grasveldje, zolang je het licht ziet en stuurt in je foto, kun je toveren!

Nog een voorbeeld: deze foto is gemaakt voor een struik vol met distels en brandnetels. Ik weet nog goed dat het stel zei: ‘Ga je hier de foto’s maken?’ ‘Ja! Want ik zie het licht en de bloemen en alle kleuren bij elkaar. Een perfecte plek voor een mooie foto.’

Tip 3: Noteer

Nu je weet hoe het licht valt op je gekozen locaties, noteer dit goed in een notitieboekje. Schrijf ook op wat de sfeer is van je locatie, en hoeveel ruimte je hebt. Dit is weer belangrijk voor de mensen die je wilt gaan fotograferen.
Als je een portret fotograaf bent, fotografeer je dagelijks gezinnen, koppels en families. Je hebt te maken met hele verschillende mensen en wensen.

Tip 4: Tijdstip

Wanneer je kinderen gaat fotograferen, is het soms lastig om een fotosessie te plannen rond zonsondergang. Hou hier ook rekening mee. Sommige kinderen liggen al op bed als jij foto’s wilt gaan maken. Hier heb je weer geen last van in de winter, dan zakt de zon namelijk al rond 16:00. Kijk dus goed welke locatie past bij je model. Voor kinderen en families heb je ook meer ruimte nodig dan bij een koppel.

Nog een laatste voorbeeld: Deze foto is gemaakt tijdens de winter om 11:00. Dit lijkt op een foto tijdens zonsondergang, maar dat is het niet. Tijdens deze fotosessie scheen de zon. In de winter is de zon veel zachter en kun je de zon goed sturen in je foto’s. De zon schijnt hier namelijk door de bomen en distels heen. Hij wordt als het ware zo gefilterd dat je hem makkelijk in je lens kunt laten schijnen. Hierdoor krijg je een hele mooie warme winterse foto.

Ik zou zeggen: Koop een notitieboekje, plan heel veel wandelingen, fietstochten in. En kijk, observeer en leer van de natuur, je omgeving en het licht!

Succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sneeuwfoto’s voor beginners

Op zoek naar de fotoclub die bij je past – Deel 2: Begin je eigen clubje!