in

Waar moet je op letten bij het kopen van een objectief?

Eline Sips

Na uren uitzoekwerk kiezen we een camera-body en vervolgens gebruiken we uit gemak de kitlens die daarbij wordt aangeboden. Je objectief is echter minstens zo belangrijk, of zelfs nog belangrijker, dan de camera waarmee je fotografeert. Waar moet je op letten als je een objectief aanschaft? We geven je een aantal tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Ga je een tweedehands-objectief kopen? Dan moet je op wat andere zaken letten. Daar lees je alles over in dit artikel!

Welke brandpuntsafstand?

Ben je een fotograaf die het liefst met meerdere vaste brandpunten werkt, of wil je toch een zoomlens die een groter bereik omvat? Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. De vaste brandpunten zijn vaak goedkoper en erg lichtsterk. De zoomlenzen bieden vanzelfsprekend een groter bereik. Denk goed na over het type fotografie waar je het meest mee gaat werken. Een reisfotograaf wil bijvoorbeeld makkelijk kunnen wisselen tussen uitzichten en close-ups, een natuurfotograaf heeft behoefte aan een flink tele-bereik en een urbexfotograaf wil graag een kleine, compacte en lichtsterke groothoek.

Weet je nog niet zo goed waar je de verschillende brandpunten voor kan gebruiken? Onderstaande collecties geven je een idee bij een aantal populaire brandpuntsafstanden.

Een lichtsterk diafragma

De kitlenzen die bij de meeste spiegel- en systeemcamera’s worden aangeboden, hebben vaak wel een fijn bereik (18-55mm), maar ze zijn niet erg lichtsterk (F3.5-5.6). Bij het fotograferen met wat minder licht, zoals binnenshuis of ’s avonds, zal de iso-waarde dus al snel oplopen. Vaak is het de moeite waard om enkel de body te kopen en zelf te zoeken naar een lichtsterker objectief. Van de meeste merken is er bijvoorbeeld een groothoekobjectief beschikbaar, die over het hele bereik een diafragma van F2.8 kan behouden. Daar hangt vanzelfsprekend wel een hoger prijskaartje aan, maar in de meeste gevallen is dat wel de investering waard. Met je objectieven kan je namelijk jaren vooruit.

Foto hmeeuwes. – Met diafragma F2.8 krijg je een prachtige scherptediepte.

Kwaliteit van het objectief

De brandpuntsafstand en het diafragma zijn de basisfactoren waarop je een objectief kiest. Vervolgens blijven er vaak van verschillende merken vergelijkbare objectieven over. De prijs is dan voor veel fotografen het doorslaggevende punt voor hun keuze. Toch zijn er nog tal van andere factoren die de kwaliteit van een objectief bepalen.

Sommige verschillen zijn duidelijk, zoals wel of geen beeldstabilisatie in het objectief. Andere verschillen zijn veel subtieler. Een objectief kan bijvoorbeeld allerlei verschillende coatings hebben die van invloed zijn op de beeldkwaliteit. Daarnaast is ook de mate waarin lensfouten optreden, zoals chromatische aberratie en vignettering, bepalend voor de kwaliteit van het objectief. Voor sportfotografen is de snelheid en de kwaliteit van de autofocus een doorslaggevende factor en portretfotografen letten extra op het aantal diafragmalamellen. Een groter aantal geeft namelijk een mooiere en zachtere onscherpte (bokeh).

Door online ervaringen en reviews van verschillende fotografen te lezen, kom je er het beste achter welke objectieven storende fouten hebben en welke van hoge kwaliteit zijn. Twijfel je alsnog tussen verschillende merken? Kijk dan eens of je het objectief kan huren of probeer het uit bij een camerazaak bij jou in de buurt. De verhuurder of verkoper kan je dan nog meer informatie geven en je helpen met je keuze. Bovendien werkt niets zo goed als het daadwerkelijk uitproberen en een aantal testfoto’s te maken.

Foto: jeffry-w. – Het aantal diafragmalamellen bepaalt hoe rond en zacht je bokeh wordt.

Twijfel je nog over welk type objectief je moet kopen? We geven je vijf redenen om een 50mm F/1.8 aan te schaffen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een back-up van je Lightroom catalogus

Snelheid in beeld: pannen bij sportfotografie