in ,

Waar moet je op letten bij urbex fotografie?

Urbex fotografie is een vak apart. Niet voor iedereen is deze tak van fotografie weggelegd, het kan namelijk veel gevaren met zich meebrengen. Met de hulp van Esmeralda Holman en andere doorgewinterde urbexfotografen, is dit artikel geschreven over de gevaren van urbex fotografie en wat er allemaal bij komt kijken.

Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR


Voor de samenstelling van dit artikel hebben we met meerdere urbexers gesproken, om zo tot een samenstelling van tips te komen om een urbex shoot goed en vooral veilig uit te kunnen voeren.


De voorbereiding

Wanneer je op urbex avontuur wil gaan, is een goede voorbereiding een must. Een goede voorbereiding begint altijd thuis. Vooraf ga je op zoek naar locaties waar je heen zou willen. Google Earth is daarbij onmisbaar, omdat je op deze manier de locatie kunt checken. Ga vooral op zoek naar antwoorden op de vragen: Wat voor locatie is het? In wat voor omgeving of buurt ligt de locatie? Waar kun je onopvallend parkeren? Staan er andere huizen of panden in de buurt? Etc. Van belang is ook om erachter te komen wat de huidige staat is van het pand dat je wilt bezoeken. Probeer door middel van foto’s en verhalen van andere urbexers te achterhalen hoe het pand eraan toe is. Locaties kunnen namelijk gesloopt, dichtgemaakt of weer gerenoveerd zijn; het is een kwestie van komen en gaan.

Esmerlada-Holman.

Heb je een locatie op het oog die veilig genoeg lijkt om te bezoeken? Neem dan contact op met de eigenaar of beheerder van het pand, wanneer dit mogelijk is. Je hebt te maken met andermans eigendom, respecteer dat dus ook. Leg eerlijk uit aan de beheerder wat je bedoeling is. Houd je aan de voorwaarden die gesteld worden als je toestemming krijgt, al dan niet tegen een vergoeding. Wanneer je afgesproken hebt met de eigenaar dat de foto’s enkel voor privégebruik zijn, upload of exposeer ze dan ook nergens. Wanneer je zonder toestemming op een locatie bent, realiseer je dan dat je in overtreding bent. Wat er ook gebeurt, jij bent degene die daar niet mag zijn. Stel: je valt of raakt ingesloten in een gebouw, dan valt er toch heel wat uit te leggen. Het kan zelfs voorkomen dat een beheerder je spullen in beslag neemt of dat je spullen kapotgaan. Als dit gebeurt, heb je weinig tot geen recht van spreken wanneer je illegaal ergens binnen bent. Kom je in contact met de politie, wees dan altijd vriendelijk, verleen je medewerking en wees eerlijk over wat je aan het doen bent.

Linker foto: mudde-photography, rechter foto: janvdriet.

Ondanks de goede voorbereiding kan het altijd voorkomen dat je toch niet binnen kunt komen in een locatie. Zeker als je een paar honderd kilometer hebt gereden, kan dit ontzettend teleurstellend zijn. Daarom is het slim om altijd een alternatief plan te hebben. Ga op zulke momenten zeker niet inbreken! Neem je verlies en ga door naar de volgende locatie.

Wat neem je mee?

Naast je camera en objectieven, is het raadzaam om een statief mee te nemen. Bijna altijd heb je te maken met slechte lichtomstandigheden en langere sluitertijden zijn onvermijdelijk. Een statief geeft meer stabiliteit en zo zorg je ervoor dat er geen bewegingsonscherpte optreedt in je foto’s. Een draadontspanner kan ook handig zijn, als je de camera zelf maar niet hoeft aan te raken. Let er ook op dat de ingebouwde beeldstabilisatie van je camera en/of lens uitstaat. Qua objectieven is het een aanrader om een groothoekobjectief mee te nemen, omdat je zo meer van de omgeving vast kunt leggen. Eventueel kun je ook gebruikmaken van een standaard of licht tele-objectief.

Linker foto: MaikelClaassenFotografie, rechter foto: wvdwater.

Houd ook rekening met je kledingkeuze voordat je op pad gaat. Trek stevige schoenen en onopvallende, oude kleren aan, voor het geval je kleding scheurt of je ergens in trapt. Ook in de zomer is het slim om een lange broek en lange mouwen aan te doen, omdat dit meer bescherming biedt tegen schrammen en teken. Oude panden kunnen vochtig en tochtig zijn, dus houd altijd rekening met de kou. Verder is een zaklamp, identiteitsbewijs en een opgeladen telefoon heel erg belangrijk. Er kan altijd iets gebeuren, dus dan wil je dit wel binnen handbereik hebben. Wat je vooral niet meeneemt is alles wat lijkt op gereedschap. Je gaat erheen om foto’s te maken en niet om in te breken. Ook wanneer je zonder toestemming ergens gepakt wordt, wil je niet de schijn wekken dat je mogelijk hebt ingebroken.

Linker foto: wvdwater, rechter foto: MaartenTummers.

Aan de slag: de (ongeschreven) regels

De gouden regel bij urbexfotografie is: ‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’. Je maakt dus niets kapot, er wordt niets verplaatst en je neemt niets mee. Heb respect voor andermans eigendommen. Geniet van wat je ziet en maak foto’s. “Ik word vaak overvallen door wat ik zie. Met open mond kijk ik dan met verwondering rond. Vergeet daarbij niet te kijken waar je je voeten neerzet. Er kunnen gaten in de vloer zitten, de vloer kan broos zijn door vocht of brand, het kan heel glad zijn etc.”, aldus Esmeralda. Dit is ook gelijk de reden waarom er wordt aangeraden om niet alleen op pad te gaan. Urbexfotografie is niet ongevaarlijk. Als er iets gebeurt, is het altijd fijn om er niet alleen voor te staan. Wanneer je toch van plan bent om alleen op stap te gaan, laat dan altijd aan een thuisblijver weten waar je precies naartoe gaat. Ga alleen niet met té veel mensen op pad. Urbexfotografie doe je in stilte en er is niets zo vervelend voor je mede-fotografen als kabaal maken. Te veel mensen zorgen voor te veel overlast en je valt alleen maar meer op.

Linker foto: Cindyvh, rechter foto: colourbex.

Urbexfotografie locaties

Misschien wel één van de belangrijkste ongeschreven regels van urbex fotografie, is het geheimhouden van locaties. Zeker als je een beginnende urbex fotograaf bent, is het ‘not done’ om te vragen naar locaties aan andere urbexers. Vaak bereik je hier het tegenovergestelde mee. Ga dus zelf op zoek naar locaties en bijzondere plekken. Met Google kun je een heel eind komen. Je zult er dus moeite voor moeten doen om locaties te vinden, dat is een onderdeel van het urbexen. Met vragen en klagen maak je geen vrienden, maar uiteraard zijn altijd mensen bereid om advies te geven als je jouw urbexfoto’s met ze deelt. Deel geen locaties met mensen die je niet kent. Er liggen altijd dieven en vandalen op de loer en locaties kunnen simpelweg gevaarlijk zijn. Je wilt niet (mede)verantwoordelijk zijn voor wat er door jouw ’toedoen’ op die locatie gebeurt.

Linker foto: francisvanrooij, rechter foto: scavo.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 tips voor het maken van een fotoboek

8 tips om het perfecte portfolio samen te stellen