Waarom is het polarisatiefilter toch zo’n populair hulpstuk voor veel fotografen? We zetten de voordelen even voor je op een rij!
Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)
Naast het polarisatiefilter zijn er nog veel meer onmisbare filters voor je objectieven. In dit artikel vertelt Elja Trum er alles over!
Het verschil
Allereerst een foto die direct het nut van het polarisatiefilter duidelijk maakt:

Zoomer hmeeuwes is veel met macrofotografie bezig en gebruikt daarbij ook regelmatig zijn polarisatiefilter. Hij maakte deze overzichtelijke vergelijking. Het linker beeld oogt rustig, terwijl in het rechter beeld de reflectie van de natte paddenstoel heel fel aanwezig is.
Onder het wateroppervlakte kijken
Bij ondiepe beken en watertjes is de reflectie vaak zo sterk aanwezig, dat het wateroppervlak in een fel wit licht verandert. Met een polarisatiefilter kan je die reflectie zodanig verminderen, dat je zelfs kan zien wat zich onder water bevindt. Stenen, planten en vissen zijn nu opeens zichtbaar, terwijl je ze soms zelfs met het blote oog niet zou kunnen zien!

Door glas fotograferen
Hetzelfde geld voor het fotograferen door een glazen ruit. Je komt ze in allerlei situaties tegen, maar de meest hinderlijke en herkenbare is waarschijnlijk toch wel de dierentuin. Je wilt een dier zo natuurlijk mogelijk fotograferen, maar het glas zorgt voor een vervelende reflectie in je foto. Met een polarisatiefilter tover je die volledig weg!
Prachtige verzadigde kleuren vastleggen
Zeker bij landschapsfotografie en overzichtsopnamen, komt het polarisatiefilter goed tot zijn recht. Groene grasvelden, rode herfstbossen en blauwe luchten spatten dankzij het filter van je scherm. Kleurrijke plekken, zoals tropische oorden, zullen dankzij het filter nog zonniger en vrolijker ogen.

Knallende wolkenluchten
De typische Nederlandse wolkenlucht fotografeer je het beste met een polarisatiefilter. Niet alleen is het blauw tussen de wolken veel meer verzadigd door het filter, ook de reflectie van de witte wolken wordt tegengehouden. Ze zien er daardoor veel ‘zachter’ en minder fel uit. In het geheel geeft het je wolkenlucht dus een veel prettigere uitstraling.
Melkachtige watervallen
Met een lange sluitertijd verandert water in een melkachtige stroom, wanneer het via de rotsen naar beneden valt. Door het polarisatiefilter verminder je de schittering van de natte rotsen en planten die zich rond de waterval bevinden. Het gehele beeld ziet er daardoor nog zachter uit. Omdat het filter ook grofweg twee stops licht tegenhoudt; krijg je bovendien de mogelijkheid om een nog langere sluitertijd te gebruiken.

Wil je het polarisatiefilter in gebruik zien? Marcel Scholing gaat ermee aan de slag in deze videocursus over filters bij landschapsfotografie!