HDR staat voor High Dynamic Range. Klinkt het ingewikkeld? Zoom.nl legt je uit hoe je die perfecte HDR-foto maakt!
Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR
Wat is HDR Fotografie
Met HDR kun je, zoals de definitie al zegt, een foto maken met een hoog dynamisch bereik. HDR-foto’s krijgen soms een surrealistische uitstraling, omdat je meerdere foto’s met verschillende belichtingen en instellingen samenvoegt tot één beeld. Omdat er zoveel detail vrijkomt in de foto, in zowel de hooglichten als schaduwen, kan dit een surrealistisch effect geven: je ziet meer detail dan met het blote oog.

Meer leren?
Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!
Gemiddelde beoordeling: 8,5
“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R
Een HDR-foto wordt over het algemeen gemaakt door 3 of 5 verschillende foto’s samen te voegen tot 1, met iedere foto een andere sluitertijd. De drie verschillende foto’s zijn een hele donkere foto, een medium-donkere foto en een lichte foto. Door het gebruik van bepaalde software worden deze drie foto’s met verschillende belichtingen samengevoegd om zowel in de schaduwen als in de hooglichten details naar voren te krijgen.

Aan de slag
Hoe maak je nou zo’n High Dynamic Range foto en in welke situaties maak je deze? Dit kun je van veel verschillende onderwerpen doen. Van landschap tot stadsfotografie, en van urbexfotografie tot aan straatfotografie. Het gaat om een situatie met veel contrast tussen licht en donker, waar je camera met één foto niet genoeg dynamisch bereik heeft om alle details terug te halen.
Voor het maken van een goede HDR-foto heb je een camera nodig die in rawformaat kan fotograferen, omdat de foto’s hierdoor meer informatie behouden en zo krijgt de uiteindelijke foto het beste resultaat. Gebruik bij het maken van de verschillende foto’s ook een statief; de techniek werkt het beste met drie of vijf identieke composities. Als laatste heb je een bewerkingsprogramma nodig voor de nabewerking en samenvoeging van de foto’s. Dit kunnen programma’s zijn als Adobe Photoshop en Lightroom, maar ook gratis programma’s als Picturenaut en Photomatix.

Het maken van de HDR-foto gaat in drie stappen:
Stap 1: Camera gereedmaken
Zet je camera klaar op het statief met de compositie die je voor ogen hebt. Selecteer je onderwerp en stel er op scherp. Maak gewoon een foto zoals je die normaal ook zou maken. Het is handig om de autofocus uit te zetten na het scherpstellen, omdat je deze focus op de andere foto’s ook op hetzelfde punt wil houden. Zorg ervoor dat je camera staat ingesteld op RAW-formaat.
Stap 2: Identieke foto’s maken
In deze stap werken we met het maken van 5 foto’s met verschillende belichtingen. Zet de belichtingscompensatie op je camera op 0. Zo maak je een foto zonder over- of onderbelichting. Vervolgens maak je nog 4 foto’s met de resterende over- en onderbelichtingen (-2, -1, +1 en +2). Zo heb je uiteindelijk vijf foto’s met vijf verschillende belichtingen. Deze ga je in een programma samenvoegen tot HDR-foto.

Stap 3: Samenvoegen in een bewerkingsprogramma
Je kunt verschillende programma’s gebruiken voor het maken van een HDR-foto. We leggen het je uit voor het gratis programma Photomatix en het betaalde programma Adobe Photoshop.
Photomatix
Installeer het programma Photomatix op je computer. Zoek naar de functie ‘Generate HDR image’ en selecteer de vijf foto’s die je hebt gemaakt met de verschillende belichtingen. Wacht even totdat het programma gereed is en klik daarna op ‘Tone Mapping’. Het programma Photomatix zal nu de HDR-foto voor je klaarmaken. Hierna kun je zelf nog aan de slag met andere nabewerking, maar voor zover heb je al een HDR-foto!
Adobe Photoshop
Ga in Photoshop naar Bestand > Automatisch > Samenvoegen tot HDR Pro en selecteer de vijf gemaakte foto’s in het pop-up venster. Na het klikken op Ok gaat Photoshop bezig met het ontwikkelen van de HDR-foto en laat deze zien in een nieuw pop-up venster. Hier kun je de foto nog naar jouw eigen behoefte verder bewerken en wanneer deze klaar is klik je op Ok. Photoshop opent jouw HDR-foto!

HDR tips:
1. Fotografeer met een statief
2. Maak je foto’s in RAW formaat, dit is handig voor de nabewerking.
3. Stel handmatig scherp!
4. Gebruik een vast diafragma, een vaste iso-waarde en een vaste sluitertijd voor alle drie de foto’s die je maakt die vervolgens worden samengevoegd.
Succes met het maken van jouw perfecte HDR-foto!