in

Waarom iedere fotograaf in RAW moet fotograferen


9 maart 2020, 08:17

Waarom zou je in raw fotograferen als die jpg-bestanden er prima uitzien? We leggen het je uit!

De eerste stap die je moet zetten om in de nabewerking de meeste mogelijkheden te krijgen, is het wijzigen van je bestandsformaat van jpg naar raw. Dit doe je in de camera, zodat alle foto’s voortaan in dit bestandsformaat worden opgeslagen. Eventueel is er ook een mogelijkheid om te kiezen voor jpg én raw, maar dit kost wel meer ruimte op je geheugenkaart.


Bij een Canon-camera kun je in dit menu het bestandsformaat aanpassen.

Met een raw-bestand heb je veel meer mogelijkheden om je beelden achteraf te verbeteren. Een raw-bestand is namelijk niets meer of minder dan de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. Je kunt een raw-bestand zien als het klassieke negatief, waarmee je in de donkere kamer nog alle kanten op kunt voordat je de definitieve foto in handen hebt. Je móét een raw-bestand dus nog altijd bewerken. Anders dan jpg’s, die kant-en-klaar uit je camera rollen (en stiekem al door je camera bewerkt zijn).

raw en jpg

Jpg heeft ook voordelen. Een jpg-bestand is universeel leesbaar voor vrijwel alle beeldprogramma’s die er bestaan. Bovendien is een jpg-bestand simpel te versturen via je telefoon of e-mail, omdat het weinig bestandsruimte inneemt. Dat maakt het een makkelijk bestandsformaat. Een jpg-foto is echter van minder hoge kwaliteit, want een jpg is een eindresultaat, geen basisbestand. En daar zit direct ook het grote nadeel van jpg ten opzichte van raw: het is een verwerkt bestand dat bovendien gecomprimeerd is.

Bij een jpg-bestand wordt alle informatie die de sensor waargenomen heeft (de ruwe gegevens) door de camerasoftware gekoppeld aan de camera-instellingen en vervolgens als verwerkt bestand weggeschreven naar je geheugenkaartje. De witbalans, belichting, verscherping, beeldeffecten en alle andere parameters die je ingesteld hebt op je camera, resulteren in de jpg-foto zoals je die uiteindelijk te zien krijgt.

Links is het originele raw-bestand en rechts een bewerking.

Een raw-bestand daarentegen onthoudt alle informatie. Ook al kies je ter plekke in de camera voor een zwart-witomzetting, als je in raw hebt gefotografeerd, kun je de foto achteraf nog terug omzetten in een kleurenbeeld. Die informatie is namelijk niet verloren gegaan, maar opgeslagen in het bestand.

Brood bakken

Een vergelijking uit het dagelijks leven maakt het misschien nog net iets duidelijker: die van brood bakken.

Een jpg-bestand kun je zien als een heerlijk versgebakken brood, boordevol granen en pitten. Een raw-bestand daarentegen is een verzameling van meel, gist, water, granen, pitten en zout. Het brood moet je in dit geval nog zelf bakken, maar dit kun je volledig naar eigen smaak doen. Je zou van al die ingrediënten eigenlijk ontzettend veel verschillende broden kunnen bakken. Een kwartiertje langer in de oven, wat extra granen of wat minder zout, je kunt eindeloos variëren tot je het perfecte brood hebt samengesteld.

Tien voordelen van fotograferen in raw

Het grote voordeel van raw ligt in het feit dat je dus een onverwerkt beeld corrigeert. Wat je aanpast, wordt pas verwerkt tijdens het omzetten van je raw-bestand, en zo behoud je de maximale beeldkwaliteit. De belangrijkste voordelen van raw zijn:

1. Meer belichtingsspeelruimte.

2. Achteraf verscherpen waar nodig.

3. Betere beheersing van je helderheid.

4. Precieze correctie van je witbalans.

5. Niet-destructieve beeldbewerking (oftewel: wat je aanpast, kun je ook weer ongedaan maken).

6. Betere beheersing van je detailweergave.

7. Optimaliseren voor publicatiemedium (print, web, e-mail).

8. Beeldeffecten toepassen zonder kwaliteitsverlies.

9. Betere ruisreductie.

10. Effecten kunnen toepassen die met de camera niet mogelijk zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vergeten momenten om te fotograferen: de avond en nacht

Zo bepaal je de sfeer in de foto met je belichting