in

Waarom je als fotograaf niet teveel apparatuur nodig hebt voor mooie foto’s


19 april 2018, 16:00

We kopen allemaal regelmatig de nieuwste snufjes, leukste hebbedingetjes en must-haves op cameragebied. Maar ook met minder apparatuur kan je de mooiste foto’s maken!

Zorg dat je alles beheerst

Vaak is onze eigen kennis eerder een kwaliteitsbelemmering dan de apparatuur die we gebruiken. Een topfotograaf maakt bijvoorbeeld betere foto’s met de camera van een amateur, dan de foto’s die een amateur maakt met een topcamera. Het gebruiken van heel veel extra’s en accessoires is geen garantie voor mooiere foto’s. Zorg eerst eens dat je je eigen apparatuur beheerst.

Licht reizen

Als je op reis gaat, kan je die cameratas natuurlijk helemaal volstoppen met flitsers, een ruime keuze aan objectieven en handige gadgets. Je kan echter ook zo licht en klein mogelijk inpakken, waardoor je veel mobieler bent. Kies voor je camerabody, een extra accu en een mooie zoomlens en je bent feitelijk al voorzien. Als je niet teveel gewicht meesleept wandel je makkelijker van de gebaande paden, ben je een stuk sneller en ben je geen tijd kwijt aan het minutenlang rommelen in je tas. Camera om je nek en reizen maar!

mennovisser

De beste camera is de camera die je bij je hebt

Waarom is smartphonefotografie zo populair? Omdat we onze smartphone altijd bij ons hebben en daardoor veel vaker foto’s maken. Als onze ‘goede’ camera zo compact was, zouden we hem ook veel vaker meenemen. Dat is ook de reden waarom camera’s steeds kleiner worden. Je stopt ze tegenwoordig zo in je handtas, waardoor je sneller en veel vaker gaat fotograferen. Teveel apparatuur wordt al snel omslachtig, waardoor we het in sommige gevallen liever thuislaten dan meesjouwen.

Koop wat je nodig hebt, niet wat je graag wil hebben

Eerlijk zeggen, heb jij objectieven die stof liggen te verzamelen? Die dure macrolens die je twee jaar geleden kocht, omdat macrofotografie ‘je wel leuk leek’, wanneer heb je die voor het laatst gebruikt? Dat tele-objectief om vogels mee te fotograferen, hoe vaak heb je daar gebruik van gemaakt? In veel gevallen twijfelen we heel lang om een extra objectief aan te schaffen, om er vervolgens maar een paar keer gebruik van te maken. Dat is zonde, want het was dan veel voordeliger geweest om deze te huren! Zorg dus dat je extra’s koopt omdat je ze nodig hebt en niet omdat het toevallig een mooie deal is, of ‘misschien wel erg leuk’.

defender

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony A7 III

Expertuitdaging: Voorjaarsbloeiers