in

Waarom je juist wel moet fotograferen met regen of bewolking

In ons land kan het weer voor de nodige problemen zorgen als je een dagje wilt gaan fotograferen. Toch is het een goed idee om die wispelturigheid te omarmen als fotograaf, want ook met regen en bewolking kun je prachtige plaatjes maken.

Regen en bewolking zijn meestal geen ideale zaken als je als fotograaf denkt aan fijne foto-omstandigheden. Vaak ben je toch op zoek naar blauwe luchten en zon om je plaatjes te maken. Toch is een zonnige dag niet altijd ideaal en kun je jezelf juist onderscheiden door op een doorweekte dag naar buiten te gaan met je camera.

Regen en plassen

Als het hard regent ontstaan er vaak plassen op straat. Deze kun je prachtig gebruiken als onderwerp voor je foto’s. Een plas reflecteert de omgeving op een bijzondere en vaak erg mooie manier, waardoor je dan al snel een leuke foto kunt maken. Ga daarvoor wel door de knieën en probeer ‘vlak’ op de plas te kijken voor het beste effect. Of fotografeer enkel de plas waardoor je een heel raar en surrealistisch beeld krijgt. Als het daarnaast ook nog een beetje regent kunnen de druppels die in de plas vallen een extra dimensie aan je beeld toevoegen. 

Regen en reflecties

Regen en nattigheid creëren een andere werkelijkheid. Landschappen, materialen en oppervlakken zien er anders uit en kunnen door de regen opeens gaan glimmen of gaan spiegelen. Gebruik die eigenschap en kijk met die ogen naar je omgeving, dan kun je heel verrassende beelden maken. Een natte auto of een beregende houten tafel kan dan opeens een heel interessant onderwerp zijn. Ook kleuren komen veel krachtiger over als een oppervak nat is, waardoor je extra kracht en contrast in je beelden kunt gebruiken. 

Druppels

Als het regent of het geregend heeft liggen en hangen er overal druppels, die je als fotograaf natuurlijk prachtig kunt fotograferen. Zeker met wat tegenlicht of op een interessante ondergrond zijn druppels erg fotogeniek. Kom natuurlijk wel lekker dichtbij, want van veraf zijn ze te klein om als interessant beeldelement te fungeren. Ook vallende druppels van een hek, uit een dakgoot of op een autoruit kunnen erg leuke onderwerpen zijn. Gebruik natuurlijk een snelle sluitertijd als je vallende druppels wilt fotograferen, zodat je ze als het ware ‘bevriest’.

Bewolking als softbox

Wolken kun je zien als enorme softboxen die het licht van de zon dempen en verspreiden. Daarom kun je juist prima fotograferen op bewolkte dagen. Het licht is dan misschien wat minder hard en karaktervol, voor veel onderwerpen is mooi diffuus en zacht licht juist ideaal. Grote onderwerpen worden op die manier ook egaal belicht en je hebt niet te maken met grote en soms onoverbrugbare verschillen in contrast die je op een zonnige dag vaak voor je kiezen krijgt. Ook bij het maken van een portret in de buitenlucht is een bewolkte dag daarom helemaal geen verkeerd moment. Kortom: omarm de bewolking en gebruik het wolkendek als een gigantische softbox voor een mooie gelijkmatige belichting.  

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 24mm & 90mm DG DN | Contemporary

6 fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen