in

Wanneer kan je de ingebouwde flitser het beste wel en niet gebruiken?


4 mei 2017, 10:00

De ingebouwde flitser veroorzaakt veel frustraties wanneer hij in auto-mode op onverwachte momenten de kop opsteekt. Toch is het kleine flitsertje in sommige situaties wel degelijk van nut! Wanneer moet je hem wel en niet gebruiken? We leggen het aan je uit.

Een softbox voor je ingebouwde flitser kan je heel eenvoudig zelf maken! De softbox zorgt ervoor dat het licht veel subtieler en zachter is.

Wanneer wel je interne flitser gebruiken?

Om je onderwerp meer pit te geven

De interne flitser kan zowel bij macro- als portretfotografie gebruikt worden om je onderwerp net wat meer pit te geven. Bij macrofotografie wordt je onderwerp meer uitgelicht en komt het meer los van de achtergrond te staan, zeker wanneer daar een flinke afstand tussen zit. Bij portretfoto’s kan je de flitser het beste gebruiken bij daglicht. Het licht van de flitser zorgt voor extra glans en creëert als extra lichtbron ook een klein lichtje in de ogen.

Als invulflits bij tegenlichtsituaties

Als je op een zonnige dag portretfoto’s maakt, dan kan de zon soms voor problemen zorgen. Met de zon in het gezicht zal je zien dat mensen met hun ogen beginnen te knijpen en dat er een frons op het gezicht ontstaat. Met de zon in de rug krijg je een flinke schaduw over het gezicht. In dat geval kan je de ingebouwde flitser als invulflits gebruiken, zodat je voorkomt dat het gezicht in een donker silhouet verandert.

raaijmakers

Je interne flitser heb je altijd bij je

Soms is er een flink tekort aan licht en als je op dat moment simpelweg geen externe flitser bij je hebt, dan kan je niet anders dan de interne flitser te gebruiken. Het beetje extra licht dat het flitsertje je oplevert kan er net voor zorgen dat de schaduwen niet helemaal dichtlopen en dat je onderwerp net wat meer wordt uitgelicht.

Wanneer niet je interne flitser gebruiken?

Wanneer je accu bijna leeg is

De ingebouwde flitser van je camera maakt, net als alle andere functies, gebruik van de interne accu. Als je een enkele keer moet flitsen, dan zal je dat niet direct merken aan je batterij-percentage. Als je de flitser echter continu gebruikt, zal je zien dat je accu behoorlijk snel leeg gaat. Waar je in de meeste gevallen bijna een hele dag met één accu kan rondkomen, zal je bij flitssituaties al na een paar uur van accu moeten wisselen.

Bij een te grote afstand tot je onderwerp

Omdat er dus meerdere functies gebruik maken van de interne accu, kan de flitser niet teveel vermogen in één keer gebruiken. Het bereik van een ingebouwde flitser is dus ook maar heel beperkt. Bij een onderwerp met een grotere afstand dan vier meter, zal je nauwelijks een verschil zien tussen wél of geen flitser.

Bij glanzende oppervlakten

Wanneer je door een raam probeert te flitsen, om het onderwerp erachter extra uit te lichten, zal je helaas teleurgesteld worden door het resultaat. Het raam reflecteert teveel licht, waardoor er een grote overbelichte vlek ontstaat. Omdat de interne flits niet los van de camera kan worden gebruikt, kan je geen andere invalshoek gebruiken, waardoor er ook niet om de overbelichting heen te werken valt.

gotchas

Gebruik een reportageflitser

In 99% van de gevallen is een externe flitser beter dan je pop-up flitser. Alles over het werken met een reportageflitser leer je in deze beginnerscursus.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X-T20

Fotodokter: De kleurgetrouwheid van een camera