in

Wat is er nieuw in Lightroom en Lightroom Classic?

Of je nu kiest voor Lightroom of Lightroom Classic, je bent dankzij de abonnementsvormen te allen tijde verzekerd van de allernieuwste software. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken dat bepaalde camera-bestanden niet herkend worden. Maar belangrijker nog is dat Adobe met iedere update voor Lightroom en Lightroom Classic het programma voorziet van nieuwe mogelijkheden. Zo kun je nóg meer uit jouw foto’s halen.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023

Controleren op updates

Updates voor Lightroom en Lightroom Classic verschijnen zo’n twee tot drie keer per jaar. Wil je checken of jij helemaal up-to-date bent en de allernieuwste versie hebt geïnstalleerd, dan check je dat eenvoudig in je Creative Cloud-account. Vanuit daar kun je ook je versies updaten. Na een update van uitsluitend Lightroom Classic komt het veelvuldig voor dat je na een eerste keer opstarten van het programma je catalogus-bestand opnieuw moet opbouwen. Dit gaat vanzelf en vereist dus geen verdere kennis. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat dit wat lang kan duren als je een grote catalogus hebt. De eerste keer opstarten na een update kan dus even duren.

Creative Cloud controleert al je Adobe-programma’s op updates.

Wat is er nieuw?

De afgelopen tijd is er heel wat veranderd in Lightroom en Lightroom Classic. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat sinds vorig jaar deze bewerkers de grootste stappen in hun rijke historie hebben gemaakt. Onder andere AI heeft nieuwe mogelijkheden gebracht.

Automatisch personen selecteren

De intrede van AI heeft een ware revolutie ontketend en maakt het daarmee mogelijk om binnen Lightroom gebruik te maken van het maken van automatische selecties. Dat kon sinds de update van 2021 al. Zo was het mogelijk om bijvoorbeeld de lucht in een afbeeldingen automatisch te selecteren of een onderwerp. Zo kon je snel en eenvoudig alleen daarop aanpassingen doen.

Sinds de laatste editie gaat Lightroom Classic nog een stuk verder. Onder andere het automatisch selecteren van personen heeft zijn intrede gedaan. Heb jij dus een perfect portret geschoten, maar wil je je model nog wat meer in het licht zetten, maar niet minutenlang bezig zijn met het maken van selecties? De nieuwe masker-optie Personen neemt je al het werk uit handen.

Personen worden automatisch geselecteerd in Lightroom Classic.

Wie dit al een verbluffende mogelijkheid vindt, zal versteld staan van de verfijning. Want wie zegt dat je het hele model wilt selecteren? Misschien wil je alleen de ogen of alleen het gezicht van een aanpassing voorzien. Door te dubbelklikken op het pictogram bij Personen krijg je een nieuw venster te zien. Je kunt nu vinkjes zetten. Zo kies je eenvoudig wat je wel en niet wilt selecteren.

Een vinkje bij Gezichtshuid selecteert uitsluitend de huid van het gezicht van ons model.

Objecten selecteren

Voorgaande versies waren al uitgerust met de mogelijkheid om een onderwerp automatisch te selecteren. Maar soms wil je niet het onderwerp selecteren, maar juist een ander object in je foto. Ook die functie is nu toegevoegd. In het instrument Maskeren vind je deze nieuwe tool. Nadat je hiervoor kiest, kun je met een penseel over het te selecteren object schilderen. Gewoon grof. Nadat je je muisknop loslaat, zal Lightroom binnen het geschilderde gebied zelfstandig je object vinden en selecteren.

Kiezen voor Objecten, schilderen en … klaar!

Achtergrond

Selecteren van verschillende onderwerpen en gebieden is dus voor Lightroom tegenwoordig een fluitje van een cent. Adobe heeft hier volledig op ingezet en zal dit naar verwachting steeds verder verfijnen en uitbreiden. Zo ook komt nu de functie van Achtergrond selecteren naar het instrument Maskeren. Handig voor als je alleen even een omgeving wilt aanpassen, maar je onderwerp intact wilt houden.

In een handomdraai selecteer je je achtergrond.

Snel omkeren

Mooi toch, al die selecties? Zo wordt editen steeds minder een tijdrovende klus. Wat handig kan zijn als je een selectie hebt gemaakt, is dat je deze eventueel ook kunt omkeren. Dus heb je je onderwerp geselecteerd, maar wil je daarna een nieuwe selectie maken met alles behalve het onderwerp, dan is dit nu eenvoudig te doen in je overzicht met maskers, dat rechtsboven je foto verschijnt als je met selecties aan de slag gaat. Masker omkeren of een nieuw omgekeerd masker aanleggen? Klik eenvoudig op je masker in het overzicht met je rechtermuisknop en maak je keuze!

Een masker omkeren of een omgekeerd masker aanleggen.

Vlekken en elementen verwijderen

Vlekken en elementen verwijderen kon altijd al in Lightroom. Niets nieuws, zou je denken. Maar dit instrument is nu verder verfijnd en uitgebreid met de functie Verwijderen met behoud van inhoud. Eigenlijk is het weghalen van ongewenste elementen sinds deze update nog nooit zo eenvoudig geweest. Kies binnen de tool Retoucheren (voorheen Vlekken verwijderen) voor het gum-pictogram. Pas de grootte van je penseel aan en schilder over het te verwijderen element. Na het loslaten van je muisknop zal Lightroom meteen het element verwijderen en vullen. Zeg maar dag tegen al die schoonheidsfoutjes in jouw meesterwerk!

Weghalen van elementen is eenvoudiger dan ooit.

Nieuwe voorinstellingen

Lightroom komt altijd met voorinstellingen. Zo kun je met één muisklik je foto omtoveren naar een volledig andere sfeer. Ook nu weer zijn er nieuwe voorinstellingen toegevoegd. Je vindt ze op de alom bekende plek, aan de linkerzijde van je scherm in de Ontwikkelen-module.

Lightroom komt voortdurend met nieuwe voorinstellingen.

Voorinstellingen intensiteit

Voorinstellingen kunnen een mooie toegevoegde waarde zijn. Het gebeurde echter vaak dat als je een voorinstelling koos, het effect voor jouw foto net te sterk of te zwak was. Iedere foto is immers anders. Daarom heeft Lightroom eerder dit jaar de slider Hoeveelheid bij de Voorinstellingen toegevoegd. Zodra je een voorinstelling hebt gekozen en aangeklikt, kun je middels de slider boven de Voorinstellingen de sterkte harder en zachter zetten. Zo mix je ze perfect door jouw foto.

Ondersteuning voor nieuwe camera’s

Met iedere update krijgt Lightroom ondersteuning voor nieuwere camera’s. Heb jij dus pasgeleden een hagelnieuwe camera gekocht, maar werden de raw-bestanden niet door Lightroom herkend? Grote kans dat het na een nieuwe update wel gewoon werkt!

Bekijk hieronder onze video over de nieuwste update van Adobe Lightroom!

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom versus Lightroom classic: welke moet ik hebben?

Magische mist: zo fotografeer je een mistig landschap