in

Wat is jouw fotografiedroom voor 2020? 5 tips voor inspiratie


13 januari 2020, 16:47

Elk jaar beginnen we weer met goede voornemens en plannen voor het komende jaar. Dit jaar willen we goed beginnen door een paar fotografiedromen op een rijtje te zetten. Zo kun je alvast wat inspiratie opdoen voor dit nieuwe jaar! Welke van deze dromen heb jij al mogen fotograferen?

Lichtende nachtwolken

Op een heldere nacht, wanneer de wolken hoog in de atmosfeer hangen, kunnen lichtende nachtwolken ontstaan. Als de zon is ondergegaan en de wolken hoog in de lucht hangen, schijnen de laatste zonnestralen op de wolken. Als op deze hoge wolken zich kleine kristallen vormen op stofdeeltjes, lijken deze wolken op te lichten doordat de zon wordt weerkaatst via de ijskristallen. Deze ijskristallen vormen zich als het hoog in de atmosfeer koud is. Zo krijg je het effect van oplichtende wolken tegen de nachtlucht. Dit natuurfenomeen komt niet al te vaak voor en daarom is het zeker een fotografiedroom voor in dit lijstje!


Foto: IrisPopkema

Melkweg en sterren

De prachtige sterren en de Melkweg fotograferen is een droom voor veel fotografen. Om in Nederland de sterren en de Melkweg te kunnen zien moet je een plek vinden waar niet al te veel lichtvervuiling is. Een goede plek hiervoor vind je op de Waddeneilanden of de Veluwe. In de zomermaanden komt de Melkweg ook in Nederland boven de horizon uit.

Daarnaast kun je natuurlijk naar het buitenland, naar plekken in de natuur waar niet veel kunstmatige lichtbronnen zijn. In de wintermaanden, als de Melkweg niet zichtbaar is in Nederland, moet je naar het zuidelijk halfrond als je deze wilt fotograferen.

Ben je van plan dit jaar de sterren of de Melkweg te fotograferen? In deze artikelen geven we wat fotografietips voor sterrenfotografie en het fotograferen van de Melkweg.


Foto: sven483

Heide in bloei

Paarse velden en heuvels in bloei. Het is een imposant beeld om deze intense kleuren van bloei te zien glooien. Een zonsondergang of zonsopgang in een heidegebied is iets wat elke Nederlandse natuurliefhebber eens moet hebben gezien. Aan het eind van de zomer tot midden september kun je in Nederland de bloeiende heide bewonderen. Er zijn verschillende gebieden waar je naartoe kunt gaan zoals de Veluwe of de Brunsummerheide.

Let er wel op dat sommige natuurgebieden openingstijden hebben, en je dus niet altijd voor zonsopgang in het gebied kunt zijn.

In dit artikel geven we je wat tips om de bloeiende heide te fotograferen, en in dit artikel noemen we 7 locaties in Nederland.


Foto: mouse58

IJsvogel

De geheimzinnige ijsvogel is niet makkelijk te vinden in Nederland. Ze zijn schuw, klein, en extreem snel. Desondanks is het het zeker waard om deze vogel te vinden voor je lens. Een ijsvogel heeft een prachtige gekleurd verenkleed met felle oranje en blauwe kleuren.

Om dit vogeltje op de foto te krijgen is een droom van menig Zoomer. Er zijn een paar vogelhutten in Nederland waar je de kans hebt om de ijsvogel in levende lijve te zien. In Nederland komt de ijsvogel het meest voor in Brabant, Limburg en de Achterhoek. De ijsvogel leeft het liefst langs stromend water, met wat struiken en bosjes bij de oever voor beschutting.


Foto: Darkshooter11

Noorderlicht

Toch even een fotografiedroom die je niet zo snel in Nederland kunt zien: het noorderlicht. Het is niet onmogelijk om het noorderlicht te kunnen zien in Nederland, maar het is ontzettend onwaarschijnlijk. Het noorderlicht is zichtbaar als een hevige zonnestorm gecombineerd is met een heldere nacht.

In de Scandinavische landen is dit fenomeen vaker zichtbaar omdat de geladen deeltjes van de zonnestorm reageren met het magnetisch veld van de aarde. Dit magnetische veld is geconcentreerd rond de polen: de noord- en de zuidpool. Het noorderlicht rond de noordpool komt voor in de maanden tussen september en april.

Wil je graag het noorderlicht fotograferen? Lees dan dit artikel met tips!


Foto: EdwinMooijaart

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leuke macro-onderwerpen voor in de wintermaanden

Een silhouettefoto maken doe je zo!