in

Wat koop jij met je vakantiegeld? Fotospullen natuurlijk!

Hoera, het vakantiegeld staat op de rekening. Behalve aan vakantie kun je dat natuurlijk ook aan nuttige en leuke gear spenderen. We doen een paar suggesties voor je verlanglijstje.

Uiteraard wil je in je vakantie de foto’s kunnen maken die jij wilt. Dat kan vaak prima met de spullen die je al hebt, maar als er dan toch ruim een half maandsalaris extra op je rekening staat, waarom dan niet wat extra apparatuur kopen om echt helemaal perfect te kunnen werken? Je zult echt niet de eerste zijn die zijn vakantiegeld geheel of deels besteedt aan het aanschaffen van nieuwe fotospullen in plaats van aan een trip naar Frankrijk, Gran Canaria of Turkije. Zolang de vakantie zelf niet in het gedrang komt, zijn schuldgevoelens nergens voor nodig. Genoeg rechtgepraat, tijd om te bepalen wat je op je verlanglijstje gaat zetten. En probeer nu eens wat verder te kijken dan een ‘andere camera’, ‘extra telezoom’ of ‘supergroothoek’.

Camera en objectieven

Uiteraard is een nieuwe camera altijd aantrekkelijk: een nieuw model heeft meer megapixel of is fullframe als vervanger van een aps-c spiegelreflex. Of heeft toch dat handige kantelscherm en wifi … redenen genoeg om een stapje hogerop te gaan. En waarom niet toch die high-end compact voor erbij? Keuze zat, maar daar gaan we binnenkort ruim op in online.

Objectieven zijn een ander verhaal, op dat gebied blijft eigenlijk altijd wel wat te wensen over, want er worden steeds weer betere stukjes glaswerk op de markt gebracht. En er is altijd wel iets te verzinnen waarvoor je net even een ander stukje optisch glas nodig hebt. Vergeet nou eens die klassieke supertelezoom of groothoek en kijk eens naar creatieve objectieven. Zoals een Lensbaby, waarmee je dromerige portretten, verrassende close-ups en creatieve retrofoto’s met een prachtige bokeh schiet. Of investeer in een tilt/shift-objectief en til je landschaps- en architectuurfotografie naar een hoger niveau. Originele uitvoeringen kosten een vermogen, maar de Samyang TS 24mm F3,5 is met krap 1000 euro relatief betaalbaar.

Een fisheye is nog zo’n stukje glas waar je niet direct aan denkt vanwege het specialistische karakter, maar een beeldvullende fisheye of zoom-fisheye zoals van Canon, Tokina en Sigma kan verrassende resultaten opleveren en je creativiteit weer volledig op scherp zetten. 

Een Sigma tilt-shift objectief.

Je werk aan de muur

Print je je eigen foto’s ook uit, of bekijk je ze alleen op je beeldscherm? Niets is zo mooi als je eigen vakantiefotowerk groot aan de muur. Uiteraard kun je afdrukken laten maken bij leveranciers van canvas- en grootformaatprints, maar als je zelf print, heb je alles in eigen hand. Dan is het wel nuttig om een hoogwaardige printer te gebruiken. Canon en Epson leveren A3+ en A2-printers voor professioneel gebruik, maar ook hobbyisten kunnen hier prima terecht. Je kunt kiezen tussen dye-inkt en pigmentinkt. De laatste is langer houdbaar, maar printers met pigmentinkt zijn wel iets duurder, net als de inkt zelf. Vergeet niet om bij aanschaf van een goede printer ook een goed kalibratiesysteem op je workflow los te laten, anders blijf je aanmodderen om de kleuren goed te krijgen. Een ColorVision Spyder of X-Rite kalibratieset is echt geen overbodige luxe. Of doe eens gek en koop er direct een monitor van fotokwaliteit bij. Een Eizo Coloredge, NEC Spectraview of Dell Ultrasharp bijvoorbeeld. Je standaard computerbeeldscherm is namelijk lang niet zo goed als de fabrikanten vaak beweren en kunnen vaak maar een beperkt kleurenspectrum laten zien, in tegenstelling tot een echt fotobeeldscherm.

Een goede monitor is van belang bij het maken van mooie prints!

Stabiel met je statief

Met een schommelkop (ook wel gimbal of swing head genaamd) maak je het jezelf als gebruiker van lange teleobjectieven gemakkelijk. Zo’n gimbal ondersteunt je camera met objectief op het natuurlijke balanceerpunt waardoor deze niet per ongeluk kan kantelen. Je bevestigt je camera in een schommelende ophangbeugel, vandaar de naam. Ze zijn ideaal voor vliegtuigspotters en natuurfotografen, maar ook als je een hele middag langs het voetbalveld zit, is zo’n schommelkop heel fijn. Uiteraard kun je ook een monopod onder je objectief schroeven, maar als je dan per ongeluk je camera loslaat, kiepert het hele spul direct om. Met een gimbal gebeurt dat niet, terwijl je toch alle bewegingsvrijheid hebt. Gimbals zijn niet goedkoop want om een supersoepel werkende kop te maken heb je hoogwaardige lagers nodig en een degelijke constructie; tenslotte kan een camera/objectiefcombinatie meerdere kilo’s wegen. Ze worden geleverd door de meeste statiefbouwers, maar ook door specialistische fabrikanten als Wimberley en Jobu Design. Kies wel altijd voor de juiste gewichtsklasse bij het uitzoeken van een schommelkop, want een te lichte kan meer trillingen veroorzaken dan dat hij opvangt, wat overigens ook voor een statief geldt.

Een gimbal statief van Jobu Design

Snel wisselen van positie

Een L-bracket of L-plate is ook zo’n ding waar je behoefte aan hebt, al weet je dat zelf niet tot je er eens eentje gebruikt hebt. Ideaal om razendsnel je camera op een statief te zetten in zowel horizontale als verticale positie. Geen gedoe met het vastschroeven van losse snelkoppelingen en het kantelen van je statiefkop, gewoon je camera op het statief zetten en klaar. Bovendien blijft het gewicht op deze manier altijd recht op de bovenkant van de kop drukken en ‘hang’ je dus niet je camera met objectief aan één kant van je statief, wat de stabiliteit uiteraard alleen maar ten goede komt. Wel moet je doorgaans een Arca-Swiss compatible kop hebben om een L-bracket te kunnen gebruiken, zoals op de meeste algemene balhoofden aanwezig is. Je hebt al een L-plate vanaf een paar tientjes op Ebay, maar wil je perfecte afwerking, dan is het verstandig om te kijken naar wat duurdere merken als Kirk, Jobu Design, Sunwayfoto of Really Right Stuff. 

Handig, zo’n L-bracket!

Licht in de duisternis

Een goede reportageflitser kan nooit kwaad, want de ingebouwde flitser van je camera is doorgaans maar heel beperkt in zijn mogelijkheden. Fotografen die roepen dat ze nooit flitsen omdat ze fitsen niet mooi vinden, zouden echt eens een goede reportageflitser moeten aanschaffen, want dankzij de ttl-techniek van moderne dslr- en systeemcamera’s behaal je prachtige flitsresultaten. Ook overdag. Juist overdag! Niet voor niets luidt de stelregel: goed flitsen zie je niet, niet flitsen zie je wel … Dat geldt zeker voor macrofotografie en modellenwerk. Als je een beetje serieus aan de gang wilt met studiowerk of modellen op locatie, kun je ook overwegen om te investeren in studioflitsers. Vaak wordt daar wat angstig tegenaan gekeken, omdat zo’n setje er heel profi uitziet en het lijkt alsof je gestudeerd moet hebben om het te gebruiken, maar dat valt best mee. Zolang je maar systematisch werkt en je het licht goed meet (tip: daarom zijn er nog steeds losse lichtmeters in de handel!) kun je fantastische resultaten bereiken met een niet al te dure set studioflitsers. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: via internet voor 139 euro een goedkoop Chinees kitje bestellen of doorpakken en een complete Broncolor, Multiblitz, Elinchrom of ProFoto flitserset van enkele duizenden euro’s aanschaffen. Kies nooit voor de goedkoopste aanbieding, want goedkope all-in-one kits hebben vrijwel altijd minder instelmogelijkheden, zijn meestal moeilijk uit te breiden met extra accessoires en als er iets kapotgaat, is het maar de vraag of er reserveonderdelen zijn. 

Een flitserset van het merk Broncolor!

Veilig en onopvallend

Even een open deur intrappen. Het is van het grootste belang dat je fotospullen veilig opgeborgen zitten op reis. Een goede tas is gewoon erg belangrijk. Een tas uitkiezen is ontzettend persoonlijk, maar er zijn wel een paar algemene aanbevelingen. Zorg om te beginnen dat de tas nooit te klein koopt, zodat een toekomstig extra objectief of flitser ook dan nog mee kan. Een waterdichte/vochtbestendige tas is ook wel fijn, zeker als je naar tropische landen reist. Wie graag een stedentrip maakt, doet er goed aan een tas te kiezen die niet direct FOTOGRAAF! schreeuwt, om grijpgrage vingers te voorkomen. Uiteraard is een rugzak handig voor wie veel gaat lopen en als je er met een kano of zeilboot op uit gaat wil je wellicht zelfs een waterdichte, drijvende koffer zoals een PeliCase of Nanuk.

Als je de natuur ingaat wil je het liefst wat minder in het oog springen. Daarom zijn er camouflagespullen te koop zoals LensCoats, schuiltenten en kleding. De een vindt het helemaal niks, de ander zweert erbij, en uiteraard dien je wel van de wind af te gaan zitten als je schuwe beesten wilt spotten, maar feit is dat je in ieder geval minder goed te zien bent. En als we het nu toch over zeldzame en schuwe dieren hebben: een triggertrap met geluid of infrarood kan heel veel wachten lonend maken, net als een radiografische afstandsbediening. 

Een koffer is natuurlijk de ultieme bescherming voor op reis.

Zorg voor een draagbare, veilige cameratas!

Fotovakantie

Het allermooiste wat je kunt doen met je vakantiegeld is het besteden aan je hobby en tegelijkertijd op vakantie gaan. Een fotovakantie! Dat kan uiteraard op eigen gelegenheid door een reis te maken naar een fotogenieke bestemming, maar er zijn ook in fotoreizen gespecialiseerde reisbureaus. SNP biedt bijvoorbeeld fotoreizen aan, net als Nordic Vision en Thika Travel, maar er zijn ook enorm veel zelfstandige fotografen die zelf reizen en cursussen organiseren. Ook hier geldt dat je het zo gek kunt maken als je wilt, van een dagtrip naar Schiermonnikoog tot rondreizen van een maand naar Antarctica en Patagonië. Of een tripje naar een van de polen is wat je familie voor ogen heeft als zomervakantie is natuurlijk wel de vraag …

Of je er nou werkelijk van op vakantie gaat of dat je het besteedt aan fotospul, vakantiegeld is gewoon heel fijn!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om de mooiste bokeh in je foto’s te krijgen

Tips voor SEO op je fotografiesite