in

Alle tips voor Urbex-fotografie

Redactie

Urbex is een bijzondere en spannende tak van fotografie. De verlaten locaties leveren magische beelden op, maar het is niet altijd zonder gevaren. Ben je benieuwd of urbex-fotografie ook iets voor jou is? Lees dan hier onze tips.

Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR

Urbex-fotografie is afgeleid van Urban Exploring. Bij deze tak van fotografie bezoek je verlaten gebouwen en omgevingen die meestal niet opengesteld zijn voor publiek. Deze verboden locaties zijn vaak zo interessant door het verhaal wat ze vertellen. De gebouwen zijn jaren gebruikt voor allerlei redenen: van verlaten villa’s tot voormalige ziekenhuizen. Wanneer je je op zo’n verlaten locatie bevindt, voel je de herinneringen en zie je de schoonheid van het verval. Door de jaren heen zijn er veel interessante artikelen en foto’s op Zoom.nl geplaatst over urbex-fotografie. Dit artikel zet alle informatie voor jou op een rijtje zodat je snel aan de slag kunt gaan!

Rudolfdieben

Spelregels

De belangrijkste regel van urbex-fotografie is dat je niets kapot mag maken en niets mee moet nemen behalve de foto’s die je maakt. Heb altijd respect voor de omgeving waar je je in bevindt en laat alles achter zoals jij het ook aantrof. Zorg dat je altijd goed geïnformeerd bent over de locatie waar je naartoe gaat. Het is belangrijk om rekening te houden met de staat van het bouwwerk, aangezien sommige gebouwen al jaren aan de natuur worden blootgesteld. Ga daarom nooit alleen op pad voor het geval dat er iets mis gaat op deze vervallen locaties. Sommige locaties zijn moeilijk te bereiken, waardoor hulp soms ver weg kan zijn. Als je toch graag alleen wilt gaan, zorg dan dat altijd iemand weet waar je bent en op welk tijdstip en vergeet je telefoon niet mee te nemen. Zoek daarnaast altijd uit waar je toestemming kunt krijgen voor het fotograferen van een gebouw. Dit is veiliger dan je zomaar op verboden terrein bevinden.

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. GuyenMarleen

Voorbereiding

Zoek voordat je op pad gaat alles op over de locatie. De geschiedenis of de functie van het gebouw geven jouw foto een interessant verhaal. Of je nu naar een verlaten fabriek of een oude rioleringstunnel gaat, je foto’s gaan pas echt leven als je weet waarom deze gebouwd zijn en wat zich er zoal heeft afgespeeld.

MariekeMjB

Urbex-locaties zijn vaak donkere ruimtes. Houd hier rekening mee als je jouw uitrusting samenstelt. Neem altijd een stevig statief mee. Een statief geeft je de mogelijkheid om met lange sluitertijden te spelen, zodat je zelfs in donkere ruimtes goed belichte foto’s krijgt. Een andere manier om een juiste belichting te krijgen is door HDR. Hierbij voeg je meerdere opnames samen waardoor je een groot dynamisch bereik hebt. Lees in dit artikel hoe je een HDR foto maakt. Een groothoekobjectief is daarnaast altijd welkom, omdat je vaak een breed beeld wilt laten zien van een ruimte. Neem verder altijd een zaklamp of hoofdlamp mee zodat je je goed kunt navigeren, en een klein EHBO setje voor het geval dat er iets mis gaat.

GuyenMarleen

Wees voorzichtig

Urbex-fotografie is nooit zonder gevaren. Let altijd goed op de staat van het bouwwerk: rotte vloeren of gaten kunnen voor grote problemen zorgen als je even niet oplet. Het is niet voor niets dat sommige locaties verboden zijn voor publiek: naast verval kan er in gebouwen ook asbest aanwezig zijn. Zoek daarom altijd uit of er gezondheidsrisico’s zijn bij het betreden van de locatie. Naast lichamelijk letsel heb je ook het risico om een boete te krijgen wanneer je je op verboden terrein bevindt. Dat een locatie al langer leegstaat, betekent nog niet dat het niet bewaakt wordt. Houd daarom rekening met (regionale) wetten en zet veiligheid altijd voorop. Benieuwd naar wat je zoal kunt tegenkomen als je bezig bent met urbex-fotografie? Lees dan hier het verhaal van Evert Jan Heijnen.

Fotograferen

Het fotograferen op bijzondere urbex-locaties ligt niet altijd voordehand. De kleuren zijn vaak onopvallend waardoor je nog meer aandacht moet besteden aan compositie en licht. Zoek naar ramen waar het licht mooi naar binnen valt, of spleten die een bijzondere sfeer aan je foto meegeven. Houd je ogen open voor details, zoals een achtergebleven krant of stoel. Deze maken je foto nog levendiger. Het spelen met lijnen is ook interessant in lege gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan leidingen of draden. Ben je al langer bezig met urbex-fotografie en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan eens een model mee naar je locatie!

Wilcrooymans

Locaties

Urbex-fotografen beschermen terecht vaak hun locaties. Het zijn ten slotte hun ‘geheime plekjes’. Er zijn facebookgroepen en urbex-fora die locaties beschrijven, maar let hierbij altijd goed op. Het kan zo zijn dat de adressen niet meer kloppen of dat een gebouw al gesloopt is. Zoek daarom altijd goed uit waar je naartoe gaat en probeer zo veel mogelijk recente informatie over de locatie op te zoeken. Probeer altijd in contact te komen met de eigenaren van de gebouwen, als je een locatie met toestemming mag betreden is dit altijd beter dan dit stiekem doen. Je kunt ook altijd voor een teleurstelling komen te staan. Je kunt je heel goed voorbereid hebben en uren rijden naar jouw ideale locatie, om dan erachter te komen dat je niet naar binnen kunt. Probeer daarom altijd een alternatief plan te hebben en ga niet kosten wat het kost toch proberen binnen te komen. Kijk uit waar je loopt en het betreden is altijd voor eigen risico!

Lees ook dit artikel met een aantal mooie urbex-locaties.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lange sluitertijden gebruiken voor avondfotografie

8 tips voor newbornfotografie