in

Wat zijn je rechten als fotograaf?

Eline Sips

Hopelijk overkomt het je niet, maar wat doe je als er een discussie ontstaat over een foto die je gemaakt hebt en welke rechten daaraan zijn verbonden? We zetten het kort voor je op een rij.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Het auteursrecht blijft een lastig begrip, zo bleek ook weer in deze aflevering van De Rijdende Rechter.

Copyright en auteursrecht

Wanneer jij als fotograaf een foto maakt, heb jij auteursrecht op die foto. Het maakt niet uit of dat een volledig uitgedachte studio-opname is, of een vakantiekiekje met je telefoon. In principe is het dus overbodig om bij je foto’s een copyright-melding (de Engelse benaming voor het auteursrecht) te plaatsen. Mensen mogen simpelweg jouw foto’s niet publiceren zonder toestemming.

Verleggen van het auteursrecht

Wanneer je als ZZP’er voor een bedrijf foto’s maakt, moet je op voorhand duidelijke communiceren over het auteursrecht. Het beste neem je dit ook op in je voorwaarden. Het auteursrecht blijft namelijk jouw eigendom en de afnemer koopt puur toestemming om jouw foto’s te gebruiken.

Wanneer je in loondienst werkt voor een bedrijf, is de kans groot dat jouw werkgever het auteursrecht heeft over de door jou gemaakte beelden. Dit kan je terugvinden in je contract. Mocht jouw auteursrecht in handen zijn van een bedrijf, dan kan je als fotograaf wel nog aanspraak maken op het persoonlijkheidsrecht. Dit houdt in dat je kan eisen dat een foto niet gewijzigd mag worden en ook niet in een verkeerde context mag worden gebruikt.

Het auteursrecht van het gefotografeerde

In de openbare ruimte is het toegestaan om te fotograferen. Op de architectuur van de gebouwen langs de weg, rust echter ook auteursrecht. Je mag dit fotograferen, maar alleen op een waarheidsgetrouwe manier. Fotomanipulatie of abstracte detailfoto’s zijn dus inbreuk op het auteursrecht. Zeventig jaar na het overlijden van de ontwerper, vervalt het auteursrecht. Klassieke bruggen en gebouwen kan je dus zonder problemen fotograferen.

ceesvanderjagt

Uitzonderingen op de openbare ruimte

Openbare locaties, zoals bibliotheken, gemeentehuizen en musea, hebben vaak per locatie huisregels opgesteld. In dat geval is er een bordje te vinden dat er niet gefotografeerd mag worden of wordt dit op een andere manier duidelijk kenbaar gemaakt. Ook kan de politie stukken straat of openbare gebouwen afzetten. In dat geval mag je alleen buiten de linten fotograferen.

Portretrecht

Natuurlijk heeft ook de geportretteerde persoon een aantal rechten. In principe mag je iemand zonder toestemming fotograferen, maar het publiceren daarvan ligt vanzelfsprekend een stuk lastiger. Zodra iemand herkenbaar op een foto staat, is het portretrecht geldig. Dat geldt dus ook als het een toevallige voorbijganger in de verte betreft.

Heb je in opdracht een aantal modellen gefotografeerd? Dan moet je specifiek toestemming vragen voordat je deze foto’s online in je portfolio kan zetten. Heb je geen contact met de geportretteerde, zoals bijvoorbeeld bij een straatbeeld of nieuwsfoto, dan moet je als fotograaf zelf inschatten of de publicatie van de foto voor hem/haar nadelig kan zijn.

Nieuwsfoto of commercieel belang?

De rechter hecht vanzelfsprekend ook waarde aan de reden waarom een foto gepubliceerd wordt. Bij een foto met een redelijke nieuwswaarde, telt ook het algemeen belang. ‘Het volk’ heeft in dat geval recht om de foto te zien. Bij foto’s die voor commercieel belang worden gepubliceerd, wordt er meer waarde gehecht aan het portretrecht.

Wanneer je een bekend persoon fotografeert, wordt het portretrecht nog strenger gehanteerd. Een BN’er verdient namelijk zijn geld met zijn/haar bekende status en een ander mag hier niet zomaar van profiteren.

janwillembron

Onrechtmatig gebruik van jouw foto’s

Worden jouw foto’s gebruikt zonder jouw toestemming en twijfel je over de stappen die je moet ondernemen? Stichting Pictoright weet alles op het gebied van auteurs-, portret- en licenties!

Nog meer lezen over je rechten? In deze deze basiscursus leggen we alles uit!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De ideale lampen voor een thuisstudio

Een omkeerring gebruiken voor macrofotografie