in

Wat zit er in de tas van Leonie van der Locht – Huijbers8 november 2017, 10:00

In de rubriek ‘Wat zit er in de tas van …’ laten Zoomers zien wat er in hun cameratas zit. Vandaag de tas van Leonie van der Locht – Huijbers

Zoals bij elke fotograaf die veel op locatie fotografeert, moet ik altijd kunnen vertrouwen op mijn cameratas en alle apparatuur die er in zit. In dit artikel neem ik jullie mee bij het inpakken van mijn cameratas voor een shoot op locatie!

Hoe bereid ik me voor?

Voorafgaand aan een fotoshoot bespreek ik de wensen van mijn klant door en vertaal ik hun wensen en onze ideeën naar een moodboard. Hierin gebruik ik beelden om de sfeer van het concept over te brengen. Om het beeld te versterken en een verhaal over te brengen gebruiken we vaak accessoires die passen bij de klant. Dit kan uiteenlopen van specifieke kledingstukken tot bijvoorbeeld een laptop of iPad.

Uiteraard gaan we bij elke shoot op zoek naar de ideale locatie. Vaak is dit het bedrijf waar ik voor aan de slag ga. Echter is het voor de personal branding fotoshoots vaker een zoektocht naar een externe locatie. Denk hierbij aan buitenlocaties, maar ook lunchtentjes of flexibele werkplekken. Afhankelijk van de opdracht en de locatie bepaal ik wat ik aan lampen meeneem. Uiteraard neem ik altijd mijn volledig gevulde cameratas mee, zodat ik flexibel kan zijn op locatie.

Concept uitwerken op het MUPH kantoor

Welke lenzen gebruik ik?

Door de jaren heen heb ik een mooie collectie lenzen van Canon bij elkaar verzameld. Ooit ben ik begonnen met de EF 24-70mm 2.8 L 11 USM lens. Een lens waar je heel veel mee kan. Ik hou van onscherpte in beeld, maar deze moet wel een realistisch effect blijven geven. Aangezien ik veel portretten en interieur foto’s maak was ik op zoek naar een lens met een mooie onscherpte en waar ik flexibel mee te werk kon gaan.

Voor advies over mijn lenzen en het reinigen van mijn camera, ga ik altijd naar Chipclean in Heumen. Naast hun uitstekende service op het gebied van het reinigen van camera’s en bijstellen van lenzen, geven ze ook hele goede adviezen. Doordat de eigenaar alle lenzen voorbij ziet komen en fan is van Canon, heeft hij altijd wel een verrassend advies voor me. Zo kwam ik op de EF 85 mm 1.8 van Canon. Geen L-lens waardoor die een stuk goedkoper is, maar volgens hem een erg mooie lens die niet veel onder doet aan de L-lens. Ondertussen deel ik die mening met hem. Persoonlijk ben ik eigenlijk meer van “de duurste zal ook wel de beste zijn”, maar bij deze lens mis ik echt niets. Als ik de afstand kan nemen dan gaat die lens er als eerste op.

Toen ik een grote klus kreeg om interieurprojecten door heel Nederland te fotograferen, heb ik ook de 16-35mm 2.8 L-lens van Canon erbij gekocht. Voor interieurfotografie is dit echt mijn favoriete lens. Natuurlijk moet je in de grootste groothoek wel opletten voor vervorming, maar dat corrigeren we dan weer in Photoshop. Vlak daarna ben ik ook 360 graden fotografie gaan doen en daarvoor heb ik de Fisheye 8-15mm van Canon erbij gekocht. Deze lens heb ik uiteindelijk maar 3 keer gebruikt want het was niet echt mijn ding. Toch vind ik de lens er alleen al zo tof uitzien dat ik er nog geen afscheid van kan doen.

Sinds kort heb ik ook de 50mm 1.8 stm van Canon. Een lensje van slechts € 110. De goedkoopste en hardst zoomende lens die ik ook gekocht heb. Ook op aanraden van de camera cleaner. Met daarbij het advies: “hij gaat niet heel lang mee, maar hij kost ook bijn niets”. En eerlijk is eerlijk, hij maakt mooie beelden. Voelt toch als een lolletje om met zo’n goedkope lens toffe beelden te maken. Heel veel beeldmateriaal heb ik er nog niet meegemaakt.

Lenzen overzicht:

EF 8-15mm 4 L USM Fisheye zoom lens + EW 77 kap
EF 16-35mm 2.8 L + EW 88 kap
EF 24-70mm 2.8 L 11 USM + EW 88c kap
EF 50mm 1.8 STM + ES-68 kap
EF 85 mm 1.8 + ET 65 111
Alle lenzen hebben een UV filter te bescherming

Wat zit er nog meer in de tas?

Dat is nogal wat! Twee Canon body’s 5D mark II met bijbehorende opladers. Mobiele flitser Speedlite 430EX van Canon (waar ik amper iets mee doe). Batterijoplader inclusief heel veel batterijen voor deze flitser. Polarisatiefilters. Een groot aantal CF-kaartjes. Statief koppeling van de Fisheye, een grijskaart en een afstandsbediening RS-80N3.

Ik hou van het combineren van flits- en daglicht. Het liefst werk ik voornamelijk met daglicht en dat vul ik dan aan met flitslicht. Hiervoor neem ik mijn Broncolor Siros set mee. Ideaal voor mij, omdat ik altijd op locatie werk en deze set heel mobiel is.

Wat ook altijd mee gaat is mijn telefoon voor backstage beelden, die ik weer gebruik voor Facebook en Instagram. Anno 2017 natuurlijk onmisbaar!

De tas is overigens van Think Tank. Ideaal omdat die door zijn formaat als handbagage in het vliegtuig kan voor shoots in het buitenland. Ook de sloten die erop zitten zijn handig voor fototrips. Daarnaast gaan er ook een hoop dingen mee die minder met fotografie te maken hebben zoals pennen, lippenstift, poederdoos met kwast en soms ook eten, sleutels en portemonnee. Je hoort het al, af en toe is het een handtas en cameratas in één.

De Think tank tas en statief van Manfrotto + Donna het kantoorkonijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht tip – Maak een vrolijke wenskaart van je dier!

Panasonic lanceert nieuwe Lumix G9 & 200MM F2.8 Leica DG Elmarit lens