in

We zien dubbel! Tips om reflecties te fotograferen


5 januari 2021, 09:54

Reflecties doen het altijd erg goed in foto’s. Wij leren je waar en wanneer je ze tegenkomt en hoe je ze zo mooi mogelijk vastlegt. Denk aan weerspiegelingen op een wateroppervlak, maar ook aan (winkel)ruiten en andere spiegelende oppervlakken.

Weerspiegelingen opzoeken

Alles wat spiegelt geeft een reflectie. Zoek maar een meer, sloot of gracht op. Vooral zodra het oppervlak vlak is, ontstaat er een kristalheldere weerspiegeling van de lucht en het landschap of de bebouwing. Zoom uit om de reflectie samen met de omgeving als een gespiegeld beeld vast te leggen, of zoom in voor alleen de reflectie.

Op een vlak wateroppervlak ontstaan de mooiste reflecties.

Wim de Nijs, wimdenijs.zoom.nl
Canon 6D · ISO 100 · F 10 · 1/4 SEC · 16 MM

De perfecte reflectie

Scherpstellen doe je zoals je gewend bent. Als de omgeving scherp is, is de reflectie dat ook. Houd er rekening meer dat een reflectie een tikkeltje donkerder is dan het origineel. Stel je de belichting af op de omgeving, dan komt de weerspiegeling daardoor dus wat donkerder op de foto. Dit kun je eenvoudig herstellen in de nabewerking. Andersom mag ook, maar let er dan extra goed op dat de lucht niet overbelicht raakt, want in tegenstelling tot het oplichten van de reflectie is dat niet meer te herstellen.

Kleurrijke, maar ook dreigende luchten doen het extra goed in reflecties. Ook een vagere reflectie door golfslag of ijs kan fraai zijn.

Tom Kruissink, tom-kruissink.zoom.nl
Canon 7D · ISO 100 · F 16,0 · 0,4 SEC · 17 MM

Ga vooral op vrijwel windstille dagen op pad, want dan tref je de helderste reflecties. Waait het wel, zoek dan een plek in de luwte op, zoals een inham, binnenhaven of zijrivier. Staat er slechts een briesje of is er wat stroming? Kijk dan goed om je heen waar je mooie golfpatronen ziet. Dat geeft een heel ander effect dankzij de vervormde reflectie. Maar, bij een teveel aan golfslag blijft er van de reflectie weinig tot niets meer over.

Draai een reflectie ook eens om dat geeft een totaal ander beeld.

Henri van Avezaath, hat53.zoom.nl
Sony A77 II · ISO 1000 · F 5,0 · 1/80 SEC · 45 MM

Puddlegram

Ga ook eens op zoek naar regenplassen, zowel in de natuur als in een stedelijke omgeving. Kom daarbij met je hoofd dicht naar de grond, want pas dan zie je of een reflectie de moeite waard is. Het is mooi als er in de reflectie een bergtop, karakteristieke boom, architectonisch hoogstandje of een naderende fietser of voetganger te zien is.

Beweeg rond de plas tot je het allermooiste stukje het duidelijkst in spiegelbeeld ziet. Pak dan je camera en leg het vast. Alleen de reflectie, of opnieuw samen met de omgeving voor een gespiegeld beeld.


In een regenplas ontdek je de mooiste reflecties.

Martijn van der Nat, martijnvandernat.zoom.nl
Nikon D7100 · ISO 100 · F 2,8 · 3 SEC · 16 MM

Dubbelbeelden

Behalve (regen)plassen kun je natuurlijk elk ander reflecterend oppervlak of voorwerp gebruiken om een mooie reflectie te zoeken! Zo zijn ramen en etalageruiten ideaal voor creatieve en vaak verwarrende reflecties. Onze hersenen filteren automatisch het beeld van een ruit: je ziet of wat erachter is óf wat het weerkaatst. En nooit beide. Let hier vanaf nu bewust op en train jezelf.

Kijk maar eens naar een etalage. Zie je wat er in de winkel gebeurt? Verleg dan je focus tot je ziet wat er op straat plaatsvindt. Dan pas ben je je bewust van beide werelden. Zoek nu naar een standpunt waarbij het binnenbeeld mooi samenvloeit en overlapt met het buitenbeeld. Pak dan je camera erbij en maak een foto. Stel scherp op het interieur of op het exterieur en kijk wat het mooiste resultaat oplevert.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nachtfotografie in de stad: dit zijn leuke onderwerpen om te fotograferen

Huisdieren fotograferen: dit zijn de don’ts