in

Welke apparatuur neem je mee op reis?


21 juni 2019, 13:07

Op reis is de vraag: wat neem je mee? Of liever gezegd: wat neem je niet mee? Een hele belangrijke eerste stap. Het hangt er namelijk vanaf wat je gaat ondernemen.

Het is belangrijk dat je zorgvuldige afwegingen maken over je apparatuur die je meeneemt. Fotografie-apparatuur is duur en soms ook zwaar. Als reisfotograaf moet je niet te zwaar bepakt op pad gaan en we raden je dan ook aan bewuste apparatuur-keuzes te maken.

Focus je daarbij niet alleen maar op je camera, maar neem ook accessoires zoals een statief, filter en of flitser mee. Het kan je een hoop helpen bij het fotograferen.

Bagage

Wat neem je mee op reis? Is het hele arsenaal objectieven echt noodzakelijk? Kijk eens goed naar alle foto’s van je vorige reis: heb je toen al je lenzen gebruikt of zijn er een paar voor nop meegesleept? In een programma als Lightroom kun je mappen filteren op brandpuntsafstand, zo kun je zien hoeveel foto’s uit een map je met welk objectief genomen hebt.

Lightroom TIP: Ga naar de Bibliotheek-module in Lightroom en druk eventueel op om de filterbalk te tonen. Klik op metagegevens, nu kun je zien welke lens je het meest gebruikt.

Houd rekening met het volgende bij het kiezen van objectieven:
• Wat ga je fotograferen?
• Hoeveel bagage kun je meenemen?
• Wat vind je belangrijk? Gewicht, gemak?

Soms is juist weinig meenemen de uitkomst tijdens de reis.

Een lichte bepakking is erg prettig en bevordert de creativiteit. Zorg in elk geval voor genoeg accu’s en geheugen.

Het is aan te raden (en zelfs verplicht bij veel verzekeringen) lenzen, body’s en flitsers in de handbagage mee te nemen. Er wordt met ingecheckte koffers nogal eens gebasketbald, lijkt het wel. Als je een stoel in het achterste deel van het vliegtuig kiest, mag je vaak als eerste aan boord en weet je dus zeker dat je een plek hebt voor je apparatuur in het bovenvak. Probeer je tas een paar rijen voor de jouwe te stallen, zodat je er goed zicht op hebt tijdens de vlucht en er geen ongenode gasten in zitten te snuffelen.

Een statief kan prima in de ingecheckte koffer, die kan wel tegen een stootje en is vaak te groot voor in de handbagage. Wikkel hem in je strandlaken voor de zekerheid.

Als je ergens langere tijd naartoe gaat, kun je ook nog er voor kiezen om bepaalde dingen vooruit te sturen.

Ga je voor een groot tele-objectief of juist een kleine handzaam objectief?

Soorten objectieven

Op reis wil je niet te veel wisselen van objectief: je staat niet altijd in de meest schone omgeving en het scheelt je veel gewicht om mee te sjouwen. Daarom zijn de 24-105 mm en 24-70 mm (18-75 / 18-55 mm op cropframe/aps-c-camera) veelgebruikte zoomlenzen. Met de 24-105 mm beschik je over een flink bereik: van groothoek tot lichte tele. De 24-70 mm is daarentegen met een grote (lichtsterke) diafragma-opening van F 2,8 verkrijgbaar. Daarmee kun je ook met weinig licht goede (ruisvrije) foto’s maken.


Een lichtsterk (F 2,8) objectief van 24-70 mm van Nikon. Veel merken hebben kwalitatief goede lenzen met deze brandpuntsafstanden, omdat het de ideale reisgenoot is.

De overige lenzen kies je op basis van de onderwerpen die je wilt fotograferen. Neem bijvoorbeeld een telelens mee als je dieren gaat fotograferen. Ga ervan uit dat je op een safari minimaal een 300mm-objectief nodig hebt.

Ga je een stedentrip maken of wil je je focussen op landschapsfotografie, dan kun je een ultragroothoeklens overwegen. Dit is een lens onder de 24 mm. In de stad kun je dan de meeste grote gebouwen helemaal fotograferen. Met een ultragroothoeklens kun je de weidsheid van een landschap goed vastleggen. Houd er wel rekening mee dat deze lens het beeld flink vertekent.

Voor straatfotografie of portretten in een vreemd land zijn objectieven met een vast brandpunt ideaal. Deze zijn aantrekkelijk omdat ze vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden, zeer lichtsterk zijn en ongelooflijk scherp. Denk aan een lichtsterk objectief van 35, 50 of 85 mm. Houd je van bloemen en insecten? Neem dan een macrolens mee. Zeker in (sub)tropische landen staat het hele jaar van alles in bloei.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Reisfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen wat je allemaal mee moet nemen en hoe je de beste reisfoto’s maakt, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De beste camera-instellingen voor op reis
  • Alles waar je aan moet denken terwijl je fotografeert
  • Welke bestemmingen er zijn voor de fotograaf en welke genres je kunt toepassen
  • Hoe je tot de mooiste resultaten komt in de nabewerking

Bekijk hier de volledige Cursus Reisfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Denk hieraan als je een panorama maakt!

Overstappen naar een systeemcamera, of toch niet? – Simpel uitgelegd