in

Welke natuur kun je in augustus fotograferen?

30 juli 2018, 18:43

De maand augustus staat voor de deur en deze brengt een aantal mooie fotografiekansen met zich mee. We hebben een lijstje gemaakt met verschillende onderwerpen die je deze maand kunt fotograferen in de natuur. Weet jij er nog meer? Deel ze met ons!

Paarse heide

*UPDATE* Op het nieuws is verschenen dat, door de aanhoudende droogte, er veel heideplanten gesneuveld zijn. Hierdoor zullen we helaas dit jaar weinig tot geen paarse heide gaan zien. Zonde voor de natuurfotografen, maar wellicht zijn de omstandigheden volgend jaar beter voor de heideplanten en dus beter voor prachtige natuurfoto’s!

Augustus is de maand waarin de bloeiende heide weer tevoorschijn komt. De prachtige paarse oase verspreid zich over diverse natuurgebieden in Nederland (zoals de Posbank), wat schitterende beelden op kan leveren. Vooral in verregende zomers kleurt de heide intens paars, maar helaas hebben we tot nu toe een erg droge zomer. Of de heide dit jaar dus ook zo paars gaat kleuren is nog maar de vraag, maar het is het proberen waard! Ben je van plan om de heide te gaan fotograferen? Zorg dan dat je vroeg in de ochtend gaat of laat op de dag, tijdens ‘de Gouden uurtjes’. Door de warme kleur van het licht ontstaat er een waar kleurspektakel voor je lens.


SanderHupkes

Actieve reeën

Deze maand zijn de reeën in hun bronstperiode, wat betekent dat zij erg actief zijn. Weliswaar is de bronstperiode bij reeën minder spectaculair dan bij edelherten, toch levert het alsnog mooie beelden op. Je zult de reeën niet zien burlen net als de andere hertensoorten en ze vechten ook wat minder onder elkaar, maar ze zullen vaker in open natuurgebieden voor de dag komen. Erg dichtbij kan je vaak niet komen bij deze dieren, zorg er dus voor dat je een telelens bij je hebt als je van plan bent om deze dieren te fotograferen. Niet alleen in het bos, maar ook op de weide en de heide, in de duinen, in rietvelden en zelfs kwelders zijn reeën te vinden om te fotograferen. Je zult even moeten zoeken, maar uiteindelijk is dit de moeite waard!


Benno-van-Triest

Libellen

In augustus komen de grote libellen om de hoek kijken. De juffertjes vliegen al een tijdje rond, maar het is mooier om een grotere libelle voor je lens te krijgen. De heidelibellen vliegen deze maand massaal rond, vooral langs de vennen. Het zijn fotogenieke insecten, wat zeker een mooie fotokans op kan leveren. ‘


GeaFotografie

Vlinders

Ook vlinders zijn volop te zien in de maand augustus. Vooral de zogenoemde ‘kroegenlopers’ zijn aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan de dagpauwoog, kleine vos en de koolwitjes. Deze zijn de aankomende maand nog erg actief opzoek naar nectar. Ze zijn vooral te vinden op vlinderstruiken; deze planten hebben prachtige, kleurrijke bloemen waardoor je vlinderfoto’s erg vrolijk en kleurrijk kunnen worden.


Ronwestbroek

Zonnebloemen

Voor een prachtig zonnebloemveld hoef je tegenwoordig niet meer naar het zonnige buitenland, want ook in Nederland zijn er een aantal gespot. Bij Noordwijk aan Zee is een veld volledig gevuld met prachtige, gele zonnebloemen. Perfect voor een mooie natuurfoto! Ook bij dit onderwerp is het een aanrader om vroeg of juist laat op de dag te gaan fotograferen, voor dat mooie, gouden effect.


Awake78

Wilde bloemen

Geen paarse heide in de buurt? Dit is niet het enige wat paars kleurt in de natuur deze maand. Vooral begin augustus zijn de paarse kattenstaarten langs het water te zien. Deze planten kunnen een mooie toevoeging zijn aan je foto’s bij het water. Er zijn nog veel meer wilde bloemen te vinden rond deze tijd van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan de klaproos, welke veelvoudig in velden voor kan komen. Een prachtige gelegenheid om te fotograferen!


Jcuypers

Fruit

Augustus is de maand waarin het fruit rijp is om geoogst te worden. Er zullen volop appels en peren aan de bomen hangen, wat sowieso al leuke beelden op kan leveren. Maar, er is ook veel ‘wild’ fruit te vinden in de natuur. Bramen, bosbessen, vlierbessen en lijsterbessen zijn enkele voorbeelden die je zomaar tegen kunt komen. Veel van dit fruit is erg kleurrijk, wat een leuke toevoeging kan zijn aan je foto’s. Ook vogels gaan op zoek naar besjes om op te eten in deze maand. Het kan dus verstandig zijn om een wat langere tijd bij een bessenboom of struik te wachten tot er dieren op af komen, zodat er meer leven in je foto’s komt.


Gebbe

Onweer

De afgelopen maand heeft het weinig geregend, maar daar kan in augustus nog wel eens verandering in komen. De maand augustus is een maand waarin onweer nog al eens voor kan komen; iets wat fotografen vaak niet heel erg vinden. Onweer is namelijk een prachtige kans om een natuurspektakel vast te leggen! Met een beetje geduld en de juiste timing, kan onweer zorgen voor de ene na de andere prachtfoto. Houd het weerbericht dus goed in de gaten. Het is zeker de moeite waard om eens te fotograferen tijdens onweer, zeker als het een mooie bliksemstraal als resultaat oplevert. Weet je niet helemaal hoe je bliksem goed op de foto kunt krijgen? In dit artikel lees je meer over het fotograferen van onweer.


Peacefull

Zon, zee, strand

Het is nooit verkeerd om eens een dagje aan de zee te gaan fotograferen. In augustus is het vaak nog erg lekker weer, dus dan is een dag verkoeling zoeken erg fijn. Vergeet tijdens een dagje strand zeker niet je camera, want ook hier zijn mooie gelegenheden te vinden voor het maken van prachtige natuurfoto’s. Zeker als je tot laat op de dag aan de zee blijft, is het een aanrader om de zonsondergang te fotograferen. Het levert vaak de mooiste kleuren op en met de weerspiegelingen van het water kun je leuk spelen. Laat je creativiteit de vrije loop voor een originele foto aan de zee! Wil je meer tips voor het fotograferen op het strand? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in.


Robk1964

Het mag dan wel een van de laatste maanden van de zomer zijn: augustus kent in ieder geval genoeg fotografiemogelijkheden voor een leuk dagje uit. Dit is maar een kleine greep uit de eindeloze mogelijkheden voor het fotograferen van natuur deze maand. Weet jij nog mooie aanvullingen op dit lijstje? Deel ze met de rest van de Zoomers in een reactie! Wil je meer leren over landschapsfotografie? Bij de Zoom.nl Academy is nu een leerzame cursus te vinden om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te tillen. Deze cursus is nu tijdelijk afgeprijsd, dus twijfel niet te lang!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om de totale maansverduistering te fotograferen

5 Tips voor originele bruidsfoto’s!