in

Werken in Lightroom: Color Grading (1)30 maart 2021, 10:07

Lightroom 4, dat in oktober uitkwam, heeft een fraaie nieuwe mogelijkheid. In het Nederlands is dit vertaald naar ‘Kleurverlopen toepassen’, maar ook wij gebruiken vaak de Engelse term ‘Color Grading’. Je kunt dit gebruiken voor zwartwit-foto’s en voor kleurenfoto’s. In dit eerste deel zwartwit.

Voor

Na

Color Grading

Color Grading is een term die we vooral kennen uit Hollywood-films. Door een speciale manier van inkleuren, wordt een bijzonder sfeertje opgeroepen. Dit inkleuren van beelden is echter al veel ouder, en werd aanvankelijk toegepast om zwartwit-foto’s een kleurtje te geven. Wie kent niet de ‘sepia’ kleur van foto’s van zo’n honderd jaar geleden? In die tijd gebruikte men natuurlijk speciale chemicaliën om zo’n kleur te bereiken, maar digitaal is het wel zo gemakkelijk en aanvankelijk had Lightroom daarvoor de optie ‘Gesplitste tinten‘, waarbij je de hoge lichten en de schaduwen apart kon inkleuren. ‘Kleurverlopen toepassen‘ vervangt dit, en heeft meer mogelijkheden. Het principe is echter hetzelfde: je kleurt in op basis van de helderheden van de pixels. We gaan in deze QuickStart kijken hoe dit werkt met zwartwit-foto’s.

Drie indelingen

Kleurverlopen toepassen is een blokje binnen Kleur, en heeft drie weergave-mogelijkheden met zogenaamde ‘kleurenwielen’. Als je op het meest rechter rondje klikt, krijg je een kleurenwiel voor het hele beeld. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld een zwartwitfoto die ouderwets ‘sepia’ kleur geven. Trek het kleine rondje in het midden van het kleurenwiel naar de buitenkant om de foto een kleur te geven. Hoe verder je naar buiten trekt hoe sterker (verzadigder) die kleur wordt. De richting waarin je trekt bepaalt welke kleur het wordt, en dat zie je natuurlijk in het wiel. Als je de shift-toets ingedrukt houdt beperk je de beweging langs een rechte lijn van binnen naar buiten. Zo kan je de verzadiging aanpassen zonder per ongeluk ook de soort kleur (kleurtoon) te veranderen. Houd je de Ctrl (PC) of Cmd (Mac) toets ingedrukt, dan kan je juist de kleurtoon aanpassen zonder dat je de verzadiging beïnvloedt. Dat kan ook door het kleine rondje aan de buitenkant van het wiel te bewegen. Met het Luminantie-schuifje maak je de kleur lichter of donkerder.

Schaduwen, middentonen en hooglichten

Klik je op de drie rondjes links of de aparte rondjes in het midden, dan kan je een verschillend kleurverloop toepassen op de schaduwen, middentonen en hoge lichten. Tegengestelde kleuren gebruiken, zoals blauw voor de schaduwen en geel voor de hoge lichten, werkt meestal het mooiste. De middentonen kan je vaak onveranderd laten, maar je kunt ook een speciale ‘driehoek’ van kleuren gebruiken. Kijk op https://color.adobe.com voor meer ideeën. Klik ’triad’ aan om te spelen met een kleurendriehoek. Met het Balans schuifje beïnvloed je wat tot de schaduwen en wat tot de hoge lichten wordt gerekend. Het Overvloeien schuifje bepaalt of de kleuren in het tussenliggende deel langzaam in elkaar overvloeien, of dat er juist een vrij abrupte overgang tussen de kleuren ontstaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een vaak onderschat element bij portretfotografie: de omgeving

Werken in Lightroom: Color Grading zwart-wit