in

Werken in Lightroom: Color Grading zwart-wit30 maart 2021, 10:07

Lightroom 4, dat eind vorig jaar uitkwam, heeft een fraaie nieuwe mogelijkheid. In het Nederlands is de naam vertaald als ‘Kleurverlopen toepassen’, maar ook wij gebruiken vaak de Engelse term ‘Color Grading’. Je kunt dit gebruiken voor zwart-wit- en voor kleurenfoto’s. In dit eerste deel zwart-wit.

Voor

Na

Color Grading

Color Grading is een term die we vooral kennen uit Hollywoodfilms. Door een speciale manier van inkleuren wordt een bijzonder sfeertje opgeroepen. Dit inkleuren van beelden is echter al veel ouder, en werd aanvankelijk toegepast om zwart-witfoto’s een kleurtje te geven. Wie kent niet de ‘sepiatint’ van foto’s van zo’n honderd jaar geleden? In die tijd gebruikte men natuurlijk speciale chemicaliën om zo’n kleur te bereiken, maar digitaal is het wel zo gemakkelijk. Aanvankelijk had Lightroom daarvoor de optie Gesplitste tinten, waarbij je de hoge lichten en de schaduwen apart kon inkleuren. Kleurverlopen toepassen vervangt dit en heeft meer mogelijkheden. Het principe is echter hetzelfde: je kleurt in op basis van de helderheden van de pixels. We gaan in eerst kijken hoe dit werkt met zwart-witfoto’s.

Drie indelingen

Kleurverlopen toepassen is een blokje binnen Kleur en heeft drie weergavemogelijkheden met zogenaamde ‘kleurenwielen’. Als je in het paneel onder de naam op het rondje helemaal aan de rechterkant klikt, krijg je een kleurenwiel voor het hele beeld (Globaal). Hiermee kun je dus bijvoorbeeld een zwart-witfoto die ouderwetse sepiatint geven. Trek het kleine rondje in het midden van het kleurenwiel naar de buitenkant om de foto een kleur te geven. Hoe verder je naar buiten trekt, hoe sterker (verzadigder) die kleur wordt. De richting waarin je trekt, bepaalt welke kleur het wordt, en dat zie je natuurlijk in het wiel. Als je de Shift -toets ingedrukt houdt, beperk je de beweging langs een rechte lijn van binnen naar buiten. Zo kun je de Verzadiging aanpassen zonder per ongeluk ook de soort kleur (Kleurtoon) te veranderen. Houd je de Ctrl– (pc) of Cmd-toets (Mac) ingedrukt, dan kun je juist de Kleurtoon aanpassen zonder dat je de Verzadiging beïnvloedt. Dat kan ook door het kleine rondje aan de buitenkant van het wiel te bewegen. Met het Luminantie-schuifje maak je de kleur lichter of donkerder.

Schaduwen, middentonen en hooglichten

Klik je op de drie rondjes links of de aparte rondjes in het midden, dan kun je een verschillend kleurverloop toepassen op de Schaduwen, Middentonen en hoge lichten (Hooglicht). Tegengestelde (complementaire) kleuren gebruiken, zoals blauw voor de Schaduwen en geel voor Hooglicht, werkt meestal het mooiste. De Middentonen kun je vaak onveranderd laten, maar je kunt ook een speciale ‘driehoek’ van kleuren gebruiken. Kijk op https://color.adobe.com voor meer ideeën. Klik het ’triad’-icoontje (Drie stappen) links aan om te spelen met een kleurendriehoek. Met het Balans-schuifje beïnvloed je wat tot de schaduwen en wat tot de hoge lichten wordt gerekend. Het Overvloeien-schuifje bepaalt of de kleuren in het tussenliggende deel langzaam in elkaar overvloeien, of dat er juist een vrij abrupte overgang tussen de kleuren ontstaat.

Met Kleurverlopen toepassen geef je een fraai kleureffect aan een zwart-witfoto.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken in Lightroom: Color Grading (1)

Werken in Lightroom: Color Grading kleur