in

Werken met gegradueerde filters | Lightroom Quick Tip


2 december 2017, 12:00

Heb je er ook zo’n hekel aan als je bij een foto moet vertellen waar mensen naar moeten kijken? In de Lightroom Quick Tip van vandaag kijken we naar gegradueerde filters en hoe we die kunnen gebruiken om de blik van de kijker te sturen.

De video

De bewerking

We gebruiken vandaag deze stoere foto, gemaakt door Roy Coumans. Roy heeft de foto al bewerkt, maar we kunnen het model nog meer naar voren laten komen door middel van gegradueerde filters.

Gegradueerde filters vind je in de ontwikkelmodule van Lightroom, vlak onder het histogram.

Ze werken als volgt: we stellen een filter in, waarin we bijvoorbeeld de belichting terugdraaien, en plaatsen deze op de foto. Op de achterste van de drie lijnen wordt het effect nu 100% toegepast, hier wordt de achtergrond dus een stuk donkerder. Bij de voorste lijn is het effect echter gradueel afgenomen tot 0%, waardoor je een mooie overgang krijgt van donker naar licht. Hoe langer je het filter uitrekt, des te subtieler wordt het effect.

Druk op het knopje Nieuw om een extra filter te maken en het ook vanuit andere kanten toe te passen.

Je kunt de belichting verhogen of verlagen, maar nog veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld de kleurtemperatuur of verzadiging aanpassen, waardoor er ook een warm/koud-contrast ontstaat, zelfs in deze vrij koele foto. Ook kun je het filter voor meer toepassingen gebruiken dan het benadrukken van een model. Denk bijvoorbeeld aan een blauwe lucht die je van boven naar beneden iets donkerder wilt hebben.

Het resultaat

Hieronder zie je het resultaat van de bewerking. Het model spat nu nog meer van de foto af dan hiervoor. Vind je het effect te extreem, draai dan aan de knoppen tot je er blij mee bent.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe werkt sluitertijd? | Praktische tip voor beginners

De leukste dingen voor op jouw verlanglijstje voor 5 december!