in

Werken met Lightroom en Photoshop: personen verwijderen uit je foto


19 oktober 2020, 06:47

Lightroom kan veel! Maar zeker niet alles. Wellicht vind je de twee wandelende mensen twee storende facturen in de foto. Stel dat je deze twee mensen wilt verwijderen. Dat kan in Lightroom, maar Lightroom zal er meer moeite mee hebben dan Photoshop.

Lightroom kent de tool Vleken verwijderen: het tweede pictogram in de gereedschapsbalk vlak onder het histogrampaneel. Die vlekverwijderaar is bedoeld voor het weghalen voor eenvoudige vlekken en onvolkomenheden, zoals pukkeltjes in een portret.

Willen we nu bijvoorbeeld de mensen uit de compositie weghalen, dan gaat dat eenvoudiger en nauwkeuriger in Photoshop. We maken dus een uitstapje naar dit programma.

Openen in Photoshop

Schakelen naar Photoshop is eenvoudig, mits Photoshop geïnstalleerd is natuurlijk. Kies in het menu Foto voor Bewerken in en vervolgens voor Bewerken in Adobe Photoshop 2020. Photoshop opent zich.


We maken een uitstapje naar Photoshop.

Selectie maken

Nu je afbeelding in Photoshop is geopend, kies je in het instrumentenpaneel aan de linkerzijde in Photoshop voor de Lasso. Daarmee gaan we de twee mensen selecteren. Je kunt deze tool ook activeren met de letter L op je toetsenbord.

Teken vervolgens met ingedrukte muisknop een selectie om de twee personen heen. Dit hoeft niet uiterst nauwkeurig, mits de twee personen maar in de selectie vallen. Ga er ook weer niet té ruim omheen.

Als je je selectie hebt ingetekend en je muis weer los hebt gelaten, zie je een stippellijn, waarmee je ziet wat je geselecteerd hebt.


Met de Lasso-tool in Photoshop maak je een vrije selectie.


De gemaakte selectie (ingezoomd).

Personen verwijderen

Druk nu op je toetsenbord op de Delete-toets. Er opent zich een nieuw venster met de functie Vullen. Kies bij Inhoud voor Inhoud behouden. Zet een vinkje in het vakje bij Kleuraanpassing. Laat de overige instellingen ongewijzigd en klik op OK. De twee mensen zullen zich verwijderen en de ontstane ruimte wordt door Photoshop ingevuld.

Dat invullen gaat meestal vrij goed. Ben je niet helemaal tevreden, dan kun je het nog een keer opnieuw proberen. Of je gaat aan de slag met bijvoorbeeld een Kloonstempel of Retoucheerpenseel.

Wij zijn best tevreden met hoe Photoshop het gebied voor ons heeft ingevuld, dus kunnen nu verder.


Het scherm ‘Vullen’ opent zich als je iets uit een ‘Achtergrondlaag’ probeert te verwijderen.


Je ziet dat de twee personen uit de compositie zijn verdwenen (uitsnede).

Terug naar Lightroom

Nu de missie in Photoshop geslaagd is, kies je in Photoshop in het menu Bestand bovenin je scherm voor Opslaan. Kies vervolgens via Bestand voor Afsluiten om de bewerking in Photoshop te beëindigen en het programma te verlaten.

Ga terug naar Lightroom, dat als het goed is nog gewoon geopend staat. Je foto met de verwijderde mensen staat nu voor je klaar in Lightroom. Als je onder in de Filmstrip kijkt, zie je dat je ‘bewerkte Photoshop’-foto naast je originele foto staat. Lightroom heeft dus na het gebruik van Photoshop automatisch die foto als kopie aangemaakt. En die versie staat nu klaar om mee verder te gaan. De bewerkingen die we eerder al in Lightroom deden, zoals de lenscorrecties, zijn uiteraard meegenomen.

Je kunt nu weer verder aan de slag met de foto zoals die nu in Lightroom klaarstaat: de foto zonder de twee wandelende personen.


De foto zonder de wandelende personen staat klaar om verder bewerkt te worden in Lightroom Classic.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 tekenen waaraan je kunt zien dat je jezelf als fotograaf snel ontwikkelt

Spoedcursus: Nederlands Winter Fenomeen