in

Werken met Photoshop: Autoloze zondag

Photoshop kan verschillende foto’s samenvoegen tot een zogenaamd ‘slim object’. Het bijzondere van zo’n gelaagd object is dat je de boven elkaar liggende pixels vervolgens wiskundig kunt vergelijken. Zo creëer je in een handomdraai op een drukke autoweg een ‘autoloze zondag’.
Voor
Na

Zoek de verschillen

Als je jouw camera op statief zet en verschillende foto’s maakt van een omgeving waarin wat mensen lopen of auto’s rijden, krijg je identieke foto’s met als enige onderlinge verschil die mensen of auto’s. Op iedere foto staan die ergens anders. Laad je die foto’s als lagen in een nieuw Photoshop-document, dan kun je er een ‘slim object’ van maken en vervolgens met de ‘stapelmodus’ de pixels onderling vergelijken. Op basis van die vergelijking maakt Photoshop dan een nieuw totaalbeeld, en dat kan verrassende resultaten opleveren. Kies bijvoorbeeld eens Mediaan als Stapelmodus. De mediaan is het middelste getal als je de waarden in een oplopend rijtje plaatst. Als er in de fotoserie op een bepaalde plek in de foto twee keer een auto te zien is en vier keer niet, dan wordt de mediaan van die pixel dus een pixel zonder auto. Dat geldt voor iedere pixel, met als resultaat dat de auto’s als sneeuw voor de zon verdwijnen uit het eindresultaat!

Maak een serie foto’s vanaf statief waarbij je probeert om de langsrijdende auto’s te verdelen over de verschillende foto’s, zodat van ieder stukje weg méér foto’s zijn zonder auto dan mét auto.

Foto’s stapelen

Ook nu gaan we de foto’s in Photoshop weer samenvoegen tot één bestand, met iedere foto in een aparte laag. Maar nu maken we daar meteen een slim object van. Kies weer Bestand, Scripts, Bestanden laden naar stapel, en klik weer op Bladeren om de bestanden te laden. Proberen om bronafbeeldingen automatisch uit te lijnen zou je nu niet aan hoeven te zetten, maar zelf doe ik dit voor de zekerheid wél. Vink nu dus ook Slim object maken nadat lagen zijn geladen aan.

Laat Photoshop ditmaal bij het stapelen ook meteen een slim object maken van die lagen, want dat hebben we nodig voor de volgende stap.

Stapelmodus veranderen

Nu is het een kwestie van via het hoofdmenu Laag, Slimme objecten, Stapelmodus, Mediaan kiezen. Photoshop berekent van iedere serie boven elkaar gelegen pixels de mediaan, en gebruikt die om het nieuwe beeld te maken. Zoals uitgelegd verdwijnen daardoor alle auto’s of mensen uit het beeld. Zo kun je dus een ‘autoloze zondag’ realiseren, of de techniek gebruiken om op een plein zoveel mogelijk de langslopende mensen uit het beeld te verwijderen. Een andere toepassing is om zo de ruis uit een serie (nacht)foto’s met hoge iso-waarden te halen, want ruis bestaat uit afwijkende pixels en ruis is willekeurig. 

Met de Stapelmodus van het slimme object op Mediaan verdwijnen die pixels die op één of twee foto’s anders zijn dan op de rest van de serie. Dat zijn dus de bewegende auto’s of langslopende mensen.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: Meer scherptediepte met stacking

Met deze simulator oefen je wildlife fotografie achter je pc!