in

Werken met Photoshop – Huidtinten verbeteren

Huidtinten zijn ongetwijfeld de lastigste kleuren voor beeldbewerking. Een klein beetje kleurzweem is meestal geen probleem, maar bij huidtinten zie je dat meteen. Daarom hierbij een verrassend eenvoudige methode om huidkleuren te verbeteren.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Wat is de juiste kleur?

Er zijn natuurlijk net zoveel huidkleuren als er mensen zijn, dus wat is de juiste kleur bij huidtinten? Bij het retoucheren van (portret)foto’s loop je snel tegen die vraag op, maar gelukkig blijkt dat er toch wel een soort algemene tendens is als je allerlei huidtinten vergelijkt. Je moet dan kijken naar de kleur in het Lab-kleurmodel, niet in RGB (want dat verschilt per kleurprofiel). Dan blijkt dat je uiteraard geen gelijke absolute waarden zult vinden voor sterk uiteenlopende huidkleuren, maar dat de waarde voor a meestal zo’n 80% is van de waarde voor b, en dat die verhouding niet zo heel sterk varieert. Dat gaan we gebruiken voor een handige correctiemethode. 

Hele verschillende huidkleuren blijken in de Lab-kleurruimte redelijk vergelijkbare verhoudingen tussen a en b te hebben.

Curven

Maak een aanpassingslaag Curven aan (Laag / Nieuwe aanpassingslaag / Curven), selecteer de laag in plaats van het masker, en dubbelklik dan op het grijspipet. Je krijgt nu de Kleurkiezer, met een geselecteerde kleur die exact middengrijs is, want dat is wat dit pipet doet. Klik ergens op de huid in de foto (onthoud waar je hebt geklikt, dus kies bijvoorbeeld het puntje van de neus) en kijk wat de waarden voor a en b zijn. In dit voorbeeld was dat a:21 en b:17. Dat is een verkeerde verhouding, dus moet je de b-waarde in 25 veranderen. Wil je iets meer kleurverzadiging, dan kun je beide waarden nog iets verhogen, met behoud van de a = 80% b-verhouding. Zo stel je een (tijdelijke) nieuwe ‘grijswaarde’ voor Curven in, die overeenkomt met wat de huidtint ongeveer zou moeten zijn. Klik nu op OK. Photoshop vraagt of je dit ook als nieuwe standaardwaarde wilt instellen. Dat is niet de bedoeling, dus daarop antwoord je met Nee.

Door op het grijspipet te dubbelklikken, kun je een tijdelijke andere grijswaarde voor Curven definiëren. Daarvoor gebruiken we een gecorrigeerde waarde van de kleur van de huid van het model.

Nieuwe grijswaarde toepassen

Nu gaan we die tijdelijke nieuwe grijswaarde toepassen om de huid te corrigeren en op dezelfde plek in a:21 en b:25 te veranderen. Als het goed is, is het grijspipet nog steeds geselecteerd. Klik hiermee op hetzelfde plekje van de huid dat je net gebruikt hebt om de kleur op te pikken. Photoshop zal nu de drie kleurcurven aanpassen om dat plekje op a:21, b:25 te krijgen. De huidkleur van de modellen is nu veel fraaier, omdat de grauwsluier die eroverheen lag, is verdwenen. De rest van de foto verandert natuurlijk ook, dus je kunt een masker maken voor alleen de huid als die totale kleurverandering niet goed uitpakt. Je zou zelfs beide modellen apart kunnen corrigeren, met twee Curven-aanpassingslagen en maskers voor één model per laag.

Door met het grijspipet op hetzelfde plekje van de huid te klikken, wordt die huid op de gewenste a- en b-waarde gebracht.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 05 2024 over bewerken in Photoshop. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we de donkere haren van het model maskeren op de achtergrond in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Diafragma – De optimale scherpte voor je onderwerp

Zoom Academy LIVE: Macrofotografie in de Natuur – Meld je nu aan!