in

Werken met Photoshop: Kleurzweem verwijderen (deel 1)

Een foto kan soms een iets afwijkende kleur hebben, die moeilijk precies vast te stellen is. We noemen dit een ‘kleurzweem’. Photoshop kent verschillende manieren om hiermee af te rekenen, zonder dat je daarvoor de exacte kleur hoeft te weten. In dit artikel laten we de eerste manier zien. Benieuwd naar een alternatieve manier? Lees dan hier deel 2 van deze serie.

Voor
Na

Lucht buiten schot houden

Een kleurzweem ontstaat vaak doordat de witbalans van de camera nét niet goed functioneerde, en dan krijg je vaak een blauwachtige kleurzweem als resultaat. De exacte kleur is moeilijk te bepalen, maar daar gaan we een truc voor gebruiken. Aangezien de lucht blauw is, wil je die natuurlijk niet minder blauw maken: dat zou contraproductief zijn. We beginnen daarom met het uitsluiten van de lucht. Maak een kopie van de foto in een nieuwe laag, en kies dan Selecteren, Lucht. Aangezien we niet de lucht willen hebben, maar juist de rest van de foto, kies je vervolgens Gemiddelde kleur alle pixels. Leer in dit artikel meer over het maken van selecties in Photoshop.

Omdat we een blauwe kleurzweem gaan verwijderen, willen we de lucht niet meenemen. Selecteer daarom eerst de lucht en keer dan de selectie om.

Gemiddelde kleur alle pixels

Nu gaan we de kleurzweem bepalen. Bij een foto die neutraal van kleur is, is de gemiddelde kleur van alle pixels samen neutraal grijs. Zo werkt de witbalans van een camera ook. We maken daar nu dankbaar gebruik van. Kies Filter, Vervagen, Gemiddelde. De hele selectie wordt nu egaal van kleur, en die kleur is de kleurzweem. Zonder kleurzweem zou de selectie neutraal grijs zijn geweest, dus dat is het enige wat we weer moeten zien te bereiken.

Met Filter, Vervagen, Gemiddelde sporen we de kleurzweem op. Nu is het alleen nog maar een kwestie van deze kleur neutraliseren.

Aanpassingslaag Curven met grijspipet

Voeg een aanpassingslaag Curven toe (Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven). Omdat we nog een actieve selectie hebben, wordt die selectie meteen in een masker omgezet, zodat de aanpassingslaag de lucht niet zal veranderen. Kies de middelste van de drie pipetjes. Dat is het grijspipet. Als je daarmee in de foto klikt, wordt de foto op die plaats neutraal grijs. Klik dus op een willekeurige plek in het egaal gekleurde deel. Je ziet dat dit nu neutraal grijs geworden is, dus we hebben nu een instelling gevonden die de kleurzweem exact opheft. Je hoeft nu dus alleen nog maar even de tussenliggende laag uit te zetten (weggooien mag natuurlijk ook) om een perfect gecorrigeerde foto te krijgen! Lees ook ons artikel over curven in Photoshop.

Met het grijspipet van een Curven-aanpassingslaag vind je de instelling voor die laag die de kleurzweem neutraliseert.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Meer over kleurzwemen verwijderen

Dit artikel was deel 1 van de quickstart over het verwijderen van een kleurzweem in Photoshop. Lees ook deel twee van het artikel, waarbij we het op een andere manier doen in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: Kleurzweem verwijderen (deel 2)

Black Friday deals 2021: Koop handige camera-accessoires met korting