in

Werken met Photoshop: Kleurzweem verwijderen (deel 2)

In deze tweede Quickstart over kleurzwemen verwijderen laten we je een alternatieve methode zien. Die werkt iets anders dan onze manier in deel 1, maar is wel gebaseerd op hetzelfde basisprincipe, namelijk dat de gemiddelde pixel grijs zou moeten zijn.

Voor
Na

Lucht uitsluiten

Een kleurzweem kan ook ontstaan in de schaduwen als je op een zonnige dag met een blauwe lucht hebt gefotografeerd. Schaduwen zijn echt blauw op zo’n moment, omdat het licht dat nog een beetje in die schaduwen valt, is gereflecteerd door de blauwe lucht. Maar omdat onze ogen hiervoor automatisch corrigeren, willen we dat ook in onze foto’s niet zien. We beginnen weer met het uitsluiten van de lucht. Maak een kopie van de foto in een nieuwe laag, en kies dan weer Selecteren, Lucht. Kies vervolgens opnieuw voor Selecteren, Selectie omkeren. En ook ditmaal gaan we de kleurzweem weer bepalen met Filter, Vervagen, Gemiddelde.

Net als de vorige keer kopiëren we de foto naar een nieuwe laag, selecteren we de lucht en draaien we deze selectie om, om vervolgens Filter, Vervagen, Gemiddelde te gebruiken.

Omgekeerde kleur

We hebben dus nu weer die kleurzweem gevonden. En zoals je ziet, is die inderdaad een beetje blauwgrijs in plaats van neutraal grijs. Maar nu gaan we iets anders doen. Gebruik de toetscombinatie Ctrl+I (Mac: Cmd+I) om de foto zelf om te keren, of kies in het menu Afbeelding, Aanpassingen, Negatief. Nu krijgen we juist een beetje een bruinige kleur. Dit is precies de omgekeerde kleur van de kleurzweem. Zou je deze kleur ‘optellen’ bij de bestaande foto, dan zou die de blauwe kleurzweem moeten neutraliseren. En dat is dus precies wat we gaan doen, maar eerst moeten we ervoor zorgen dat de lucht weer buiten schot blijft. Klik onder in het lagenpaneel op het knopje Laagmasker toevoegen om die lucht weer te maskeren met de bestaande selectie. Lees ook ons artikel over het werken met laagmaskers in Photoshop.

Door de foto negatief te maken, krijgen we de omgekeerde kleur van de kleurzweem. Die kunnen we zo gebruiken, maar eerst zetten we de selectie om naar een masker.

Overvloeimodus

Lagen bij elkaar ‘optellen’ kun je doen via de zogenaamde Overvloeimodus. Als die op Normaal staat, dekt de laag de onderliggende foto af. Zet je die op een andere modus, dan worden de pixels van beide lagen ‘gemixt’ op speciale manieren. Voor deze techniek blijkt dat een paar van die ‘mixen’ precies doen wat we willen, namelijk de kleuren mengen en daardoor neutraliseren. Probeer Bedekken of Intens licht maar eens uit. Je kunt ook een modus proberen die eigenlijk een te sterke werking heeft, en daarna de Dekking van de laag verminderen tot een waarde die weer een mooi effect geeft.

Met een aangepaste Overvloeimodus worden de kleuren van beide lagen zo gemixt dat de foto keurig neutraal wordt.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Meer over kleurzwemen verwijderen

Dit artikel was deel 2 van de quickstart over het verwijderen van een kleurzweem in Photoshop. Lees ook deel een van het artikel, waarbij we het op een alternatieve manier uitvoeren in Photoshop. 

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony Alpha 7 IV – Zoom.nl Preview

Werken met Photoshop: Kleurzweem verwijderen (deel 1)