in

Werken met Photoshop: Pentekening maken

Photoshop heeft speciale gereedschappen voor tekenen. Maar een pentekening maken in Photoshop vereist net zoveel talent als een pentekening maken op papier, en niet iedereen heeft nu eenmaal dat talent. Wat we echter kunnen doen, is een foto gebruiken en die omzetten naar een pentekening.
Voor
Na

Overvloeimodus

Open de foto die je wilt gebruiken, en maak een kopie van die foto in een nieuwe laag door op Ctrl+J (Mac: Cmd+J) te drukken. Zet deze laag om naar zwart-wit door op Shift+Ctrl+U (Mac: Shift+Cmd+U) te drukken. Maak vervolgens weer een kopie van deze zwart-witlaag en draai deze om met Ctrl+I (Mac: Cmd+I), zodat deze laag op een zwart-witnegatief gaat lijken. Zet daarna de Overvloeimodus van deze laag op Lineair tegenhouden (toevoegen). Als het goed is, krijg je een vrijwel compleet wit beeld, omdat de pixels in de twee zwart-witlagen bij elkaar worden opgeteld in deze modus en samen daarom steeds wit vormen. De truc is nu dat je de twee lagen iets laat verschillen (afgezien van het verschil in negatief/positief). Die verschillen worden dan zichtbaar door de gekozen Overvloeimodus. We kiezen voor Filter, Vervagen, Gaussiaans vervagen, met een Straal van 100 Pixels.

Twee tegengestelde lagen worden bij elkaar opgeteld dankzij een aangepaste Overvloeimodus, en worden zo wit. Met Gaussiaans vervagen brengen we weer een verschil aan.

Aanpassingslaag Curven

Omdat het resultaat nog erg flets is, voegen we een aanpassingslaag Curven toe (Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven). Die aanpassingslaag moet echter alléén op die twee zwart-witlagen werken. Dan doen we als volgt. Plaats de aanpassingslaag bovenaan, maar doe er verder nog even niets mee. Selecteer nu deze laag en de twee zwart-witlagen, en druk op Ctrl+G (Mac: Cmd+G) om er een groep van te maken. Verander de Overvloeimodus van die groep van Doorheen halen in Normaal. Klap de groep weer open en selecteer nu de aanpassingslaag Curven. Maak een hele steile curve door het linkerschuifje bijna helemaal naar rechts te trekken. Om geen effect in de lucht te krijgen, trek je het rechterschuifje een heel klein beetje naar links.

Met een aanpassingslaag Curven binnen een groep kun je de twee zwart-witlagen contrastrijker maken zonder dat dit later een probleem oplevert voor de onderliggende kleurenlaag.

Meer kleur

Om weer een klein beetje kleur in je pentekening te krijgen, zet je de Dekking van de groep lager dan 100%. Wij kozen voor 50%, wat een aardig effect oplevert. Je kunt eventueel de kleurverzadiging nog een beetje overdrijven als je dat mooi vindt. Tekenaars werken vaak met iets overdreven kleuren. Dat kun je doen door nog een aanpassingslaag Kleurtoon/verzadiging toe te voegen. Zorg dat die buiten de groep komt, dus óf net boven de laag Achtergrond, óf helemaal bovenaan. Wij vonden het wel mooi zo.

Met een aangepaste Dekking van de groep breng je een beetje kleur terug.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 fotolocaties voor gebouwen en huizen aan het water

Werken met Photoshop: Softfocusportret