in

Werken met Photoshop: portretretouche met Neural Filters

Photoshop heeft een aantal speciale filters in huis die met kunstmatige intelligentie (AI) werken. Ze zijn nog steeds in ontwikkeling, maar sommige ervan zijn al echt heel goed bruikbaar, zoals het hier besproken Huideffening.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Portretretouche

Iedere nieuwe versie van Photoshop heeft weer een paar nieuwe of verbeterde ‘neurale’ filters. Dit zijn filters die met kunstmatige intelligentie werken – een hot item in beeldbewerking. Een van die filters is Huideffening, dat het meest populaire onderdeel van portretretouche heel eenvoudig maakt: het verwijderen van oneffenheden in de huid. Als je dit filter oproept en activeert (Filter, Neural Filters, Huideffening), krijg je twee simpele schuifjes: Vervagen en Effening. Daarmee kun je het effect doseren, maar veel slimmer is het om gewoon het maximale effect in te stellen en dan onderin bij Uitvoer te kiezen voor Nieuwe laag. Het geretoucheerde portret wordt dan in een nieuwe laag boven het origineel geplaatst, zodat je simpelweg met een masker kunt bepalen hoe sterk het effect moet zijn op iedere willekeurige plaats in het gezicht.

Ben je benieuwd naar hoe je snel kunt retoucheren in Lightroom Classic? Lees dan hier ons artikel over maskeren met gezichtsherkenning!

Selecteer het filter Huideffening en zet beide schuifjes op maximaal. Rechtsonder kun je er namelijk voor kiezen om het resultaat in een nieuwe laag te zetten, zodat je met een masker het resultaat op iedere plek apart kunt aanpassen.

Masker bewerken

Zoals je op het eerste schermplaatje al kon zien, werkt het filter Huideffening echt heel mooi, maar gaat het op sommige punten nét iets te ver. Zo worden bij dit portretje ook de neusgaten verzacht, waardoor die bijna helemaal verdwijnen. Met een minder hoge instelling van de schuifjes zou dit misschien niet zijn gebeurd, maar dan werkt het filter overal minder sterk. Nu blijkt het voordeel van werken in een nieuwe laag. Daardoor kunnen we gewoon een Laagmasker toevoegen en die neusgaten voorzichtig met een zwart Penseel inschilderen, zodat daar de onderliggende originele laag weer zichtbaar wordt. Ook de oogharen werden iets verzacht, dus daar doen we hetzelfde. Het puistje boven het linkeroog (voor de kijker rechts) was nog niet helemaal verwijderd, dus dat doen we even ‘ouderwets’ met het Snel retoucheerpenseel. Vergeet daarvoor niet de beeldlaag zelf te selecteren!

Wil je meer leren over laagmaskers? In dit artikel leggen we uit hoe laagmaskers werken in Photoshop!

Door het masker zwart te schilderen ter hoogte van de neusgaten, worden die weer zichtbaar. Het filter had ze bijna helemaal weggevaagd. Een puistje dat nog nét zichtbaar bleef, halen we weg met het Snel retoucheerpenseel.

Alleen de puistjes

Het verzachten van de huid is enigszins omstreden. Als je het maar iets te rigoureus doet, ziet het er onnatuurlijk en ‘plasticachtig’ uit. Als je dat ook zo ervaart, kijk dan eens wat er gebeurt als je in stap 1 achter Uitvoer voor Nieuwe laag gemaskeerd kiest. Je zou misschien verwachten dat Photoshop dan een zwart masker maakt waarbij het hele gezicht wit is gehouden, maar dat blijkt niet te gebeuren. Alleen de sterkere oneffenheden als puistjes worden nu gemaskerd; de rest van de huid blijft zoals die is, omdat het masker daar zwart is. Zo kun je dus snel die puistjes weghalen zonder dat de rest van de gezichtshuid wordt vervaagd. Ook nu kun je natuurlijk zelf weer in dat masker ingrijpen.

Ben je helemaal enthousiast over de Neural Filters van Photoshop? In dit artikel laten we nog een aantal toffe Neural Filters zien.

Als je bij Uitvoer kiest voor Nieuwe laag gemaskeerd, maakt Photoshop een masker aan dat alleen de verzachte puistjes weergeeft en bij de rest van de huid de onderliggende laag laat zien. Zo haal je alleen de ernstigste oneffenheden weg, zonder algehele verzachting.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 3 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we een schilderachtig effect geven aan een foto met behulp van Neural Filters.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Trouwfotografie: zo maak je de mooiste shots tijdens een bruiloft

Dit waren de mooiste foto’s van januari 2023