in

Werken met Photoshop: Softfocusportret

Al zolang de fotografie bestaat, gebruiken fotografen de zogenaamde ‘softfocustechniek’ om met name bij portretfoto’s een romantische sfeer te creëren. Er bestaan speciale softfocusfilters om dit effect meteen tijdens de opname te verkrijgen, maar in Photoshop is het ook achteraf gemakkelijk te simuleren.
Voor
Na

Traploos filter

Het voordeel van ‘soften’ in Photoshop is dat je als het ware een ‘traploos’ softfocusfilter hebt. Je kunt het filter net zo sterk of zo zwak maken als je zelf wilt, en dat kan tijdens het fotograferen niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om in Photoshop een softfocuseffect te krijgen, die allemaal gebaseerd zijn op hetzelfde principe. Je gebruikt Gaussiaans vervagen voor het soften op zich, en dan een toegevoegde techniek zodat het effect in de hoge lichten sterker wordt dan in donkere partijen. Bij gebruik van een fysiek softfocusfilter vindt de overstraling namelijk in de lichte partijen plaats. Open de portretfoto, maak een kopie van de foto in een nieuwe laag door op Ctrl+J (Mac: Cmd+J) te drukken en kies dan Filter, Omzetten voor slimme filters. Dat maakt van de laag een zogenaamd slim object. Verander de Overvloeimodus van deze laag in Lichter. In eerste instantie zie je geen effect, want deze modus laat per laag de lichtste pixels zien en de lagen zijn nu nog identiek.

Maak een kopie van de foto in een nieuwe laag en maak hier een ‘slim object’ van. Zet daarna de Overvloeimodus op Lichter.

Gaussiaans vervagen

Kies vervolgens Filter, Vervagen, Gaussiaans vervagen en gebruik een flinke Straal voor een sterke vervaging. Hier kwamen we uit op 50 Pixels bij een foto van ongeveer 2000×3000 pixels. Gebruik dezelfde verhouding voor je foto: je kunt altijd later nog corrigeren als het effect te sterk of juist te zwak blijkt. Dat is ook de reden dat we in de vorige stap de laag hebben omgezet in een slim object. Daardoor wordt het filter een slim filter, dat op ieder moment anders is in te stellen. Je ziet nu een mooi effect in de lichte delen, maar de donkere delen ogen ietwat vreemd.

Pas het filter Gaussiaans vervagen toe met een Straal die een flinke vervaging geeft. Let vooral op hoe de lichtste delen van de foto overstralen.

Overvloeien als

Nu gaan we een bijzondere techniek gebruiken om die donkere delen terug te brengen in hun oorspronkelijke staat, zodat het filter alleen de lichte delen overstraalt. Kies Laag, Laagstijl, Opties voor overvloeien. Onderin zie je twee balkjes onder Overvloeien als. Ga naar het linkerschuifje van Deze laag, houd de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt en trek aan de rechterhelft van dat schuifje. Het schuifje splitst zich, zodat je alleen die rechterhelft naar rechts kunt trekken. Trek dit schuifje tot ongeveer 200, dan worden de donkerste delen van de foto weer normaal en krijg je een mooi verloop in de iets lichtere delen. Indien nodig kun je zoals gezegd het filter nog aanpassen door op het woord Gaussiaans vervagen onder de laag te dubbelklikken, maar ditmaal was dat niet nodig. Ook kun je in het masker nog heel voorzichtig de ogen en de mond een beetje ‘terugschilderen’, zodat die geen scherpte verliezen.

Met Overvloeien als zorg je ervoor dat alleen de lichtere pixels vervaagd blijven, en de donkere delen niet of minder sterk.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: Pentekening maken

Dé sleuteltechniek van Photoshop: zo werk je in lagen