in

Werken met Photoshop – Van wit naar kleur

Een rode blouse blauw maken is een fluitje van een cent in Photoshop. Je selecteert de blouse en vervolgens gebruik je Kleurtoon om die iedere andere kleur te geven. Maar hoe doe je dat met wit? Dan werkt Kleurtoon namelijk niet.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Wit is geen kleur

Misschien heb je dit ooit weleens geprobeerd, en kwam je er al achter dat je een wit voorwerp niet zomaar van kleur kunt veranderen met Kleurtoon in Kleurtoon/verzadiging of een ander gereedschap dat kleuren aanpast. Dat komt doordat wit geen kleur is. Daarom moet je eerst de kleur toevoegen, en dat doen we als volgt. Selecteer de blouse en voeg dan een opvullaag Effen kleur toe (Laag / Nieuwe opvullaag / Effen kleur). In de Kleurkiezer selecteer je de gewenste kleur. Zet de Overvloeimodus van die laag op Vermenigvuldigen. Je selectie wordt meteen het masker voor die laag, dus alleen de blouse wordt bedekt met die kleur. Koos je voor een lichte kleur, dan is dit eigenlijk alles wat je hoeft te doen. 

Een witte blouse een (licht)blauwe kleur geven is een kwestie van de blouse selecteren, een opvullaag Effen kleur toevoegen, de gewenste kleur kiezen en de Overvloeimodus op Vermenigvuldigen zetten.

Masker verplaatsen

Als je echter een donkere kleur kiest (of zelfs zwart), dan levert deze werkwijze nog niet meteen een geloofwaardig resultaat op. Donkere kleren hebben altijd ook wat lichtere reflecties op randen, en die missen we nog. Dat moeten we nog aanpassen via een aanpassingslaag Curven. Maar we willen daarvoor natuurlijk niet een nieuw masker hoeven maken, zeker niet als we het masker mogelijk nog iets moeten verfijnen. Voeg de Curven-aanpassingslaag toe (Laag / Nieuwe aanpassingslaag / Curven), selecteer beide lagen en druk op Ctrl+G (Mac: Cmd+G) om er een groep van te maken. Open de groep en sleep het masker van de opvullaag op de groep. Zo wordt het een masker voor de hele groep. Maak nu een steile curve, zoals getoond in de derde screenshot.

Door de opvul- en de aanpassingslaag in een groep te zetten, kun je het masker van de opvullaag naar de groep slepen, zodat het een masker wordt voor de hele groep.

Overvloeien als

De aanpassingslaag Curven maakt nu nog de hele blouse lichter, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We willen alleen de lichte plekjes van de kleding accentueren door die verder op te helderen. Dubbelklik in het lege deel van de Curven-laag om het venster Laagstijl op te roepen. In dit venster ga je naar Overvloeien als en trek je langzaam het linkerschuifje van de Onderliggende laag naar binnen (rechts). Je zult opeens een overgang zien ontstaan tussen de lichtere en de donkere delen van de blouse, maar die is nu heel abrupt. Houd de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt en trek dan beide helften van de schuifjes uit elkaar tot je een mooie overgang hebt.

Met Overvloeien als zorgen we ervoor dat de Curven-laag alleen op de iets lichtere delen van de blouse werkt, waardoor die dus nog helderder worden.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 03 2024 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we de kleur van zwart naar wit aanpassen in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Is de 50mm het ideale objectief?

Foto van slapende ijsbeer wint publieksprijs WPY