
Wilde paarden
Wilde paarden hebben iets magisch, en ze worden dan ook regelmatig gefotografeerd. In Nederland lopen behoorlijk wat wilde paarden rond in verschillende natuurgebieden. De bekendste locatie in Nederland om wilde paarden te spotten zijn misschien wel de Oostvaardersplassen. Hier lopen veel konikpaarden in grote aantallen, en ze zijn bovendien redelijk gewend aan mensen om zich heen. Snel vluchten of wegrennen zullen ze dus ook niet snel doen. Wel blijven het wilde paarden, dus ze uitdagen of te dichtbij komen is geen aanrader.
Ook op de Veluwe, in Nationaal Park Lauwersmeer en in De Maashorst vind je wilde paarden. Een hoop mogelijkheden dus, maar op locatie zul je ze toch net moeten weten te vinden. Paarden zijn gedurende de dag constant in beweging en hebben vaak een groot leefgebied. Ze hebben vaak wel een bepaalde looproute, dus een boswachter raadplegen is geen overbodige luxe. Hij of zij weet vaak hoe de paarden zich bewegen en waar ze je kunt vinden.
Verdiep je in het gedrag
Wilde paarden fotograferen blijft spannend, want veel mensen weten hun gedrag niet goed te voorspellen. Om ervoor te zorgen dat je weet wat je doet, zodat je thuiskomt met prachtige foto’s, is het slim om je goed voor te bereiden. Paarden blijven grote, sterke dieren, en zullen zich zeker verdedigen wanneer ze zich door mensen bedreigd voelen.
Weet je op gepaste afstand te blijven en kun je rustig fotograferen, dan zijn paarden zeker de moeite waard. Paarden zijn snel, en in wilde kuddes wil nog weleens wat actie ontstaan. Ook rennende paarden zijn een prachtig schouwspel om te fotograferen in de natuur. Zorg er dus voor dat je een korte sluitertijd instelt en schroef desnoods je iso-waarde iets omhoog. Voor een zachtere achtergrond achter de actie is het mooi om een lage diafragmawaarde (F-getal) te gebruiken. Zo ligt de nadruk meer op de paarden.
Jan Willem van der Laars (jlaars)
Nikon D500 · ISO 720 · F 8 · 1/1000 SEC · 75 MM
Wilde zwijnen spotten
Het wilde zwijn heeft een rijke geschiedenis in Nederland. Wegens overbejaging stierf het dier helaas uit in 1826. Gelukkig is het zwijn begin vorige eeuw opnieuw uitgezet, en ging de verspreiding door het hele land snel. Wel is er slechts een beperkt aantal natuurgebieden aangewezen waar het wilde zwijn officieel mag leven.
Het spotten van het wilde zwijn kun je, net als bij de herten, het beste vroeg in de ochtend of later op de avond doen. Vlak na zonsopkomst of in de avondschemering is de kans groot dat je een exemplaar tegenkomt. Zoek in het natuurgebied naar plekken waar je al veel omgewoelde aarde ziet: dit doen wilde zwijnen om te zoeken naar voedsel. De kans is groot dat een zwijn hier weer naar terugkeert. Ook kun je aan een boswachter vragen waar je de grootste kans hebt om wild tegen te komen. Heb je een goede plek gevonden, dan is het handig om te weten hoe de wind staat. Een zwijn zal jouw geur ruiken zodra de wind richting het dier waait. Gebruik dus geen deodorant of parfum voordat je op het zwijnenpad gaat.
Locaties waar je het wilde zwijn kunt vinden, zijn onder andere De Veluwe en Nationaal Park De Meinweg. Het dier leeft al in veel meer gebieden dan eigenlijk is toegestaan.
De beste manier om foto’s te maken
Net als bij herten is het belangrijk dat je qua objectief een groot bereik hebt. Een zoomlens biedt meer flexibiliteit, terwijl een lichtsterke vaste brandpunt bij weinig licht goed van pas kan komen. Zeker bij schaars licht is een statief vaak een noodzaak, want met zo’n lang objectief is het van belang om je onderwerp stil in beeld te houden wanneer je uit de hand fotografeert. Geen statief bij je? Laat je camera ergens op steunen, zoals een tak of een houtwal.
Een wild zwijn is flink wat lager dan een mens, dus je zult zelf een laag standpunt moeten innemen voor foto’s op ooghoogte. Je kunt hiervoor ook een rijstzak gebruiken. Let er wel op dat je niet te dichtbij komt! Wanneer vrouwtjes jongen hebben, kunnen ze wat agressiever zijn dan normaal, en als zwijnen het idee krijgen niet te kunnen vluchten, kunnen ze aanvallen. Zet ook je camera op de stille stand, zodra de zwijnen niet schrikken wanneer je gaat fotograferen. Gebruik bij voorkeur de stille elektronische sluiter als je camera hierover beschikt.
Bij zwijnen zul je vaak in wat donkerdere omstandigheden fotograferen, aangezien ze zich meestal in het bos bevinden. Een lichtsterke lens is dus zoals gezegd van belang. Ook kunnen wilde zwijnen erg snel zijn, dus je zult een korte sluitertijd moeten gebruiken. Ter compensatie kun je de iso-waarde wat opschroeven en je diafragma zo ver mogelijk openzetten.