in

Zelf exact de juiste witbalans bepalen | Lightroom Quick Tip


22 december 2017, 12:30

In deze korte Quick Tip leggen we je uit wat het verschil is tussen kleurtemperatuur en kleurtint.

De video

Het verschil tussen kleurtemperatuur en kleurtint

De juiste witbalans maak je door de juiste kleurtemperatuur en kleurtint in te stellen. Dit kan je instellen in je camera, maar als je in RAW fotografeert kan je dit, zonder ‘schade’ aan je foto, nog zonder problemen in je nabewerking aanpassen. De meeste mensen doen dit door met het pipet in Lightroom, op een neutrale kleur in de foto te klikken. De juiste witbalans wordt dan meteen op het beeld toegepast.

Je kan echter ook zelf die sliders bijstellen. Dat gaan we doen in deze foto, gemaakt door Ireen Kerkman.

Met de kleurtemperatuur kan je de warmte van het lamplicht corrigeren. Warm licht compenseer je met een koude, blauwe kleurtemperatuur en koel licht compenseer je met een warme gele kleurtemperatuur.

Soms, en zeker bij kunstlicht, is het licht niet alleen warm of koud maar heeft het een een kleine afwijking. Warm licht kan soms wat paarsig ogen en kil licht heeft soms een groenige gloed. Die afwijking corrigeer je met de kleurtint.

Als je naar deze kleurencirkel kijkt; zie je het verschil tussen de twee sliders. Zowel kleurtint als kleurtemperatuur hebben elk hun eigen as, waarmee ze afwijkingen in het licht kunnen corrigeren. Precies op het punt waar de kleuren in balans zijn, vind je correcte witbalans.

Het resultaat

Ireen heeft haar RAW-bestand natuurlijk ook zelf bewerkt!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Top 10 mooiste sportfoto’s van 2017 op Zoom.nl!

Julia’s Zoom.nl Vlog (14) – Unboxing Panasonic G9!