in

Zeven toegankelijke urbexlocaties

Er verschijnen de afgelopen tijd steeds meer bijzondere urbex foto’s op Zoom.nl. Logisch, want urbex fotografie is razend populair. Naast de spanning die het met zich mee brengt, levert urbex fotografie vaak magische plaatjes met een vintage sfeer op. Lijkt het je nou interessant om ook eens te gaan urbexen? Wij hebben zeven toegankelijke urbexlocaties voor je op een rijtje gezet.

Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR

Radio Kootwijk, Nederland

Verstopt midden op de Veluwe doemt het monumentale hoofd-zendgebouw op uit het adembenemende en weidse heidelandschap. Dit voormalige radiostation is één van de bekendste urbex locaties in Nederland. Het is een ervaring opzich om dit indrukwekkende gebouw te bezoeken. Het gebouw bevat veel details wat het erg interessant maakt voor de urbex fotograaf. Tegenwoordig worden er regelmatig evenementen en rondleidingen georganiseerd in en rondom het gebouw. Meer informatie over het bezoeken van Radio Kootwijk is hier te vinden. Andere mooie urbex locaties in Nederland kun je hier vinden.

Linker foto: hvr2105, rechter foto: gerbenhillebrand.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Doel, België

Eén van de bekendste en zeer toegankelijke 6 belangrijke tips voor Urbex fotografieurbexlocaties is de verlaten spookstad Doel in België. Er wonen bijna geen mensen meer in het dorp, al kan het wel druk bezocht zijn door toeristen. De verlaten straten en dichtgetimmerde panden leveren een surrealistisch en spookachtig beeld op.

Belangrijk: In Doel wonen en leven mensen, het is zaak dit niet te verstoren. Ga dus met veel respect om met de omgeving en maak jezelf niet tot last.

Linker foto: mdwaard, rechter foto: TommyDijkwel

Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Dit verwoeste en verlaten dorpje is een adembenemend monument van de gruweldaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. Op een klein half uur rijden van Limoges ligt Oradour-sur-Glane. De Gaulle Oradour bezocht na de oorlog het plaatsje en besloot dat het moest blijven zoals de Duitsers het achter hadden gelaten. Sinds die tijd is er niets veranderd. Er zijn dus nog steeds ontzettend veel details te vinden in dit oude plaatsje, wat je het gevoel geeft dat je even terug in de tijd bent. Voor urbex fotografen is dit dus zeker interessant om eens naar toe te gaan.

Foto’s: www.frankrijk.nl

Zollverein, Duitsland

Dit industriële erfgoed is de eerste en tot nu toe enige UNESCO-werelderfgoedlocatie in het Ruhrgebied. De mijn en cokesfabriek zijn inmiddels het symbool van dit gebied geworden. Ooit was dit de grootste en meest productieve steenkoolmijn van de wereld met zijn zakelijke architectuur. Ook dit terrein is zeer toegankelijk, wat helaas zorgt voor veel toerisme. Kijk voor meer informatie en tickets hier.

Linker foto: stephaniem, rechter foto: hans-wildeboer.

Infanterie schiessschule, Duitsland

Dit gigantische militaire complex ligt verscholen in de Brandenburger bossen, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Berlijn. Sinds de Sovjets in 1994 het complex hebben verlaten, staat het leeg. Nog steeds zijn er veel sporen te zien van de 84 jaar dat het een supergeheim gebied was. Het is een enorm groot terrein, waar je als urbex fotograaf wel een dag zoet bent. De locatie is veilig te bezoeken, helaas wel tegen betalen aangezien er ook tours worden gegeven voor toeristen. Bekijk hier de prijzen en boek een ticket.

Foto’s: www.wattedoeninberlijn.nl.

Landschaftspark Duisburg-Nord, Duitsland

Dit voormalige hoogovencomplex is tegenwoordig een openbaar park wat voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Ondanks dat, blijft deze plek een prachtige locatie voor de urbex fotograaf. Zowel overdag als ‘ s avonds is het interessant om beelden te schieten door de fascinerende lichtinstallatie. Het industriële karakter van het park kan prachtige beelden opleveren. Voldoende inspiratie en vermaak voor een dag fotograferen! Meer informatie over deze locatie is hier te vinden.

Linker foto: mickeym, rechter foto: caveraver.

Vliegveld Tempelhof Berlijn, Duitsland

Ooit was het vliegveld van Tempelhof het grootste en drukste vliegveld ter wereld. Met een lengte van 1,2 kilometer is vliegveld Tempelhof één van de langste gebouwen ter wereld. Helaas is het paradepaardje van de Duitse luchtmacht door de oorlog nooit afgemaakt. Het gebouw ademt geschiedenis en er zijn ontzettend veel originele details te vinden in deze locatie. Deze locatie is dus perfect voor urbex fotografie. Tickets voor het bezoeken van deze prachtige locatie zijn hier te boeken.

Linker foto: www.abandonedberlin.com, rechter foto: Stoeten87.

Tsjernobyl

De Oekraïense stad Tsjernobyl (Chernobyl) staat bekend als een plaats die je moet mijden vanwege het hoge stralingsniveau dat er na de kernramp nog steeds heerst. Toch werkt het gebied om de stad op sommigen als een magneet. De vervallen en verlaten gebouwen vormen een waar paradijs voor Urban Exploration (urbex) fotografen.


Kent School, Duitsland

Dit voormalige klooster is eveneens een pareltje onder de urbex locaties. Ondanks dat het klooster niet lang bewoond is geweest, hebben de bewoners toch hun sporen achtergelaten. In 1913 werd het klooster in gebruik genomen, maar in 1937 verlieten de broeders de locatie weer. Nadat het klooster in 1955 verkocht werd aan de Engelsen, die het tot 1963 hebben gebruikt als militair hospital, werd het gebouw omgebouwd tot Kent School. Meer dan 1400 kinderen hebben op deze school gezeten, maar in 1992 werd de school gesloten. Sindsdien staat het gebouw leeg en worden er dagelijk legale rondleidingen gegeven tegen betaling. De locatie ademt geschiedenis en is zeker een aanrader voor de urbex fotograaf. Meer informatie over deze locatie is hier te vinden.

Foto’s: www.kent-school.de.

Lees meer over hoe je kunt beginnen met urbexfotografie.

Of zoek je een locatie dicht bij huis? Lees dan: 7 fotolocaties voor urbexfotografie in Nederland


LET OP! Ga altijd respectvol met de omgeving om! Koop netjes een toegangskaartje / spreek af met de beheerder. Verander niks aan de locatie en maak alleen foto’s. Wees daarnaast altijd voorzicht en ga nooit alleen op pad: het gaat om oude, vervallen gebouwen, die (ondanks dat ze legaal te betreden zijn), nog steeds gevaarlijk kunnen zijn.


Neem ook eens een kijkje bij onze urbex fotocollectie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste manier om foto’s te bewaren tijdens je vakantie

De maan fotograferen – Zo doe je dat