
De juiste analoge camera vinden
Er is een overdaad aan tweedehandscamera’s dus voor een klein bedrag tik je er zo een op de kop via marktplaats of een rommelmarkt. Kleinbeeld camera’s zijn verreweg het meest gangbaar. Ze komen ook het meest overeen met de moderne spiegelreflexcamera’s. Hiervoor gebruik je 35mm film, wat nog eenvoudig te verkrijgen is en bovendien kan je ook je moderne objectieven in veel gevallen nog op deze camera’s schroeven. Kleinbeeldcamera’s zijn daardoor de meest voor de hand liggende stap om mee te beginnen.
Middenformaatcamera’s groeien aan populariteit. Je hebt één-oog reflexen, zoals de bekende Hasselblad camera’s en twee-oogreflexen zoals het Russische Lubitel. Middenformaatcamera’s hebben een groter negatief en daardoor ook een betere kwaliteit. De juiste film is bij deze camera’s echter vaak wat lastiger te verkrijgen, te ontwikkelen en is ook een stuk duurder.
De staat van een tweedehands camera kan natuurlijk enorm verschillen en veel verkopers hebben eigenlijk geen idee wat hun camera werkelijk waard is. Oude camera’s tonen regelmatig gebreken en objectieven kunnen last hebben van krassen, schimmel of aanslag. Een grondige check is dus erg belangrijk. Controleer de camera op zichtbare beschadigingen, die aanduiden hoe er in het algemeen mee om is gegaan. Check ook of de sluiter nog goed werkt en of de diafragmalamellen nog gelijkmatig functioneren.
Hoe werkt analoge fotografie?
Waar bij een digitale camera het beeld op een sensor wordt vastgelegd, gebeurt dit bij analoge fotografie op een stukje film. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden, zoals fotografie op een lichtgevoelige plaat, maar filmfotografie is verreweg het meest populair. Het fotograferen op film heeft belangrijke gevolgen voor je foto’s. Allereerst is het een stuk kostbaarder, omdat je slechts een aantal foto’s per rolletje kan maken. Je klikt dus niet even snel honderden vakantiefoto’s op een middag. Het vereist echt een andere aanpak en dat heeft zo zijn charme. Je denkt veel beter na over het maken van één foto, terwijl je er digitaal in dezelfde situatie misschien al twintig had gemaakt. Analoog fotograferen geeft veel fotografen daardoor veel meer rust.
De film bepaalt ook in welke kleurtoon en iso-waarde je fotografeert. Als je een zwart-witfilm in je camera hebt zitten en je komt toevallig het meest kleurrijke tulpenveld ooit tegen, dan kan je niks aan je instellingen aanpassen om die kleuren alsnog vast te leggen. Daar dien je dus vooraf goed over na te denken, aangezien ‘even snel van rolletje wisselen’ ook geen optie is.
Het ontwikkelen van je analoge foto’s
Het ontwikkelen van je analoge foto’s kan je natuurlijk zelf doen, als je de beschikking hebt tot een donkere kamer. Dan houd je, net als bij een digitale nabewerking, alles zelf in de hand. Er zijn natuurlijk ook nog voldoende professionele fotolabs die negatieven voor je kunnen ontwikkelen. Voor kleinbeeld kleuren- en zwartwitfilms zijn er nog behoorlijk wat locaties te vinden. Vaak bieden zij ook meteen de mogelijkheid om je negatieven in te scannen, zodat je de beelden ook digitaal kan gebruiken. Voor middenformaatfilm zal je altijd een professioneel fotolab moeten opzoeken.