in

Zo bereid je een fashionshoot voor


5 november 2014, 16:00

Wil jij je eerste stappen maken in de wereld van fashionfotografie? Deze 5 tips helpen je om je bij de voorbereiding van een modeshoot!

1. Concept en moodboard

Bij een modefoto is het als fotograaf van belang om een concept te hebben. Wat is je idee van je foto? Welke make-up, styling en locatie past hierbij? Het is verstandig om je concept uit te werken in een moodboard. Hierbij verzamel je inspirerende foto’s die jouw idee weergeven. Dit helpt niet alleen om voor jezelf je concept te verhelderen, maar biedt ook duidelijkheid aan je team.


(foto: richardterborg)

2. Team samenstellen

Zodra je een concept met een bijpassend moodboard hebt, kun je je team samenstellen. Allereerst heb je natuurlijk een model nodig, maar ook een visagist voor de make-up (ook wel mua genoemd) en wellicht een stylist voor de kleding. Je team stel je het makkelijkst samen via contacten van eerdere shoots. Heb je nog geen breed netwerk, of ben je op zoek naar nieuwe contacten? Kijk dan eens op de Facebookgroepen waar zowel modellen, stylisten en visagisten te vinden zijn. Twee groepen zijn Modellen, fotografen, mua’s stylisten en Modellen, Fotografen en Visagisten. Natuurlijk kun je ook kijken op verschillende websites. Meer tips over het vinden van modellen lees je hier. Bekijk altijd het portfolio van de aanmeldingen om te controleren of hun werk past binnen jouw concept.


(foto: opdefoto)

3. TFP en contract

De meest voorkomende vorm van een samenwerking bij modefotografie is op TFP-basis. TFP staat voor Time For Photo. Hierbij verdient niemand geld aan een shoot, het is voornamelijk bedoeld als uitbreiding van ieders persoonlijke portfolio. Iedereen steekt tijd in de foto voor een persoonlijk voordeel (ervaring, portfolio). Meer uitleg over TFP lees je in de blog van Richard Terborg

Welke vorm je ook kiest voor een shoot. Het is altijd van belang om een contract samen te stellen. Denk hierbij aan de rechten die je hebt qua verspreiding van de foto, (eventuele) vergoedingen en hoeveelheid van de beelden. Het is handig om een voorbeeldcontract te downloaden en deze eventueel aan te passen naar jullie persoonlijke voorkeuren. Zorg er tijdens een shoot voor dat het contract in meervoud klaarligt zodat iedereen er één kan tekenen en meenemen.

(foto: karinvanberkell)

4. Apparatuur

De belangrijkste apparatuur is natuurlijk je camera met een objectief. Een lichtsterke 50mm of 85mm objectief zijn geschikt als portretobjectieven. Maar je hebt meer nodig. Werk je buiten? Dan is een reflectiescherm aan te raden om het licht te sturen. Bovendien voorkomt het harde schaduwen op het model. Binnen zijn flitsers aan te raden. Dit helpt niet alleen bij de belichting, maar kan ook een leuk effect aan je foto’s geven. Plaats een witte paraplu over de lichtbron voor zacht licht. Werk je met studioflitsers? Bedenk dan altijd hoe je aan stroom komt. Neem voldoende verlengkabels mee of werk met draadloze studioflitsers zoals de Foxflash 680. Voor tips over de belichting tijdens een fashionshoot kun je deze Fotodokter eens doorlezen.

(foto: lianneboumafotografie)

5. Tijdens de shoot

Alle voorbereidingen zijn getroffen en je gaat nu daadwerkelijk beginnen met de shoot. Begin niet direct met fotograferen als iedereen binnen komt maar zorg eerst voor een ontspannen. Leer elkaar kennen en bespreek bijvoorbeeld nogmaals het idee van de shoot. Je zal niet snel binnen 10 minuten al de perfecte foto schieten. Begin daarom met wat testshots zodat het model even kan wennen. Help het model op weg door aanwijzingen en complimentjes te geven. Om het model meer vertrouwen te geven kun je ook tussendoor wat foto´s laten zien. Meer tips over het samenwerken met je model? Marit Hilarius vertelt hoe je met modellen moet omgaan en Melanie Caitlin geeft 4 tips over de aansturing van je model.

(foto: nickdevries)

Meer inspiratie?

Deze 5 tips helpen je op weg om een goede fashionfoto te maken. Lees ook eens de tips van Erik Keulers over het fotograferen van modellen en wanneer je moet betalen voor een model. Ook de Fotodokter heeft geschreven over catwalkshoots. Of bekijk onze collectie fashionfotografie voor nog meer inspirerende modefoto’s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Pentax K-S1

6 tips voor het lichtfestival Glow Eindhoven