in

Zo corrigeer en verbeter je je foto in Lightroom

9 november 2020, 09:20

Fouten zoals lensfouten, die zowel wijzelf als onze lens veroorzaken, kunnen we corrigeren in Lightroom. Soms is het een goede keuze om juist daarmee te beginnen, in plaats van direct te gaan bewerken.

Lenscorrecties

Het corrigeren van lensfouten doen we in het paneel Lenscorrecties. Dit vind je in de module Ontwikkelen als een van de panelen aan de rechterzijde van je scherm. In het paneel Lenscorrecties zie je bovenaan twee opties: Profiel en Handmatig. Klik op Profiel.


We gaan aan de slag met het corrigeren van lensfouten in Lightroom.

Automatisch profiel

Door een vinkje te zetten bij Kleurafwijking verwijderen worden alle chromatische abberaties zoveel mogelijk uit je foto verwijderd. Chromatische abberaties laten zich zien als felle paarse of groene randjes om contrastrijke gebieden, zoals bij kale takken tegen een witte achtergrond. Zet het vinkje aan.

Moderne objectieven hebben een profiel in Lightroom. Door dit profiel in te schakelen worden de lensfouten die jouw lens heeft gecorrigeerd. Zet een vinkje bij Correcties profiel inschakelen. Als het gebruikte objectief meteen herkend wordt, zie je meteen dat je foto zich corrigeert. Ook zie je bij Lensprofiel het merk, het model en het gebruikte profiel staan. Wordt je lens niet automatisch herkend, dan kun je zelf het merk en type selecteren bij Merk en Model.

Je kunt nu eventueel nog de schuiven bij Vervorming en Vignetten gebruiken om de reeds doorgevoerde correcties iets bij te sturen.


Het paneel ‘Lenscorrecties’ vind je aan de rechterkant van je scherm.


Het lensprofiel voor ons Sony-objectief is automatisch herkend en ingezet.

Handmatig

Wordt je lens helemaal niet herkend of zijn er voor jouw objectief geen lensprofielen beschikbaar? Klik dan op Handmatig boven in het paneel. In dit onderdeel kun je zelf je correcties invoeren. Met Vervorming corrigeer je de ton-of bolvorming. In het vak bij Rand verwijderen kun je chromatische abberaties verwijderen: de eerder genoemde paarse of groene randjes.

In het voorbeeld van de boom die we je hieronder tonen (dit is een andere foto dan we verder in deze Workflow gebruiken), zie je blauwe randvorming om de takken. Om deze makkelijk weg te halen, gebruik je het pipet bij Rand verwijderen. Klik op het pipet om hem op te pakken en neem hem mee naar je afbeelding. Klik nu op een plek waar de chromatische abberatie aanwezig is.

Na het aanklikken van de juiste plek zullen de kleurlijntjes verdwijnen. Lukt het niet geheel met je pipet, dan kun je de schuifjes bij Rand verwijderen nog inzetten om het resultaat te verbeteren en te finetunen.


Chromatische abberaties zie je als je je beeld flink inzoomt.


Je kunt de chromatische abberatie handmatig aanwijzen met het pipet.

Instellingen opslaanWerk jij vaak met een bepaalde lens en wil jij de lenscorrecties direct toepassen tijden het importeren? Maak dan een gebruikersvoorinstelling aan met daarin alleen de lenscorrecties. Die preset kan je tijdens het importeren toepassen, zodat al je foto’s vanaf nu gecorrigeerd binnengehaald worden.


Maak een preset van je lenscorrectie, die kun je dan toepassen bij een volgende import.

Transformatie

De lenscorrecties zijn doorgevoerd. Echter helt de foto nog steeds een klein beetje naar achteren. Dit is geen lensfout, maar een gevolg van een laag standpunt. Ook dit kunnen we corrigeren. Kies hiervoor het paneel Transformatie. Door te schuiven aan de slider bij Verticaal kunnen we de kanteling ongedaan maken. Schuif de slider naar -10. Zet ook een vinkje onderaan bij Uitsnijden behouden. Hierdoor wordt de foto bij het corrigeren opnieuw uitgesneden, zonder dat er witte randen zichtbaar worden. Ook andere correcties zijn in dit paneel mogelijk.


Het naar achter hellen van de foto wordt hersteld.

Gecorrigeerd

De foto is nu in basis hersteld. De lensfouten zijn eruit en we hebben het eventuele hellen naar achter gecorrigeerd. Het corrigeren van lensfouten en vervormingen wordt vaak achterwege gelaten, maar juist deze instellingen zorgen voor juiste verhoudingen en perspectieven zonder hinderlijke vervorming.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Bevroren zeepbellen fotograferen!

Het onbekende genre: Microfotografie