in

Zo creëer je de ideale sfeer voor een portretshoot


29 augustus 2019, 12:37

Of de portretshoot nou in een studio is, thuis, of op een buitenlocatie, het is in elke situatie belangrijk om een goede sfeer te creëren. In dit artikel geven we je een paar tips om de ideale sfeer te creëren tijdens een portretshoot.

Spreek af na de files

Je kunt al zorgen voor een goede sfeer voordat de shoot echt is begonnen. Een goede praktische tip die William Rutten gaf tijdens onze Zoom Academy Livestream, was om af te spreken na de files.

Door wat later op de dag te beginnen kan het model in alle rust zich voorbereiden, is daardoor veel minder gestrest. Een goed begin is het halve werk.


Foto: milk

Rustig beginnen

Daarnaast is de communicatie met je model vooraf en tijdens de shoot ook belangrijk. Begin de shoot niet meteen met het poseren en fotograferen, maar drink eerst samen een kop koffie. Zo kun je het beste je eigen wensen en de wensen van het model vooraf bespreken. Je stelt iemand op deze manier op gerust, en je leert elkaar ook beter kennen.

Moodboard

Om elkaars wensen duidelijker te maken kun je ook vooraf een duidelijk moodboard maken. Zoek foto’s bij elkaar die de stijl hebben die jij graag wilt terug zien in de foto’s en deel deze met elkaar vooraf. Of print je moodboard uit en neem hem mee, zo kun je er tijdens de shoot ook nog weer naar refereren. Een goede en makkelijke website om moodboards te maken is Pinterest. Je kunt hier foto’s zoeken die je zelf mooi vind, en opslaan op je eigen moodboard. Als de fotograaf en het model het beide eens zijn over de stijl is dat al een zorg minder tijdens de shoot.


Foto: karinvanberkell

Communicatie

Als je dan begint met fotograferen is de communicatie met het model belangrijk. Probeer zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat je verwacht van het model, en voorkom ongewenst aanraken. Het spreekt voor zich dat ongewenst aanraken altijd voorkomen moet worden, maar ook andere aanrakingen kunnen de sfeer veranderen. Belangrijk om te onthouden: het model ziet niet het eindresultaat zoals jij dat ziet op de camera. Zelfs al valt dit resultaat je enorm tegen, blijf positief. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘OK, die was al heel interessant, maar laten we het ook eens zo proberen.’


Foto: DaniellePeeters

Muziek

Zet ook eens een muziekje op op de achtergrond. Muziek helpt vaak bij de concentratie, en het kan helpen om je wat af te leiden als er nog wat onzekerheid of ongemakkelijkheid heerst. Het aanzetten van wat rustige of opzwepende muziek kan ook helpen met wat natuurlijke poses, of het bewegen tussen verschillende poses.

Begin simpel en bouw op naar complexe opstellingen. Zo kan het model in het begin nog even wennen aan het poseren en je aansturingen.


Foto: Evelynn

Momenten tussendoor

Vergeet tot slot ook niet om tussendoor juist veel foto’s te maken. Voordat de shoot begint of tijdens de pauzes kun je de echte essentie en emotie van het model vastleggen. Juist op die momenten krijg je snel een unieke, authentieke blik of pose, die heel goed kan werken voor het eindresultaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony a6100 & a6600 – Nieuw instapmodel en vlaggenschip

5 creatieve manieren om een tilt-shift objectief te gebruiken