in

Zo creëer je diepte in je landschap15 maart 2019, 10:49

Misschien herken je het wel. Je staat op een prachtige plek en wilt dit vastleggen met je camera. Als je de foto terug kijkt komt het landschap helemaal niet zo indrukwekkend over zoals jij het ziet: het beeld lijkt erg plat. Wij geven je hier tips om die diepte wel terug te zien in je foto’s!

Lagen

Een belangrijk aandachtspunt voordat je een foto gaat maken, is dat je rekening moet houden met lagen in je foto. Dit heeft alles te maken met de compositie van je foto: wat laat je wel en wat laat je niet zien? Niet alleen een indrukwekkend landschap in de verte, maar juist ook de voorgrond is belangrijk voor een compleet en interessant resultaat. Maak lagen, zodat er in de voorgrond, het middenstuk en op de achtergrond iets is wat de kijker meeneemt in de foto. Door een voorwerp op de voorgrond te plaatsen laat je zien hoe wijds het landschap wel niet is. Houd er rekening mee dat de voorgrond wel iets moet toevoegen voor je foto. Maak gebruik van wat je in de omgeving kunt vinden zoals een omgevallen boom of het riet langs de waterlijn. De meeste landschapsfotografen kiezen ervoor om een klein diafragma te gebruiken, waardoor de hele foto zo scherp mogelijk is. Je kunt ook kiezen voor het tegenovergestelde effect, waarbij de voorgrond mooi onscherp wordt en de achtergrond nog steeds de meeste aandacht trekt.


MaikelClaassenFotografie Bij deze foto zie je duidelijk een voorgrond, middendeel en achtergrond terug.

Lijnen

Een andere manier om meer diepte te creëren is door gebruik te maken van lijnen. Ook al vallen ze misschien niet direct op; lijnen zijn overal om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan een rij bomen, een stromende rivier of de vorm van een brug. Door deze lijnen te volgen neem je de kijker mee in je foto. Naast dat het een aantrekkelijk beeld geeft, geven de lijnen automatisch diepte aan je foto. Ook schaduwen geven een natuurlijke diepte. Bij een lage zonnestand worden de schaduwen langer, wat zorgt voor een interessant lijnenspel. Wil je meer weten over wat lijnen in je foto kunnen doen? Lees dan dit artikel.


Berthe2 De lijn van de duinen en de voetstappen nemen je als kijker mee de foto in.

Standpunt

Het standpunt bepaalt letterlijk hoe je tegen een situatie aankijkt. Door een laag standpunt in te nemen kun je een voorgrond meenemen in je landschapsfoto. Dit lage standpunt laat nog beter zien hoe indrukwekkend het landschap is. Een hoger standpunt maakt het makkelijker om een overzicht vast te leggen. Neem niet altijd genoegen met een eerste poging maar probeer verschillende standpunten uit om te zien wat het mooiste resultaat oplevert. Het gebruik van mensen of dieren op de achtergrond geeft ook de grootsheid van een landschap aan en laat daarnaast de schaal van de foto zien. Lees hier meer over het gebruik van verschillende perspectieven.


PeterTulner

Contrast

Iets wat naast diepte je foto ook levendiger maakt is het contrast. Door een donker onderwerp op de voorgrond te plaatsen en een licht onderwerp meer op de achtergrond te plaatsen, suggereer je diepte. Het contrast creëert ook een soort natuurlijke lijn door je foto heen wat het voor de kijker interessant maakt. Naast een contrast in licht in donker geven felle kleuren ook dit effect.


Dreamcatcher1007

Groothoeklens

Een groothoeklens geeft je een enorm wijd beeld. Veel fotografen gebruiken deze lens daarom ook om landschappen volledig op de foto te krijgen. De lens geeft een meer dramatisch effect aan een landschap en heeft veel invloed op de dieptewaarneming. De groothoeklens geeft een overdreven perspectief die een uitnodigend beeld maakt voor de kijker. Het blijft daarbij wel belangrijk dat je let op de lagen in je foto, zodat de diepte mooi terugkomt.


Canipel De persoon rechts op de foto geeft de schaal van de foto indrukwekkend weer.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De nieuwe Sigma 40mm 1:1.4 DG HSM Art

Word lid van de groep ‘Fotografen voor elkaar’