in

Zo creëer je een bokeh effect in Photoshop


1 augustus 2019, 10:43

Een portretfoto word vaak als mooi gezien als het een kleine scherptediepte heeft. Zo word de achtergrond wazig en soms heb je nog een bokeh effect op de achtergrond. In dit artikel leggen we uit hoe je in Photoshop ook zo’n effect kunt creëren.

We hebben voor jullie een uitlegvideo gemaakt waarin we stap voor stap uitleggen hoe we de achtergrond vervagen. Onder deze video hebben we het nog eens in tekst uitgelegd.

Voor deze bewerking is het mooi als de achtergrond een goede textuur heeft met veel contrast. Dan kun je pas goed vervaging zien. Op een platte, eentonige achtergrond zonder diepte is het effect van een korte scherptediepte minder goed zichtbaar. Door de kleine scherptediepte springt je model juist mooi uit de achtergrond en gaat de aandacht meteen naar je onderwerp. In dit artikel gaan we onderstaande foto bewerken zodat de achtergrond mooi vervaagd is.


Het origineel.

Photoshop

Heb je een portretfoto waarin de achtergrond niet zo mooi onscherp is, dan zijn er manieren in Photoshop om alsnog dat effect te creëren. Begin met de foto, en selecteer het model in de foto. Een makkelijke manier om dit te doen is door gebruik te maken van de ‘selecteren en maskeren’ optie onder het kopje ‘selecteren’. De sneltoets voor deze optie is Alt+Ctrl+R.

Als je je onderwerp hebt geselecteerd met je masker, vergroot je de straal en druk je op Ok. Hierna kun je de zwart-witte masker openen door Alt in te drukken en op de masker te klikken. Hier kun je met het penseel nog wat oneffenheden wegpoetsen.

Daarna dupliceer je de achtergrond en gebruik je de Lasso om je onderwerp uit te snijden, en de achtergrond vullen met de ‘Inhoud behouden’. Nu is je achtergrond apart van je onderwerp. Deze achtergrond kun je nu vervagen op de manier zoals jij dat wilt!

Vervagen in Photoshop

Vage lens:
Bij het vage lens filter pas je de vervaging toe op de hele achtergrond van de foto, tenzij je apart nog gebieden selecteert. Je kunt de straal instellen, en dit is de mate van vervaging die je toepast op je foto. In het voorbeeld staat de straal, dus de vervaginsintensiteit op 60.


Vage lens op 60%.

Veld vervagen:
Met het veld vervagen kun je een vervaging verloop instellen, waarbij je dus op verschillende punten in de foto de hoeveelheid vervaging instelt. Zo kun je dus rondom het onderwerp minder vervaging instellen dan bij de randen van de foto. Met het veld vervagen kun je de achtergrond onscherp maken en zelf ook de intensiteit van het bokeh-licht aanpassen.


Veld vervagen met meer vervaging richting de randen.

Kantelen en verschuiven:
Bij kantelen en verschuiven kun je de foto zo vervagen alsof het lijkt dat de foto is gemaakt met een tilt shift lens. In het voorbeeld heb ik de lijn waarop de foto nog scherp is helemaal naar boven geschoven. Zo lijken de bladeren die dichtbij zijn nog scherper dan de auto die ver weg staat.


Kantelen en vervagen met meer vervaging onderaan de foto.

Daarna kan er nog een LUT overheen, in het voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van de Kodak 5205 Fuji 3510 van Adobe en de dekking van de LUT staat op 70%. Zo lijkt de foto weer een geheel en zijn de kleuren op elkaar aangepast.


Kantelen en vervagen met de LUT op 70% dekking.

Mijn advies is, ga er vooral zelf mee aan de slag, en kijk welke soort vervaging het beste bij jou foto past.

Wil je meer leren over Photoshop, volg dan onze Zoom Academy Cursus Photoshop CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fullframe versus aps-c – welke heb je nodig?

Omgaan met reflectie in de compositie