in

Zo creëer je een onscherpe achtergrond


25 november 2020, 08:17

Een onscherpe achtergrond is vaak een wondermiddel in een foto. Een saai beeld wordt plotsklaps spannend en ieder beeld waarbij gebruikgemaakt is van het spel tussen scherpte en onscherpte krijgt meteen extra karakter. Hoe creëer je die onscherpe achtergrond?

De gemakkelijkste manier om een onscherpe achtergrond in je foto te halen is gebruikmaken van een lichtsterk objectief. Een lichtsterk objectief is een objectief dat veel licht kan vangen door met een groot diafragma te werken. Hoe verder het diafragma open kan staan, hoe meer licht er doorheen kan en dus op je sensor terecht kan komen. Een groot diafragma wordt aangeduid met een klein f-getal. Een diafragmawaarde van f/1.8 of f/2.8 is dus groot en een diafragma van f/11 is dus klein.

Met een diafragma van f/2.8 of /1.8 is het eenvoudig om een onscherpe achtergrond in je foto te creëeren, zeker als je dichtbij je onderwerp gaat staan. Hoe dichterbij, hoe beter je het onderwerp van de achtergrond isoleert.

Lichtsterk glas is vaak kostbaar, maar hoeft dat niet per se te zijn. Ook ‘eenvoudige’ 50mm f/1.8-objectieven zijn prima in staat om de meest prachtige beelden af te leveren die je meteen pakken door het spel tussen scherpte en onscherpte. Hoe beter – en hoe kostbaarder – het glas, hoe beter het objectief is gecorrigeerd op beeldfouten die nu eenmaal eenvoudiger ontstaan en te zien zijn als je dit soort beelden gaat maken. Toch is een relatief betaalbare 50mm f/1.8 of 50mm f/1.4 een ideale manier om kennis te maken met deze vorm van fotografie. Tegenover een kitlens is zo’n objectief een hele verbetering in zowel kwaliteit als inzetbaarheid. Het gebruik van een lichtsterk objectief zorgt er namelijk voor dat je ook foto’s kunt maken bij uitdagende lichtomstandigheden. Denk dan aan de schemering, de avond of binnenshuis.

Naast lichtsterk glas gebruiken is er nog een optie. Ga gewoon verder weg staan. De onscherpe achtergrond in je foto ontstaat namelijk doordat de scherpte op je onderwerp ligt en verderop in de achtergrond verdwenen is. Afhankelijk van welk diafragma je gebruikt is de scherptediepte (de diepte van de scherpte) groot of klein. De afstand tussen jou als fotograaf en je onderwerp speelt daarnaast ook een grote rol. Sta je dichtbij je onderwerp en gebruik je een groot diafragma (een klein f-getal), dan zul je zien dat je onderwerp scherp is en dat de scherpte al snel achter je onderwerp wegloopt in onscherpte. Ga je verder weg staan van dat zelfde onderwerp en maak je weer een foto met hetzelfde diafragma, dan zul je zien dat er veel meer scherp is in je foto.

Andersom is het zo dat als je met een klein diafragma (een groot f-getal) fotografeert, je onderwerp scherp is en de achtergrond ook. Pas heel ver in je achtergrond begint de onscherpte zichtbaar te worden. Ga je verder van je onderwerp fotograferen dan zie je dat er toch behoorlijk wat onscherpte ontstaat achter je onderwerp. Zelfs met een diafragma van bijvoorbeeld f/6.3 of kleiner kun je op deze manier een onderwerp van de achtergrond isoleren. Dat is de reden dat je met een tele-objectief ook met een diafragma van bijvoorbeeld f/8 een onscherpe achtergrond kunt creëeren. Dat klinkt misschien onlogisch als je gewend bent om met een groot diafragma van bijvoorbeeld f/1.8 te werken als je een onscherpe achtergrond wilt creëeren. Toch werkt het echt zo, probeer het maar eens.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Knaagdieren binnen fotograferen: zo pak je het aan!

Fujifilm GFX100 met ‘Pixel Shift Multi-shot’ – Ultrahoge resolutie