in

Zo doe je een firmware update voor je camera

16 januari 2021, 09:26

Hedendaagse camera’s zijn ontzettend geavanceerd. Dat zijn ze al als je ze aanschaft, maar het leuke en interessante is dat je ze nog slimmer kunt maken door de firmware periodiek een update te geven. Veel fabrikanten bieden die optie aan. Wat houdt het in en hoe geef je de firmware in je camera een update?

In vroeger tijden kocht je een camera met bepaalde capaciteiten en prestaties die het hele ‘leven’ van de camera hetzelfde bleven. Na verloop van tijd was je camera daardoor achterhaald en was het tijd voor de aanschaf van een nieuw model met nieuwe technieken aan boord. Dat is anno 2021 – deels – een ander verhaal. Firmware-updates kunnen je huidige camera namelijk lang(er) up-to-date houden.

Wat is die firmware nu eigenlijk? Je kunt de firmware op je camera zien als het besturingssysteem van je computer. De firmware is de software waarmee alles aangestuurd wordt, van autofocus tot beeldverwerking en van iso-waarde tot wifi-connectie. Net zoals bij je computer of bij je telefoon het geval is kun je deze software up-to-date houden en er dus voor zorgen dat je altijd met de meest recente en capabele software op pad bent. Dat zorgt ervoor dat je camera altijd het beste uit zichzelf kan halen en dat jij als fotograaf daardoor – als het goed is – betere foto’s kunt maken. Daarbij: zo’n software-update is (meestal) gratis en dat betekent dat je de aanschaf van een nieuwe camera op die manier vaak een stukje vooruit kunt schuiven. Ook voor de fabrikant heeft het aanbieden van een firmware-update voordelen. Voor hen is het beschikbaar stellen van een firmware-update een eenvoudige methode om eventuele foutjes op te lossen.

Een firmware-update installeren is helemaal niet zo ingewikkeld. Allereerst is het zaak om voor jezelf duidelijk te krijgen of er een update beschikbaar is en of je deze nodig hebt. Als je een camera koopt laat je deze meestal registreren en op die manier kan de fabrikant je op de hoogte houden over eventuele opdates. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf de website van de fabrikant in de gaten houden. Vaak kun je het ook aan de camera zelf overlaten, want in veel gevallen weet de camera of dat de geïnstalleerde versie de juiste (en meest recente) is.

Op welke manier de update uiteindelijk op de camera belandt is voor iedere fabrikant en soms ook ieder model weer anders. Vaak kun je de update bekabeld via de computer downloaden en installeren, maar soms is het ook nodig om de update op een geheugenkaart te zetten en deze dan weer in de camera te steken om het proces op te starten. Kortom: het is een slim idee om de handleiding of andere documentatie die je bij je camera hebt gekregen te raadplegen. Wel is het altijd een goed idee om bepaalde basis-regels in acht te nemen. Zet je camera bijvoorbeeld niet uit tijdens het proces en zorg dat je aan de update-procedure begint met een volle accu. Dat voorkomt problemen. Neem in ieder geval de tijd voor het hele proces en neem de stappen aandachtig. Op die manier komt het ongetwijfeld goed en is je camera weer net een stukje beter dan voorafgaand aan de update.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Weidse landschappen fotograferen: het strand en de duinen

Tips voor het fotograferen van sneeuw