in

Zo fotografeer je de gedeeltelijke maansverduistering zaterdag

In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Er wordt voor die nacht vrij veel bewolking voorspeld, maar er bestaat natuurlijk altijd een kans dat het wolkendek openbreekt, of dat het een paar uur helder is. In dit artikel geven we je daarom wat tips om de maansverduistering te fotograferen, mocht je hem toch te zien krijgen.

Tijdens een (gedeeltelijke) maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Er valt dan voor een korte periode even geen licht op (een deel van) de maan, waardoor de maan verduisterd. In het geval van een gedeeltelijke maansverduistering lijkt het dan net alsof er een hap uit de maan is genomen.

Meer leren over het fotograferen van de maan? Volg dan de Zoom Academy cursus Sterrenfotografie!

Over de maansverduistering

De maansverduistering van 28 oktober is geen bijzonder spectaculaire. Hemel Waarnemen schrijft dat de verduistering een grootte van ‘slechts 0.13 in de kernschaduw heeft’. De maan raakt dus maar amper de kernschaduw. Wel is het duidelijk te zien dat er tijdens het maximum een hapje uit de maan lijkt te zijn genomen. Toch is dit een bijzonder fenomeen om te zien en is het zeker de moeite om er even voor wakker te blijven, zeker ook omdat de tijden van de eclips erg gunstig zijn. De eclips begint namelijk om 20:01 en bereikt het maximum om 22:15. 

De beste locatie om de maansverduistering te fotograferen

Wil je de maansverduistering fotograferen, dan heb je als eerste een donkere plek nodig. Een locatie met weinig lichtvervuiling is dan ook belangrijk. Ga je op zoek naar donkere locaties in Nederland, ga dan naar een natuurgebied bij je in de buurt, dit zijn meestal de donkerste locaties. Wil je nog een stapje verder, dan kun je naar Nationaal Park het Lauwersmeer of de Boschplaat op Terschelling. Deze locaties zijn namelijk uitgeroepen tot Dark Sky Park.

maansverduistering

Foto: MikeRottier – ISO 1400 · ƒ/11 · 1/1600s · 400mm

Gebruik een statief

Fotograferen van een statief is bij het fotograferen van de maan misschien niet noodzakelijk, maar het is zeker wel handig. Zo kun je namelijk gemakkelijk op zoek naar een mooie compositie en kun je even de tijd nemen voor het instellen van je camera, zonder dat je die compositie weer kwijt bent. Kom dus ook op tijd, zo voorkom je dat je de maansverduistering mist omdat je nog bezig bent met de juiste compositie zoeken en je camera instellen.

De juiste instellingen

Waar je normaal voor een wat langere sluitertijd zou kiezen als het gaat om nachtfotografie, is dat bij het fotograferen van de maan meestal niet nodig. De maan reflecteert namelijk ontzettend veel licht, waardoor deze al snel overkomt als een witte bal als je de foto niet goed belicht. Je sluitertijd kan dan ook best een beetje omhoog. Schroef je diafragma zo ver mogelijk open om zo veel mogelijk licht te vangen en kijk vervolgens welke sluitertijd je nodig hebt om de details in het maanlandschap te vangen. Probeer je iso hierbij zo laag mogelijk te houden.

maansverduistering

Foto: patrickbrinksma – ISO 1250 · ƒ/5.6 · 1 3/10s · 300mm

Scherpstellen tijdens de maansverduistering

De maan is, zoals we eerder al zeiden, dus vrij licht. Het zou dan ook kunnen dat je camera hier goed automatisch op scherp kan stellen. Veel camera’s hebben hier echter toch nog wat moeite mee en dan kan het erg helpen om handmatig scherp te stellen. Zoom in op de maan met je LCD scherm en stel handmatig scherp. Zo kun je goed zien of de maan echt scherp is. Ga je handmatig scherpstellen, zoek dan eerst je compositie uit en stel je camera eerst goed in, het scherpstellen is dan het laatste wat je doet voordat je gaat fotograferen. Een statief komt dan erg van pas, anders verlies je steeds als je wat beweegt je optimale scherpte.

Het juiste objectief

Ook je objectief is belangrijk. Het is fijn als je goed in kunt zoomen op de maan. Zo kun je hem zo groot mogelijk in beeld brengen, zonder dat je de foto moet croppen. Kies dan ook een lens met een zo hoog mogelijke brandpuntsafstand. 200mm is al een mooi begin, maar kun je hoger, dan is dat natuurlijk nog beter. Wil je de maan meer in het landschap plaatsen, dan heb je natuurlijk heel andere brandpuntsafstanden nodig.

maansverduistering

Foto: avb.bullystyle – ISO 200 · ƒ/8 · 1/25s · 171mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De toekomst van fotografie en AI volgens Adobe

De beste fotografie tips voor Halloween