
Fotografeer de mensen
Straatfotografie onderscheidt zich van de andere fotografiegenres, doordat het zich focust op mensen, maar niet in een portretvorm. Natuurlijk kun je prachtige straatportretten of architectuurfoto’s maken in de stad, maar dat is niet waar het om draait bij straatfotografie. Het draait allemaal om mensen, het liefst middenin hun dagelijkse bezigheden. De spontante en ‘echte’ momenten is wat straatfotografie zo bijzonder maakt. Straatfotografie onderscheidt zich dus van portretfotografie, doordat het niet geposeerd is. Wanneer je mensen gaat aanspreken op straat en vraagt of je ze op de foto mag zetten, dan wordt het meer een straatportret. Zorg dus dat je probeert om onopvallend, maar niet stiekem, mensen op de foto te zetten. Mensen zorgen er automatisch voor dat je beeld ‘leeft’ en het wordt gelijk interessant om naar te kijken. Wil je meer leren over straatfotografie? Lees dan hier ons artikel met 5 tips!
Durf te fotograferen
Eén van de dingen die bij straatfotografie belangrijk is, is het in tact houden van de omgeving om deze zo natuurlijk mogelijk vast te leggen. Bij straatfotografie ga je op zoek naar alledaagse taferelen die je het liefst niet wilt verstoren met je opvallende camera. Vaak wordt er dan gezegd dat het slim is om afstand te bewaren tot je onderwerp en dus vanaf een afstand te fotograferen. Uiteraard houd je vanaf een afstand wel de omgeving die je wil fotograferen in tact, maar het maakt je foto’s niet per se beter. Soms is het juist beter om dicht op je onderwerp te kruipen en contact te zoeken. Dit kan veel persoonlijkere en dynamischere beelden opleveren dan wanneer je vanaf een afstand een foto maakt. Benieuwd naar nog meer tips? Lees dan eens ons artikel met 12 tips voor de beste straatfoto.
Blijf op een plek staan of loop rond
Wanneer je al rondlopend op zoek gaat naar opvallende modellen en situaties, zal je deze ook sneller tegenkomen dan wanneer je je op één mooie locatie vestigt en daar rustig afwacht. Sta je stil, dan heb je weer de tijd om je instellingen voor te bereiden, deze aan te passen aan de lichtomstandigheden en goed te observeren waar interessante schaduwen vallen. Loop je rond en heb je al een beetje een idee in je hoofd, dan kan het handig zijn om je instellingen al klaar te hebben staan, zodat je snel kan reageren op de situatie. Ben je nog op zoek naar steden en locaties voor straatfotografie? Lees dan eens dit artikel met steden voor straatfotografie in het buitenland.
Let op compositie en sfeer
Compositie is bij straatfotografie erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto’s. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren.
Probeer de sfeer van de straat goed over te brengen in je foto. Dit doe je het beste door bewust na te denken over de instellingen die je gaat gebruiken. Is er een grote afwisseling aan bewegende en stilstaande onderwerpen? Dan kan je dat goed vastleggen door te variëren met je sluitertijd. Wil je liever een onderwerp isoleren van de achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma zodat je een kleine scherptediepte hebt.
Bekijk onze video’s over straatfotografie
In de onderstaande afspeellijst, die je ook kunt vinden op ons YouTube kanaal, gaan we dieper in op straatfotografie. Samen met straatfotograaf Niels de Kemp gingen we de straat op in Rotterdam om tips te geven over straatfotografie. Daarnaast legt hij uit wat je moet doen om niet zo op te vallen op straat, wat je kunt doen als je aangesproken wordt, en welke strategieën je kunt toepassen in je fotografie. Daarnaast legt Niels uit hoe je compositie technieken en verschillende perspectieven kunt gebruiken voor een spannende en sprekende straatfoto. Wil je daarnaast meer leren over Lijnen en Perspectief? Neem dan een kijkje bij onze Zoom Academy cursus: Lijnen en Perspectief!