in

Zo fotografeer je je kat in huis


16 december 2020, 06:14

Kattenfoto’s en -video’s zijn razend populair op het internet. Dat is niet gek, want de speelse en eigenwijze aard van een kat doet het prima op foto’s en film!

Locaties binnenshuis

Binnenshuis zijn er genoeg plekken te vinden waar je een kat leuk kunt fotograferen. Katten zitten natuurlijk overal bovenop, in of tussen en dat geeft vaak een verrassend of grappig effect in een foto. Daarnaast is een ‘gewoon’ portret met fraai licht natuurlijk altijd een mogelijkheid.


Een kat op een krukje: een logische plek voor zo’n klimmer!

Joey Hohage, joey-hohage.zoom.nl
Panasonic G9 · ISO 320 · F 1,4 · 1/640 SEC · 25 MM

Onvoorspelbaar

Dezelfde speelse en eigenwijze aard die het fotograferen van katten zo leuk maakt, speelt je tegelijkertijd ook parten als fotograaf. Een kat zal namelijk niet heel lang stilzitten en beweegt snel en soms onvoorspelbaar. Als je dichtbij komt met je camera, zullen ze willen onderzoeken wat je gaat doen en dus naar je toe komen. Ben dus vooral geduldig en verwacht niet dat je binnen enkele seconden een prachtig shot te pakken hebt.

Bij het fotograferen van huisdieren geldt dat je veel foto’s moet maken voor dat ene krachtige beeld. Neem dus de tijd en maak gewoon een heleboel foto’s. Als je het gedrag van je kat daarnaast goed genoeg kent, dan kun je misschien ook min of meer voorspellen wat hij of zij gaat doen en daar proactief op inspelen.


Deze Britse korthaar is vastgelegd vanaf een bijzonder standpunt, waardoor hij lekker bazig overkomt.

Marijke Beekhuizen, beekmans65.zoom.nl
Nikon D7200 · ISO 1600 · F 1,8 · 1/640 SEC · 50 MM

Niet te veel aandacht

Blijf ook bij katten op de omgeving letten. Ligt of zit je kat op een mooie plek in huis waar ook mooi licht valt? Probeer dan de blik en aandacht van je kat richting je camera te sturen. Dat kan vaak met wat (ritselende) geluidjes. Pas op dat je niet te veel aandacht trekt, dan zal het dier al snel op je af komen om te onderzoeken wat je in je handen hebt. Snoepjes en speeltjes werken om deze reden dan ook vaak niet goed als je je kat op een relaxmomentje wilt fotograferen.

Wil je juist een energieke foto maken, dan werken snoepjes en speeltjes juist wel weer erg goed. Daar kan een kat al snel enthousiast van worden. Het is hierbij handig om iemand te vragen om je te helpen, zodat jij met twee handen kunt blijven fotograferen.

Met zijn kartonnen krabbord als ondergrond, is deze kat hier zichtbaar op zijn gemak en kijkt ook nog een direct in de lens.

Heleen Pennings, heleenp.zoom.nl
Fujifilm X-T2 · ISO 1600 · F 1,4 · 1/250 SEC · 35 MM


Zorg dat de ogen en neus scherp zijn. Het dier hoeft niet altijd precies de lens in te kijken.

Sonja Visser, sonjavisser.zoom.nl
Sony A7 III · ISO 100 · F 2 · 1/125 SEC · 85 MM

Scherp op de ogen

Belangrijk is dat je de ogen van je kat altijd mooi scherp in beeld brengt. Katten hebben prachtige grote en vaak kleurrijke ogen. Die verdienen dus een prachtige hoofdrol in je foto! Stel dus bij voorkeur scherp op de ogen en zorg ervoor dat ook het neusje mooi scherp in beeld komt door een passend diafragma te gebruiken. Gelukkig zitten de ogen en de neus van je kat prettig dicht bij elkaar qua afstand, waardoor je dit ook dichtbij met een relatief groot diafragma (een klein F-getal) voor elkaar kunt krijgen. Probeer het eens met diverse diafragma’s en zoek naar een goede balans tussen scherpte en voor- en achtergrondonscherpte.

Katten hebben prachtige ogen, dus die mag je best opvallend in beeld brengen!

Jan Deuzeman, jandeuzeman.zoom.nl
Nikon Z50 · ISO 160 · F 5,3 · 1/30 SEC · 37 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Belangrijke update: Zoom Academy LIVE ‘Lightpainting’ donderdag 17 december

Tips om de Nederlandse waterlandschappen te fotograferen