in

Zo ga je beter fotograferen door goed te leren kijken!


13 februari 2021, 09:33

Goed fotograferen heeft alles te maken met goed kijken. Als je goed kunt kijken en kunt ontdekken, dan worden je foto’s daar automatisch beter van. We loodsen je langs een aantal tips waarmee je al snel beter kunt kijken.

Je eigen omgeving

Het leuke van goed kijken is dat je opeens allerlei dingen ontdekt die er altijd al waren, maar nu opeens toch interessant blijken te zijn. Dat geldt voor plekken ver weg, maar je eigen omgeving is daar natuurlijk ook uitstekend geschikt voor. Ga dus eens na wat er allemaal te zien is in en rondom je huis. Je zult je verbazen over de de mogelijkheden. Dat ene bemoste muurtje, die glazen vaas waar het licht prachtig doorheen valt of de abstracte schoonheid van de jaloezieën zijn opeens prima uitgangspunten voor een foto.

Leer voorspellen

Voorspellen en anticiperen zijn goede vrienden van de fotograaf. Als je begrip hebt over hoe een situatie zich ontwikkelt kun je alvast klaar gaan staan of je instellingen alvast op de goede manier klaarzetten om op het juist moment de foto te kunnen maken. Dit geldt natuurlijk voor bewegende onderwerpen – zoals mensen op straat -, maar je voorspellende gaven kun je ook prima gebruiken als het gaat om weersinvloeden of lichtinval. Als je ziet dat binnen enkele minuten de zon achter een donkere wolk vandaan gaat komen of als je merkt dat de zon fraaie schaduwen achter een onderwerp op de grond werpt kun je wachten tot het optimale plaatje ‘gevormd’ is.

Inspiratie

Ga vooral ook op pad en kijk naar het werk van anderen. Hoe hebben andere fotografen gekeken? Wat vinden zij interessant? Hoe verschilt dat van mijn eigen foto’s? Inspiratie helpt je op weg om zelf weer te gaan fotograferen, maar het kan je ook op andere gedachten brengen. Ga dus vooral online en in het echt op pad om foto’s van andere – bekende en onbekende – fotografen te ontdekken. Je zult zien dat als je je ogen écht openhoudt, je een hoop nieuwe ideeën krijgt.

Vergeet de context

Een tip: vergeet de context. Als mens zijn we geneigd alles in context te zien. Dat is maar goed ook, maar soms kan het interessant zijn om juist die context eventjes te vergeten en een onderwerp alleen maar op zijn eigen waarden te beoordelen. Een mooi paaltje op een lelijk industrieterrein is misschien helemaal niet aantrekkelijk op het eerste gezicht, maar als je de context even vergeet en de mogelijkheden onderzoekt om dat paaltje te fotograferen zonder daarbij de lelijkheid van het industrieterrein mee te pakken, kan dat een verrassende foto opleveren. Zo kun je veel mooie onderwerpen vinden op plekken die daar eigenlijk geen aanleiding toe geven.

Oefenen, oefenen en oefenen

Goed kijken kun je leren, maar vooral ervaring en herhaling zijn een goede leerschool. Kortom: zet jezelf er continu toe om beter te kijken. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ten eerste is het leuk om te doen en ten tweede ben je er niemand mee tot last. Kijken kun je immers doen zonder dat iemand dat in de gaten heeft.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Natuurlijk licht en architectuur fotograferen: hier moet je rekening mee houden

8 fotolocaties voor een loveshoot