in

Zo gebruik je goed je statief voor landschapsfotografie


29 september 2020, 08:28

Het statief is een onmisbaar accessoire voor iedere landschapsfotograaf. Met name als je gebruik wilt maken van speciale technieken zoals Focus stacking, maar ook als je wilt werken met ND-filters om zo langere sluitertijden te kunnen halen, heb je een statief nodig. Gebruik je een statief en wil je de optimale scherpte kunnen halen, denk dan aan de volgende zaken.

Uitklappen van je statief

Om je statief op je juiste hoogte te krijgen, kunnen we aantal zaken doen: de statiefpoten uitschuiven en/of het bovenste deel van het statief omhoog halen. De mogelijkheid om het bovenste deel omhoog te trekken, adviseren we niet. De enkele, staande buis is het meest instabiele deel van een statief. Werk dus zo veel mogelijk met de poten om de juiste hoogte bereiken en schuif de bovenbuis alleen uit indien het niet anders kan. Zet het liefst één van de poten recht naar voren, in de richting waarin je camera staat. Hiermee voorkom je dat je hele statief omvalt als je ertegenaan stoot.


De fotograaf gebruikt de uitschuifbare buis: het meest instabiele gedeelte.

Lichtgewicht vs. zwaarder staal

Een lichtgewicht statief is fantastisch. Deze neem je makkelijk mee tijdens langere tochten en je merkt vrijwel niet dat er extra gewicht aan je tas hangt. De keerzijde van een wat lichter statief is de stabiliteit: een zwaar statief is stabieler. Zoek je extra stabiliteit? Hang dan je tas aan de haak die je meestal vindt aan de onderzijde van de uitschuifbare buis.

Beeldstabilisatie

Bijna iedere lens of camera beschikt tegenwoordig over beeldstabilisatie. Deze beeldstabilisatie reduceert ongewenste trillingen en bewegingen van de fotograaf, waardoor je met langere sluitertijden en in moeilijke lichtomstandigheden vanuit de hand kunt blijven werken. De camera of het objectief corrigeert de onbedoelde bewegingen. Werk je op een statief? Zet dan altijd de beeldstabilisatie uit! Je camera staat immers al stil. Laat je de beeldstabilisatie bij statiefgebruik toch aan staan, dan zal de camera zijn sensor of lenzen bewegen op zoek naar beweging (die er dus niet is). Dit kan alsnog een bewogen, onscherpe foto veroorzaken.


Vergeet bij het gebruik van een statief niet je beeldstabilisatie op OFF te zetten.

Alle beweging voorkomen

Het statief gebruiken we om alle beweging te voorkomen. Ook je camera kan bewegingen veroorzaken. Gebruik je een spiegelreflexcamera, dan zal de opklappende spiegel een trilling kunnen veroorzaken, met name als het statief niet heel stabiel is. Gebruik daarom in je camera de spiegel-opklap-functie. Deze mogelijkheid zit vaak diep in de uitgebreide menu’s verstopt. Systeemcamera-gebruikers kennen deze ‘problematiek’ niet: een systeemcamera immers heeft geen spiegel.

Wil je nog meer trillingen voorkomen, dan kan je er voor kiezen te werken met de stille sluiter of de elektronische sluiter. Deze functie zie je met name in de systeemcamera’s terug. De sluiter gaat niet meer open en dicht, maar de sensor wordt als geheel uitgelezen zonder mechanische bewegingen. Hierdoor staat je camera altijd honderd procent stil.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Van grauw naar blauw in Lightroom

9 tips voor scherpstellen in moeilijke lichtomstandigheden